cin-ucuncu-kapak

Çin Üçüncü Çocuk Politikasına Geçmeye Hazırlanıyor

Çin Üçüncü Çocuk Politikasına Geçmeye Hazırlanıyor

Çin hükümeti, 1979 yılında nüfus artış oranını kontrol altına almak için tek çocuk politikası kararı almıştı. 2013 yılında ise ilk çocukları kız olan ailelerin 2.çocuk sahibi olmalarına izin vermişti. Hükümet 2015 yılında ise bunu tüm ebeveynler için geçerli hale getirmişti. Şimdi de 3. çocuk politikası ile karşımızda.

Çok değil birkaç ay öncesine kadar 3. çocuğa sahip olanlara 20 bin doları bulan cezalar kesiliyordu. Bu kadar sıkı bir politika izleyen Çin neden yavaş yavaş politikasını gevşetiyor?

cocuk_1

Bunun birçok sebebi olmakla birlikte birkaç tahmin yürütebiliriz. Bunlardan bazıları; 2020 yılında doğum oranı düşmeye başladı. Bu düşüş diğer yıllara göre %18.  Kalabalık bir ülke olan Çin’de malum, iş gücü çok ve bu diğer ülkeler için bir fırsat demek. Düşen nüfus, iş gücünü olumsuz anlamda etkilemesi kaçınılmaz tabi uzun vadede. Bir diğer neden ise; zamanında alınan tek çocuk kararının etkisi ve ardından gelen 2. çocuk kararının etkileri. Yaşlı nüfus oldukça fazla. Bu kitlenin çalışma hayatında kalması çok da istenilen bir durum değil.

Bu yasa ne kadar etkili olacak?

cocuk_2

Yaklaşık 5 yıldır 2. çocuk serbest olan ülkede; 1960 yılından bu yana görülen en düşük doğum verileri 2020 yılında kayda geçti. Ülke doğum oranının düşmesi izlenen çocuk politikasından olmadığı ortada gibi. Hükümet tek başına bu yasanın çok da etkili olmayacağının farkında gibi Bazı önlemlerle bu kararı desteklemeyi hedefliyor. Eğitim maliyetlerini düşürmeyi hedeflerken konut desteğini arttırmayı planlıyor. Yüksek olan başlık parasını düşürmeyi ve gençleri evlilik konusunda eğitmeyi hedefliyor.

Yeni nesil ebeveynler çocuk sahibi olmada çok da hevesli değiller. Her ne kadar yaşam standartları gelişmiş, gelir seviyesi artmış olsa da; çocuk sahibi olmanın ciddi bir sorumluluk gerektirdiği benimsenmiş durumda. Haber ajansı Xinhua’nın Sosyal medya üzerinden yaptığı ankette “3. çocuk politikasına hazır mısınız?” sorusuna 31 bin katılımcının 29 bini “asla düşünmem” diye yanıt verdi. Yeni nesil çocuk sahibi olma konusunda belli ki istekli değil. 2. ve 3. çocuk konusunda çıkan yasalar bu durumu değiştirecek gibi de değil.

Çin’de Sürpriz Kararlı Boşanma Davası Konulu blog yazımız için tıklayınız.

Çin Üçüncü Çocuk Politikasına Geçmeye Hazırlanıyor

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir