Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - Nilüfer

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza

Manisa Lalesi

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - Manisa Lalesi

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza – Manisa Lalesi

1862 yılında İsviçreli ve Alman botanikçiler tarafından keşfedilen bu bitkinin bilimsel adı tulipa orphanidea. Bu çiçek bir zambak türüdür. Yılda bir kez açmakta ve bu zaman aralığı Nisan ve mayıs aylarına denk gelmektedir. Balkanlar’ın günedoğusu, Bulgaristan, Yunanistan, Girit, Ege Adaları ve Türkiye’nin batısında yetişir. 1700 metre yükseklikteki Spil Dağı Milli Parkı sınırları içinde yetişen Manisa Lalesi ismini yetiştiği ilden almaktadır. Sayısının azalmasından dolayı Çevre Kanunu gereği koruma altına alınmış olup zarar veren kişilere 48 bin 625 ₺ para cezası verilmektedir. Bu cezanın bu kadar yüksek olmasının nedeni caydırıcı ve insanların bu konuda bilinçleneceği düşüncesi olmuştur.

Kum Zambağı

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - Kum Zambağı

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza – Kum Zambağı

Bilimsel adı Pancratium maritimum. Bu çiçek bir nergis türüdür. Yılda bir kez açmakta ve bu zaman Ağustos ve Ekim ayları arasına denk gelmektedir. Adında anlaşılacağı gibi sadece kumsallarda görülen bir bitkidir. Akdeniz ve Karadeniz’in kuzey kıyılarında yetişen bu bitkinin Bazı türleri koruma altına alınmıştır. Bu çiçekler için en büyük tehlike hızla yayılan yazlık konutlardır. Türkiye’de yetişen zambak türlerinin ülke dışına çıkması yasaktır. Bu çiçeğe zarar vermenin bedeli ise 48 bin TL.

Tüylü Çan Çiçeği

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - Tüylü Çan Çiçeği

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza – Tüylü Çan Çiçeği

bilimsel adı campanula tomentosa. Endemik bir bitki türü olan bu çiçek yılda bir kere Mayıs ve Haziran ayları arasında açmaktadır. Dünyada 300 türü bulunan bu çiçek Akdeniz ve Kafkasya’da görülmektedir. Tüylü çan çiçeği türü sadece Kuşadası Milli Parkı’nda yetişmektedir. Bu çiçeğin koparılması ve kökleri ile sökülerek taşınmasının cezası 42 bin TL.

Nilüfer

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - Nilüfer

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza – Nilüfer

Bilimsel adı Nymphaea. Bir su bitkisi cinsi olan bu çiçeğin 50 civarı türü bulunmaktadır. Dünyanın geneline yayılmış olan bu çiçeğin Bolu Abant ve Gölcük tabiat parklarında yetişen türlerini koparanların 38 bin 751 ₺ ödemeyi gözden çıkarması gerekiyor.

İtecik Lalesi

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza - İtecik Lalesi

Dikkat ! Bu Çiçekleri Koparana Rekor Ceza – İtecik Lalesi

Bilimsel adı Paeonia peregrina. Bu çiçek otsu bir bitki türüdür. Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetişen bu bitkinin Türkiye’nin Kütahya ilinde yer alan Şakayık çiçeğinin bir türü olan itecik lalesi bahar aylarında başlayıp haziran ayının ortalarına doğru açmaya devam eder. Sadece 15 gün açan bu çiçek adını açtığı İtecik Dağından almaktadır. 1200 metre yüksekliğinde bulunan zirvede açan bu çiçeği koparmanın cezası ise 48 bin 600 ₺. Zamanında önemli alınmadığı için yok olma tehlikesi altında olan bir türdür.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir