Cv yani özgeçmiş hazırlamak hangi sektörde ve pozisyonda çalışıyor olursak olalım, önemli ve özen gösterilmesi gereken bir süreçtir. Özellikle son dönemler oluşturulan özgeçmişler üzerine özel çalışmalar yapılmakta ve tam anlamıyla bir özgeçmiş hazırlanırken gerek insan kaynakları, gerekse teknolojik destekler, kariyer planlaması ve kişisel analizler gibi süreçler göz önüne alınarak özgeçmişler oluşturulmaktadır.

Öncelikle aradığınız işin ve hedefinizi istediğiniz pozisyonu belirlemelisiniz. Nasıl bir hukuk bürosunda veya hukuk departmanında hangi pozisyonda çalışmak istiyorsunuz. Bunu belirlemek oluşturacağınız CV için büyük bir önem taşımaktadır.

1

Bir iş başvurusunda deneyimler, mezun olunan okullar veya ne kadar iyi konuştuğunuzdan çok CV’niz ile başvurduğunuz pozisyona ne kadar uyumlu olduğunuz önem arz edecektir. Bu noktada hatırlatmak gerekir ki, sadece CV’niz ile değil sosyal medyadaki duruşunu ve Linkedin tarzı profesyonel iş ağı sağlayan sitelerdeki profilinize de CV’nize gösterdiğiniz önemi göstermeniz gerekmektedir.

2

CV için ve profesyonel iş ağı sağlayan sosyal medya hesapları için profesyonel bir fotoğraf önem taşımaktadır. Bu fotoğraf hem işinize hem de kendinize verdiğiniz değeri ve profesyonelliğinizi göstermektedir. Fotoğraf sonrasında CV’de dikkat edilmesi gereken konu mezun olunan okulların yazılması. Bu noktada hangi okuldan mezun olduysak buna göre bir yönümüzü parlatmamız gerekir. Örneğin Galatasaray Hukuk mezunuysak bunu yazmak zaten “En İyi Hukuk Fakülteleri” listesindeki bir okuldan mezun olduğumuzu gösterir. Eğer vakıf üniversitesinden mezun isek, burslu olduğumuzu yazmamız bazı ön yargıları yıkacaktır. Veya mezun olduğumuz okul ve not ortalamamız. Bu durumda hukuka okuldaki hakimiyetiniz konusunda karşıda CV’yi inceleyen kişiye bir bilgi verecektir. Üniversite sonrasında mezun olunan lise, ilkokul ve okul mezuniyet notlarının yazılması disiplinli ve planlı biri olarak analiz edilmenizi sağlayacaktır.

CV hazırlarken fark yaratmayı sağlayacak üç bölümden bahsetmek gerekir;

1- Sertifikalar / Seminerler

2- Yabancı Dil

3- Kendinizi Anlatan Bir Bölüm

Bu alanlar CV’ler de diğer olması gereken zorunlu bilgilerin hedeflendiği gibi yazılması sonrasında, kişinin diğer kişiler arasında fark yaratmasını sağlayacak kısımlardır.

3

Bu noktada iyi bir CV hazırlamak için tabi ki, bu CV’ye uygun bir geçmiş oluşturmak gerekir. Bunun için de öğrencilik ve staj dönemi çok iyi değerlendirilmelidir. Hem üniversitedeki hem de barolardaki seminerler ve konuşmalar kaçırılmamalı katılım tarihleri not edilerek saklanmalıdır. Eğer katılınan sertifika programları varsa ve bu programlardan alınan belgeler varsa bunlar CV’ye ek belge olarak eklenmelidir. Avukatlık mesleğinde tecrübe çok önemli bir fark yaratır ancak; bilgi olmadan tecrübe olması mümkün değildir. Bu noktada sunulan CV ile bilgi ve tecrübe vizyonu gösterilmedir.

Yabancı dil konusu özellikle çalışmayı hedeflediğiniz yerlerin, hangi tarz olanlara hitap ettiği ile ilgili bir durumdur. Eğer siz yabancı müvekkillere hizmet veren bir yerde veya yabancı ortaklı bir kurumda avukatlık yapmak istiyorsanız, o zaman yabancı dili bilmeniz ve derecesi önem teşkil etmektedir. Bu noktada yabancı dil bilginizi gerçekçi bir şekilde belirtmekte farda var.

Üçüncü nokta; aslında sizin kendinizi anlatan bölüm, burada asıl vizyonunuzu, gelecek hedeflerinizi bu işi neden istediğinizi çok uzun cümleler yerine, kısa , öz ve etkili kelimelerle ifade etmek gerekir. Burada kişisel farklılıklar, ilgi alanları sizin akılda kalmanızı sağlayacak özelliklerinizi ortaya çıkarmaktadır.

4

Cv hazırlarken içerisindeki bilgiler dışında, bu bilgilerin kağıda özenli bir şekilde oturtulmuş olması da büyük bir önem taşımaktadır. Bunu sağlamak için internetten hazır cv oluşumunu sağlayacak siteler ve programlar bulunmakta, bunlar yararlanmak hem pratik hem de teknolojik olacaktır.

Son dönemlerde moda olan diğer bir CV tekniği ise; infografik CV.

5

Başlı başına ben farklıyım, teknolojiye hakimim diyenlerin hazırladığı infografik CV’ler . Son dönemlerde görselliğe ve şekillere verilen önemi iş dünyasında CV’lere taşıma yöntemi olarak da görebiliriz. Burada kişisel tüm veriler analiz edilerek grafikler halinde sunulmaktadır. Öncelikle İnfografik CV için verilerin analiz edilmesi gerekmekte, bu verilerin alınacağı alan ise genellikle Linkedin hesabıdır. Bu noktada aslında hem sosyal medyadaki duruşumuz hem CV’miz aynı şekilde bizi yansıtacaktır.

 

Ve unutulmaması gereken en önemli ayrıntı mutlaka CV’lerin güncellenmesidir. Ve güncel CV’nin aktif olarak kişinin elinde bulunması gerektiği konusudur.