İnternet Hızı

İnternetinizi Hızlandırmanın Basit Yöntemleri

Film izlerken veya oyun oynarken karşılaştığımız donma ve takılma problemlerinin birincil sebebi internet hız problemi olabilmektedir, çoğu kullanıcı için adeta ıstırap durumuna gelen bu problem, internet teknolojilerinin yüksek hızla geliştiği bu dönemde, internet hızıyla alakalı problemler vakit kaybetmemize ve yaşam kalitemizi düşüren bir sorun haline geldiğinden bu problemi nasıl aşabileceğimize dair öneriler iletiyor olacağım.

Neredeyse kullandığımız tüm elektronik cihazlar internetle ağıyla birbirleriyle haberleşiyor, bu durum internette yaptığımız işlemlerin sayısını gün geçtikçe arttırmaktadır. Daha çok cihaz daha yoğun internet kullanımını da beraberinde getiriyor. Programsız olarak yapacağımız bazı değişikliklerle internet hızımızı nasıl arttırabileceğimizi listeler halinde iletiyorum.

İnternetinizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz basit yöntemler:

  • Yöntem #1: Modeminizi dinlendirin ve tozlanmasını önleyin
  • Yöntem #2: Modeminizin frekans durumunu kontrol edin
  • Yöntem #3: Kablolu bağlantıyı tercih edin
  • Yöntem #4: Bilgisayarınıza virüs taraması yapın
  • Yöntem #5: İnternete bağlı olan cihaz sayısını azaltın
  • Yöntem #6: Donanım değişikliği tercih edin
  • Yöntem #7: İnternet kullanan gereksiz uygulamaları kapatın

Yöntem #1: Modeminizi Dinlendirin ve Tozlanmasını Önleyin

Bilgisayar ya da elektronik cihazlarını internetle bağlantısını sağlayan internet aleminde resmen can bulmasını sağlayan modemlerimizin de küçük bir bilgisayar olduğunu unutmamalıyız. Modemlerin de içlerinde işlemci ve ram bulunduran minik bilgisayarlar olarak nitelendirmek doğru olacaktır, internet aleminin kapılarını açan bu minik bilgisayarlarında yorulabileceklerini göz ardı etmemeliyiz. Modemlerinizi belli aralıklarla kapatmanız ve ona dinlenme şansı vermeniz elzemdir, akım korumalı prizle fişe takmanızda 24 saat çalışan bu cihazlar için önemli bir güvenlik tedbiridir. Elektronik bir eşyanın mevcut teknoloji gereği ısınması oldukça normaldir belli aralıklarla tozlarının temizlenmesi ayrıca modemlerde bulunan hava tahliye kanallarının açık olarak kullanılması gerekmedir.

İnternetinizi Hızlandırma – 1

Yöntem #2: Modeminizin Frekans Durumunu Kontrol Edin

Eğer internetinizi kablosuz ağ yönetimi ile kullanmayı tercih ediyorsanız, modemlerin üzerinde bulunan antenler (bazı modellerde gizli antenler mevcuttur) size belli bir bant genişliği frekans aralığında sinyalleri yollar. Modemiz de mevcutsa 5ghz bandı özelliğini aktifleştirmeniz gerekmektedir. Diğer yönden modeminizin 5ghz desteği bulunması yanında yine 5ghz destekli cihazlar bu sinyale erişebilecek ve hızlı internet kullanmanıza imkân verecektir. Yüksek bant genişliği ise kapsama alanında zayıflığı beraberinde getirir. Kapsama alanında herhangi bir sorunla karşılaşmayıp performans konusunda negatif tecrübeler edinmek istemiyorsanız, modemin konumu ve frekans bandı büyük bir önem taşır.

İnternetinizi Hızlandırma – 2

Yöntem #3: Kablolu Bağlantıyı Tercih Edin

Kablolu bağlantı her cihaz için mümkün olmasa da cihazda bir adet ethernet ya da ethernet destekli USB portu bulunan tüm cihazlarda kablolu bağlantı tercih etmelisiniz. Çoğunlukla Windows dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlarda bu port bulunur. Eğer modeminizden bilgisayarınıza ethernet kablosu bağlantısı kurarsanız, internet hizmetini daha stabil ve kayıpsız şekilde kullanabilirsiniz. Kablosuz bağlantıda yaşanabilecek yavaşlık ve çekim problemlerini kablolu bağlantı ile en aza indirebilir, gerekli ayarlamalarla aldığınız bağlantı hızınızı çok yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz.

