İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ (İYS) NEDİR?

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ (İYS) NEDİR?

İleti Yönetim Sistemi (İYS); Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, 4 Ocak 2020 tarih ve 30988 sayılı Resmî Gazete yönetmeliğinde, Ticaret Bakanlığının izniyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından oluşturulmuştur.

İleti Yönetim Sistemi (İYS), güncel ticari olan elektronik iletilerin onaylarını kaydedebildikleri ulusal bir veri tabanı sistemidir.

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari Elektronik İletiler Hakkındaki Yönetmelikte; 4 Ocak 2020 tarihinden itibaren ticari olarak elektronik ileti gönderen tüm hizmet sağlayıcıları kapsayan İleti Yönetim Sistemi zorunlu hale getirildi.

İleti Yönetim Sisteminde vatandaşlar işlemlere onay verilebildiği gibi, verilen onaylar içinde ret işlemlerini de bu sistem üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Elektronik Posta (e-posta) ve sms gibi ticari elektronik ileti göndermek isteyen tüzel ve gerçek kişileri kapsayan bu sistemde kayıt zorunlu kılınarak, sistemden onayı alınan iletiler için alıcılara ileti gönderilebilecektir. Gönderilen bu iletiler Hizmet Sağlayıcı tarafından 3 gün içerisinde İleti Yönetim Sistemine kaydedilecek olup bunu dışındaki tüm onaylar geçersiz olarak kabul edilecektir. Herhangi bir ret işleminde Hizmet Sağlayıcı yine bu işlemleri 3 iş günü içerisinde sisteme kaydetmesi gerekmektedir.

İleti Yönetim Sistemine (İYS) kayıt için son tarih 30 Kasım 2020 olarak belirlenmişti. Bakanlık tarafından yapılan yeni açıklamada; COVID-19 Pandemi sürecinden kaynaklanabilecek aksaklıklar sebebi ile bu tarihlerde değişikliğe gidilerek, 150.000 adet üzerinde elektronik ileti onayı hizmet sağlayıcılar için 31 Aralık 2020, onayların vatandaş tarafından kontrolünün sağlanabilmesi tarihi de 15 Şubat 2021 tarihine ertelenmiştir.

150.000 adet ve altında olan elektronik iletiler içinse hizmet sağlayıcılar için 31 Mayıs 2021, onayların vatandaş tarafından kontrollerinin sağlanabilmesi tarihi de 15 Temmuz 2021 tarihine ertelenmiştir.

Belirtilen tarihler aralığında yüklenmeyen tüm onaylar geçersiz sayılacaktır. Kaydolmak için gerekli işlemler www.iys.org.tr adresinden gerçekleştirilmektedir.

İYS-3.1

İZİNSİZ İLETİ GÖNDERİ CEZASI

Kanuna aykırı yapılan gönderiler için 2020 yılına göre belirlenen ceza durumları Resmî Gazete’de yayınlanan açıklamaya göre şu şekildedir,

MADDE 12 – 

(1) Bu Kanunun;

a) 3. maddesindeki yükümlülüklere, 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki yükümlülüklere,

6. maddesinin birinci fıkrasına veya 7. maddesinin birinci fıkrasına aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,

b) 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki veya aynı maddenin ikinci fıkrasındaki 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki veya 7. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından on bin Türk lirasına kadar,

c) 5. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki, 8. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara iki bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar,

ç) 11. maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere iki bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,  idari para cezası verilir.

(2) Tek seferde birden fazla kimseye 6. maddenin birinci fıkrasına aykırı olarak ileti gönderilmesi hâlinde, birinci fıkranın (a) bendinde öngörülen idari para cezası on katına kadar artırılarak uygulanır.

(3) Bu maddede öngörülen idari para cezalarını verme yetkisi Bakanlığa aittir. Bu yetki, merkezde Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne, taşrada ise Bakanlığın il müdürlüklerine devredilebilir.

ŞİKAYET DURUMUNDA İZLENECEK YOL NEDİR

Yapılacak olan şikâyetler ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 3 ay içerisinde gerçekleştirilebilmektedir.

İYS-EDEVLET

İstenmeyen elektronik iletiler için gerekli dilekçe ve şikâyetler il müdürlüklerinden yapılabildiği gibi, E-Devlet sitesinden de oluşturulabilir.

İYS-TC.TB

Ayrıca; Elektronik İleti şikâyetleri Ticaret Bakanlığı sitesi üzerinden de giriş yapılarak gerçekleştirilebilir.

İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ (İYS) NEDİR?

Siber zorbalığın hukuki boyutu isimli blog yazımız için tıklayınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir