Aile Avukatlığı Nedir Ülkemiz İçin Uygun Mudur?
Aile Avukatlığı Nedir Ülkemiz İçin Uygun Mudur?
Aile avukatlığı, aile hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlara verilen bir unvandır. Evlilik, boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı, miras gibi konular Aile hukukunun konularını kapsar. Aile avukatları bu konularda danışmanlık ve dava takibi yaparlar. Türkiye’de son yıllarda aile avukatlığı önem kazanan bir alandır. Bunun nedenleri arasında boşanma oranlarının artması, aile içi şiddet ve çocuk istismarı vakalarının yaygınlaşması, kadın ve çocuk haklarının korunması için yapılan yasal düzenlemeler sayılabilmektedir. Türkiye’de yargı reformu kapsamında yeni bir uygulama hayata geçirilmeye hazırlanıyor: Aile avukatlığı. Bu uygulama ile her ailenin bir avukatı olacak ve hukuksal sorunlarında avukattan ücretsiz destek alabilecektir. Peki aile avukatlığı nasıl olacak ve ne zaman başlayacak?
Aile avukatlığı, aile hekimliği gibi herkesin bir aile avukatı olmasını sağlayacak bir sistemdir. Aileler, boşanma, miras, kira, tüketici hakları gibi hukuksal konularda aile avukatlarından danışmanlık alabilecekler. Ayrıca dava açmak istediklerinde de aile avukatları onlara yardımcı olacak. Aile avukatlarının ücretini ise devlet karşılayacak. Aile avukatları, Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı olan ve en az 5 yıl meslek deneyimi olan avukatlardan seçilecektir. Adaylar arasından yapılacak sınava göre belirlenecek olan aile avukatlarına özel eğitim verilmesi planlanıyor. Ailenin bir veya birden fazla aile avukatının olması mümkün olabilecektir. Ailenin tercihine göre farklı konularda farklı aile avukatlarından destek alması da söz konusu olabilmektedir. Örneğin boşanma davası için bir aile avukatına, miras davası için başka bir aile avukatına başvurabilir.
Aile Avukatlığı Uygulamasının Amacı
Vatandaşların hak arama bilincini arttırmak, yargının iş yükünü azaltmak ve adaletin hızlı ve etkin şekilde sağlanmasını kolaylaştırmaktır. Bu sayede vatandaşlar hukuksal sorunlarını daha kolay çözebilecek ve yargılama süreçleri kısalmış olacaktır. Aile avukatlığı uygulayan ülkeler arasında Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri bulunmaktadır. Bu ülkelerde aile avukatlığı farklı şekillerde organize edilmiştir. Bazılarında aile avukatı devlet tarafından atanırken, bazılarında vatandaşlar kendi avukatlarını seçebilmektedir. Bazı ülkelerde aile avukatının ücreti tamamen devlet tarafından karşılanırken, bazılarında vatandaşların belli bir katkı payı ödemesi gerekmektedir. Bazılarında aile avukatlığı sadece belirli gelir seviyesinin altındaki vatandaşlara sunulurken, bazılarında herkese açıktır. Ancak bu uygulamanın dünyada olumsuz örnekleri de bulunmaktadır. Örneğin, bazı ülkelerde aile avukatları, sadece boşanma, velayet, nafaka gibi aile hukuku ile ilgili konularda değil, ceza hukuku veya ticaret hukuku gibi farklı alanlarda da görev yapabilmektedir. Bu durumda aile avukatlarının uzmanlık alanlarına göre seçilmesi ve eğitilmesi zorlaşmakta ve kalite düşmektedir. Ayrıca aile avukatlığı uygulamasının maliyeti de göz ardı edilmemelidir. Devletin her vatandaşa bir avukat tahsis etmesi ve bunun için bütçe ayırması gerekmektedir. Bu da vergilerin artmasına veya başka kamu harcamalarının kısılmasına neden olabilir.
Sonuç olarak, bu uygulama hem avantajları hem de dezavantajları olan bir sistemdir. Bu sistemin hayata geçirilmesi için öncelikle yasal bir düzenleme yapılması ve pilot bölgelerde deneme sürecine girilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu sistemin etkililiğini ölçmek için bilimsel araştırmalar yapılmalı ve diğer ülkelerin deneyimlerinden faydalanılmalıdır.
Aile avukatlığı uygulamasının ne zaman başlayacağı henüz netleşmedi . Uygulamanın hayata geçmesi için kanun teklifi hazırlanması ve TBMM’de kabul edilmesi gerekiyor. Uygulamanın nasıl işleyeceği ise Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
Aile Avukatlığı Nedir Ülkemiz İçin Uygun Mudur?
Gerçek Hayattan Esinlenen Hikaye:Erin Brockovich – adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Hayatımda bundan daha faydasız ve çelişkilerle dolu bir yazı okumadım. Makalenin daha giriş cümlesinde tamamen uydurma bir terim olan “Aile Avukatlığı” gözüme çarptı. Sonrasını okumak bile istemedim ancak daha başka ne hatalar yapılmış onu da görmek istedim. Öncelikle söylediğiniz gibi “Aile Avukatı” aile hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlara verilen bir isim değildir. Zira bir avukat yürürlükte bulunan her kanunun uzmanıdır. Halk arasında “ceza avukatı” “boşanma avukatı” gibi isimler kullanılsa da bu aslında yanlış bir kullanımdır.
İkinci olarak aile avukatı olacak olan avukatların 5 yıllık kıdeme sahip olmaları, eğitim alıp sınava girmeleri gibi saçma sapan uydurma şeylerden bahsetmişsiniz. Hem de makalenin sonunda Aile avukatlığı uygulaması için henüz kanun teklifi verilmedi önce kanun teklifi verilmesi gerekiyor demişsiniz. Öyleyse soru şu: madem ortada bir kanun teklifi yok aile avukatı olacak kişilerin 5 yıllık kıdeme sahip olmaları ve eğitim alıp sınava girmesi gerektiği saçmalığını nereden uydurdunuz? Zira bu tip kriter ve şartlar yönetmelikle belirlenir. Bir yönetmelik düzenlemesi yapılabilmesi için de önce kanunun hazır olması gerekir.
Bu makaleyi kim yazdıysa söyleyin bir daha hukukla alakalı bir makale yazmasın. İlla yazacağım diyorsa da makaleyi yayınlamadan önce bir avukata okutun. Makalenin özeti tek kelimeyle “REZİLLİK”
Sayın Fatih Bey,
Değerli yorumlarınız ve geri dönüşünüz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,