İnternetinizi Hızlandırma – 3

Yöntem #4: Bilgisayarınıza Virüs Taraması Başlatın: (Windows)

Bilgisayarınıza siz fark etmeden sızan veya bulaşan zararlı yazılımlar ve virüsler, arka planda çalışabilir bunun yanında internetinizi gereksiz yere kullanabilirler. Fark edilmesi zor bu durumları önleyebilmek için bilgisayarınızda mevcut olan Windows Defender taraması ile problemi çözebilirsiniz.

  • Adım#1: Başlat çubuğuna tıklayın ve arama bölümüne “Windows Defender” yazın,
  • Adım#2: İlk çıkan uygulamayı açın ve sol taraftan “Virüs ve tehdit koruması” bölümüne girin,
  • Adım#3: Tarama seçeneklerinden tam taramayı seçin ve taramayı başlatın.
İnternetinizi Hızlandırma – 4

Yöntem #5: İnternete Bağlı Olan Cihaz Sayısını Azaltın

Modeminiz sahip olduğu bağlantı değeri ne kadar fazla kullanıcı veya cihaza bölünürse, alınan performans da doğru orantılı olarak azalır. İnternet kullanımı yapan gereksiz cihazların bağlantılarını sonlandırmanız gerekli bant genişliğinin size kalmasını sağlayacak ve gecikme kaynaklı sorunları aşmanızı sağlayacaktır.

İnternetinizi Hızlandırma – 5

Yöntem #6: Donanım Değişikliği Tercih Edin

Bahsettiğim yöntemleri denediniz ve hala yeterli karşılığı alamadıysanız, sorunun internet kaynaklı olmadığını mevcut cihazlardan kaynaklandığını söyleyebilirim. Bağlantı ve ağ bağlantısı hususunda en teknolojik özellikleri taşıyan cihazları satın alarak ve performansınızı arttırabilirsiniz. PC ve telefon bakımından eksiklerinizi kapattıysanız sırada modem var. Servis sağlayıcınızın size sunduğu modemdeki özellikler son kullanıcı için bazen yeterli olamadığından. Zyxel, Tplink, Keenetic markalarına ait modem ve ağ ürünlerini tercih edebilirsiniz. Özellikle Türkiye pazarına yeni giriş yapmasına rağmen son derece kaliteli ürün yelpazesine sahip Keenetic markasını Adsl ve Vdsl konusunda tercih etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

İnternetinizi Hızlandırma – 6

Yöntem #7: İnternet Kullanan Gereksiz Uygulamaları Kapatın

Hali hazırda kullandığınız uygulama veya oynadığınız online oyun dışında internet kullanan uygulamaları kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Adım#1: Görev Yöneticisine girin.
  • Adım#2: Sol aşağıdan diğer ayrıntılara tıklayın.
  • Adım#3: Yukarıdan Ağ’a tıklayın.
    • Burada internet kullanan uygulamaların listesini göreceksiniz.
    • Kullanmadığınız veya gereksiz olduğunu düşündüğünüz uygulamaların görevine son verebilirsiniz. 
İnternetinizi Hızlandırma – 7

Program kullanmadan internet hızını artırma yöntemleri yukarda detaylı şekilde anlattım yazımda bunları denedikten sonra hala devam eden bir hız probleminiz varsa, tarifenizde sunulan hızı ve test sonucunda çıkan mevcut hızınızı birbiriyle kıyaslamanız gerekmektedir. Eğer vadeliden hızın çok çok altında bir bağlantı hızınız mevcutsa internet servis sağlayıcınız ile görüşün. Gerekirse tarife ya da operatör değişikliği yapmak ise size kalan bir tercih olacaktır. 

Hukuk Bürolarında Veri Güvenliği merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir