Dünyada Avukatlara Yönelik Şiddet ve Yaptırım
Eski çağlardan günümüze süregelen şiddet; İnsanoğlunun en büyük sorunlarından biridir. Kadına şiddet, çocuğa şiddet veya hayvana şiddet gibi pek çok örneklerini ülkemizde ve dünyada hala daha görmekteyiz.
Fark etmeksizin her sosyal statünün karşılaştığı şiddet bazı meslek gruplarında daha da fazla görülmekte. Bunun sebeplerini ise tartışmak anlamsız. Çünkü şiddetin hiçbir haklı sebebi olmadığı ortada.
Haberlerde sıkça karşılaştığımız şiddet haberlerinden bugün avukatların yaşamış olduğu şiddeti mercek altına yatıracağız.
Boşanmak istemeyen eş veya evine icra gelen bir borçlu tarafından fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalıyorlar. Karşı tarafın hedef olarak belirlediği Avukatlarımız meslekleri gereği zor durumların ortasında çalışmaya devam ediyorlar.
Barolar Birliği’nin açıkladığı verilere göre son 9 yılda 15 avukatın öldürülmüş ve 239 avukatında saldırıya maruz kaldığını görüyoruz.
Dünyada Avukatlara Yönelik Şiddet
Dünyanın her yerinde avukat meslek grubu şiddete maruz kalmaktadır.
Nevada Eyalet Barosu 2012 yılında yaptığı Nevada Hukuk Mesleğine Karşı Şiddet anketi sonuçlarında
Hukuk Mesleğinin gitgide daha tehlikeli bir hal aldığı ortaya çıkmıştır.
Utahlı Avukat Kelson son 10 yıldır Avukatlara ve yargı mensuplarına uygulanan şiddete ilişkin araştırma yapmaktadır.
Kelson’a göre avukata şiddet görmezden gelinen bir konu olduğunu, Avukatların yaptığı mesleği hala tehlikeli görmedikleri ve bir müvekkilleriyle anlaşmadan önce onları daha iyi tanımaları gerektiğini ifade etmiştir.
Asya Ülkelerinde Avukatlara Yönelik Şiddet
Çin’e baktığımızda da durum farklı değil.
2013-2017 yılları arasında daha doğrusu Xİ Jinping’in iktidara gelmesinden sonra Çin’de avukatlara karşı şiddet vakaları gözle görülür bir biçimde artmıştır.
CHRD ‘nin belgelediği olayların tamamına yakın, avukatlara şiddet uygulayan kişilerin bir cezai yaptırım almadıkları tespit edilmiştir.
Bu vahim tablo Filipinler içinde geçerlidir.
2016 yılında göreve gelen Başkan Duterte’den sonra avukatlara yönelik şiddet olayları hız kazanmıştır.
Temmuz 2016 ile 15 Eylül 2019 tarihleri arasında 24 avukat, 17 savcı toplamda 41 yargı mensubu öldürülmüştür. Bu azımsanmayacak bir rakamdır.
Filipinler’de risk altındaki avukatlar özellikle uyuşturucu suçlarına dahil olan suçluları temsil eden veya terörist suçlularının savunmasını alan avukatlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca devletin Bazı avukatları kategorize ederek etkiletilmeleri bu olayların artmasına da sebep olmuştur.
Şiddet uygulayanı kınayarak veya hafif cezalar uygulayarak bu sorunun çözülmesi pek mümkün görünmemektedir.
Toplumlar sürekli maruz kaldıkları şiddet haberlerine karşı, bu durumu normalleştirmeden bu şiddet iklimine karşı çıkmalıdırlar.
Kadına şiddet ve korunmadığı yasalar hakkında olan yazımız için tıklayınız.
Dünyada Avukatlara Yönelik Şiddet ve Yaptırım
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!