2022 Kadınlar İçin En Tehlikeli Ülkeler Listesi

2022 Kadınlar İçin En Tehlikeli Ülkeler Listesi

Hayat, kadınlar için hep zor muydu? Yoksa dünyaya eklenen her bir yüzyıl kadınların da sırtına eklenen bir yük halini mi almaktaydı?
Metaverse, Blockchain, Yapay Zeka, Uzay Turizmi gibi gelişmeler bizi ne kadar ilerlemiş gösterse de yine de vahşi tabiatından uzaklaşamayan insanların kadınlar üzerindeki şiddeti taş devrini aratmayan nitelikte. Yaz sezonu geliyor ve herkes tatil planları yapmaya başladı. Seyahat Endüstrisi Derneği’ne göre sadece Amerika’da 32 milyon kadın yalnız başına seyahat etmektedir. Karı koca gazeteciler Asher ve Lyric Fergusson ise popüler 50 turizm ülkesini inceleyerek Kadınların Tehlike Endeksi 2022’yi açıkladılar.
Bu endeksin değişkenlerine göz atalım;
Sokak güvenliği, kasıtlı cinayet, partner dışı şiddet, yakın partner şiddet, yasal ayrımcılık, küresel cinsiyet farkı, cinsiyet eşitsizliği ve şiddete yönelik tutumlar endeksin parametreleridir.
Şimdi kadın gezginler için en tehlikeli olan 10 ülkeyi inceleyelim.

En Tehlikeli 10 Ülke

1-Güney Afrika
Yalnız kadın gezginler için değil herkes için dünyanın en tehlikeli ülkesidir. Güney Afrikalı kadınların sadece %25’i, yalnız yürürken kendilerini güvende hissettiklerini söylemiştir. Güney Afrika’da cinsel şiddet popüler suçlar arasında yer alır. Bu o kadar normalleştirilmiştir ki; Güney Afrikalı kadınların %40’ından fazlasının yaşamları boyunca bir defa tecavüze uğrayacakları tahmin edilmektedir. En kötüyü en sona bıraktım. Güney Afrika, kadınların en çok kasten öldürüldüğü ülkeler arasında. Endekste “F” alan tek ülke olarak başarısızlığını taçlandırmıştır.

2-Brezilya,
Kadınlar için en tehlikeli ikinci ülke konumunda. Kadınların sadece %28’i geceleri yalnız yürürken kendilerini güvende hissettiklerini belirtmişlerdir. Kadınlara yönelik kasten adam öldürmede dünyada ilk üç ülke arasına girmiştir. Brezilya kadınların %36,9 ile birlikte olduğu partnerlerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır.
3-Rusya,
Güncel tarihin en saldırgan ülkelerinden olan Rusya’nın bu listeye girmesi şaşırtıcı değil. Oysaki Ruslar gerek bilimde gerek sanatta gerek edebiyatta dünyada her zaman başı çekmişken bu şiddet neden? Listedeki üçüncü sıradaki yerinin en büyük nedeni, kadınlara yönelik kasten adam öldürmede dünyada ikinci sırada yer almaları. Rusya ayrıca kadınların topluma ve ekonomiye katılımlarını sınırlayan yasa ve yönetmeliklere sahip ilk on ülkeden biri.

4-Meksika,
Kadınlar için en tehlikeli ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer alırken, Meksika’daki kadınların yalnızca yaklaşık %33’ü geceleri yalnız yürürken kendilerini güvende hissettiklerini bildirdi. Kadınları kasten adam öldürme oranı da çok yüksek olması ülkeyi dördüncü sıraya taşıyor. Ek olarak, Meksika, kadınların yaklaşık %16’sının yaşadığı partner dışı cinsel şiddette üçüncü sırada yer almaktadır.
5-İran
Dünya tarihinin en eski kültürlerinden birine sahip olan İran’ı bu listede görmek çok üzücü. İran’ın en tehlikeli ülkeler listesindeki yeri, büyük ölçüde cinsiyet farkı için ilk sırada yer almasından kaynaklanıyor. Bu endeks; ekonomik katılım, eğitim düzeyi, sağlık ve siyasi güçlendirme konularında erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizlikleri ölçmektedir. Ek olarak, İran kadınlara karşı yasal ayrımcılıkta üçüncü sırada yer aldı.

2022 Kadınlar İçin En Tehlikeli Ülkeler Listesi

Dünyanın En Tehlikeli Şehirleri adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir