Evde Bitki Yetiştirmek
COVID19 salgını ile birlikte alınan tedbirler gereği bir çoğumuz evlerimize kapandık. Evde kalış süremizin uzaması ile birlikte televizyon platformları, kitaplar, iş geliştirme ve benzeri birçok alanda vakit geçirmeye çalışmaktayız. Bu süreç içerisinde sıkılan avukatlarımıza, vakit geçirmeleri için birkaç önerimiz olacak. Bu bloğumuzda bahsedeceğimiz konu Evde Bitki Yetiştirmek.
Bir çoğumuz kokulu bir domatese, dalından yeni koparılmış bir yeşilliğe hasretiz. Onun ötesinde kendi yetiştirdiğiniz bir ürünün her evresine şahit olmak, gözünüzün önünde gelişimini tamamlaması ve o ürünü tüketmek inanılmaz bir keyif verecektir. Bu blogumuzda evinizin balkonunda ya da varsa bahçesinde küçük küçük uğraşlarla nasıl bitki yetiştirebileceğiniz konusunda ufak önerilerde bulunacağız.
Domates Yetiştirmek
Domates bitki büyüklüğü bakımından birçok türe sahip bir meyvedir. Bu nedenle ilk olarak balkonunuzun ya da bahçenizin büyüklüğüne göre uygun bir tür belirlemelisiniz. Bazı tür domates bitkileri genişleyerek yayılırken bazıları ise bir buçuk iki metre kadar boya gitmektedirler. Saksı yetiştiriciliği için bodur domateslerde bulunmaktadırlar. Dikeceğiniz domates fidesini kendiniz yetiştirebileceğiniz gibi, hazır olarak da fide alabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak internet üzerinden ister tohum isterseniz de fide olarak birçok seçeneğiniz bulunmaktadır. Evinizden çıkmadan sipariş ederek tohum ya da domates fidesine ulaşabilirsiniz. Tohum ekimi yaparak fideye çevirebilmek için en uygun günler Nisan ayının başıdır. Eğer yeriniz uygunsa bu konu ile ilgili bir önerimiz daha olacak. Marketlerde plastik şeffaf bardaklar içerisinde satılan şeker domates olarak adlandırılan küçük domatesleri tam ortadan ikiye keserek bir plastik ya da karton bardak içerisine koyacağınız iyi kalitede bir toprağa o şekilde gömerek üzerini 3-4 mm toprak ile kapatın. Çok fazla suya boğmayın ancak nemli bıraktığınızda ve güneş gören bir yerde muhafaza ettiğinizde 1 hafta 10 gün gibi sürede o domateslerden dikime uygun küçük küçük fidelerin oluşacağını göreceksiniz. Ancak bu fideler uygun bir yere alınıp büyütüldüğünde, dikine uzayarak 1 buçuk 2 metre yüksekliğe ulaşacak bir sopadan ya da yukarıdan bir ipe sarılarak destek almak zorunda kalacaktır. Saksıda yetiştireceğiniz domatesler yine açık hava isteyeceklerdir. Bu nedenle bu bitkileri mutlaka balkonunuzda ve güneş gören bir alanda bulundurmalısınız. Özellikle bitkinin gelişimi esnasında gövde kenarlarındaki toprağı, kaşık ya da tornavida gibi bir aletle köküne zarar vermeden dikkatlice çapalar gibi havalandırmanız çok faydalı olacaktır. Domatesinizi düzenli aralıklarla sulamalısınız ancak belirli bir nem oranında da kalmasına dikkat etmelisiniz. Domatesiniz çiçeklenmeye başladığında, çiçeklerin meyveye dönüşmesi için sulamayı seyreltmelisiniz. Çiçekler meyveye dönüşmeden dökülüyorsa bunun en büyük nedeni gereğinde fazla sulama olacaktır. Oluşan ilk birkaç meyveyi dayanıp yemezseniz bitki üzerinde iyice olgunlaşmasına izin verip daha sonra koparıp kurutarak bir sonraki sene için tohum olarak kullanabilirsiniz.
Biber Yetiştirmek
Boyut olarak domates bitkisinden çok daha küçük ebatlarda yetiştirebileceğiniz bir sebzedir. Biraz büyük bir saksıda balkonunuzda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz biberin çeşitli türleri bulunmaktadır. Genelde saksı için “süs biberi” olarak adlandırılan türü, yemek yerken dalından kırıp yemeniz inanılmaz keyifli olacaktır. Balkonunuzda ya da bahçenizde biber yetiştirmek için tek yapacağınız hangi türde biberden hoşlanıyorsanız, o türden birkaç fide sipariş etmeniz olacaktır. Dilerseniz tohum olarak alarak uygun bir saksıda toprağın 3 cm kadar altına ekerek, uygun ışık ve düzenli sulama ile 2-3 haftada fidenizi kendiniz elde edebilirsiniz. Diğer bir konu ise biber yetiştireceğiniz saksıda ki toprak. Diğer türlere göre karışımlı toprak seven biber bitkisinin saksısını, bahçe toprağı, biraz torf ve bulabiliyorsanız gübre karışımlı toprak karışımını kullanarak hazırlamanız bitkinizin çok hoşuna gidecektir. Domatesten bile daha çok güneş seven biber bitkinizin doğrudan güneş alması kurumasına neden olabilir. Sabah güneşini doğrudan alabiliyorken öğlenin kavurucu sıcağını direk olarak almayacak ama karanlıkta da kalmayacak şekilde uygun bir yer ayarlamalısınız. Bitkinizin toprağını belirli bir nem oranında sabit tutmanız gerekmektedir. Gerekirse her gün sulayabilirsiniz, ancak suya da boğmamalısınız.
Evde Bitki Yetiştirmek konusu yanı sıra Hukuk bürolarında sukulent yetiştirmek ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Roka – Maydanoz – Nane Yetiştirmek
Evde yetiştirmesi oldukça keyifli ve hasadı neredeyse bitmeyen bir tercih olacaktır. Yetiştirmesi neredeyse birbiri ile aynı olan yeşilliklerinizi, nisan ayının başı veya ortası gibi dikilmesi önerilmektedir. Uygun bir saksı içerisine hatırladığınız hazır toprak üzerine tohumlarınızı çok sık olmayacak şekilde serpiştiriniz. Sık olmaması gerekmektedir çünkü tohumdan çıkan bitkileriniz geliştikçe etrafında yayılacaktır. Saksınızın büyüklüğüne göre bölüm bölüm ayırarak farklı yeşillik tohumlarından sepeleyebilirsiniz. Tohumları serpiştirdikten sonra bir tırmık yardımı ile tohumların toprakla karışmasını sağlayınız. Eğer tırmığınız yoksa tohumlarınızın üzerine biraz daha toprak serpiştirmeli ve üzerine hafifçe bastırmalısınız. Tohumlarınızı bir spreyle sulamanız önemlidir. Dökerek sulamada yeşermekte olan tohumlarınız zarar görecek belki de kırılacaktır. Öğlene kadar olan güneş yeşillikleriniz için çok önemlidir, öğleden sonra ki güneş yakıcı olduğundan yeşilliklerinizi kurutabilir. Yeşilliklerinizin tohumdan çıkması ile birlikte bir makas yardımı ile keserek salatalarınızı süsleyebilirsiniz. Makasla kestiğiniz sürece saksınızdaki yeşillik mevsiminde eksik olmayacaktır.
Afiyet olsun.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!