Li-fi Nedir
Temel olarak Li-Fi teknolojisi tıpkı wi-fi teknolojisi gibi verilerin elektromanyetik yöntemle transfer edilmesidir. Veriyi görülebilir ışık spektrumu ile iletme ilk olarak Alexander Graham Bell tarafından 1880 yılında gerçekleştirilmiştir. Güneşle çalışan kablosuz telefona benzeyen fotofon aracılığıyla ses, güneş ışığı demetiyle iletilmektedir. Wi-fi transferi radyo dalgaları üzerinden yaparken Li-fi teknolojisinde görünen ışık kullanılmaktadır. Prof. Harald Haas tarafından 2011 yılında led ampuller kullanılarak hayat bulan teknoloji, 2017 yılında Eindhoven Üniversitesi tarafından 2,5 metre yarıçaplı kızılötesi ışıkla 42.8 Gbps indirme oranı elde edildi, 2017 yılında en yüksek wi-fi hızı ise 300 Mbps olabilmekteydi. Işık alıcı foto-detektöre ve sinyali işleyecek aktarılabilecek veriye çevirecek ek donanıma ihtiyaç duymaktadır. Li-fi teknolojisi özellikle hastaneler, nükleer santraller ve uçak kabinlerinde elektro manyetik parazite neden olmadan iletişim sağlayabileceğinden elverişlidir. Kullanılan led lambalar yarı iletken olduğundan gönderilen enerji insanoğlunun algılayamayacağı kadar kısa sürelerde gerçekleştirilebilmektedir. Led lambada bulunan sinyal işleyen donanımla, iletilebilir hale gelen veriler ışık ışınıyla taşınarak cihaza ulaşır. Aktarımı ışık ışınıyla sağlanan veriler daha sonra dönüştürülecek kullanım amacımız olan internet, video, ses gibi dosyalara erişmemizi sağlayacaktır. Bunu bir örnekle anlatmak istersek, izlediğiniz bir video wi-fi üzerinden değil de odanızda bulunan ledler üzerinden iletilecek, bunun avantajı da veri hızı 100 kat fazla olacak bunun yanında dezavantaj olarak da led ile cihaz arasına engel girildiğinde veri iletişimi kesilecektir.
Li-fi Teknolojisinin Tercih Sebepleri
– Li-fi teknolojisi radyo frekanslarından bağımsız olarak ışık üzerinden iletişim sağladığından 100 kat daha fazla kapasite imkânı sağlamaktadır.
– Veri iletişimiyle eş zamanlı olarak aydınlatma görevini tek cihazdan gerçekleştirebildiğinden 100 kat enerji tasarrufu sağlayabilmektedir.
– Wi-fi nin sebep olabileceği baş ağrısı, kanser gibi sağlık problemlerinin Li-fi teknolojisinde karşılığı yoktur ışık ışınıyla taşınan veri sağlık açısından sorun oluşturmamaktadır.
– Li-fi teknolojisinde hız 224 Gbps veri transferi mümkün olabilmektedir. Wi-fi teknolojindeki max veri transferi miktarı 6,7 Gbps dir.
Li-fi ve Wi-fi kıyaslaması; Li-fi tarafından kullanılan kısa dalga, kapı ve duvarlardan geçemez, bu ağın daha güvenli olmasını sağlar ve dışardan yetkisiz erişimle ilgili tedbirlerin alınmasını kolaylaştırır. Özellikle li-fi teknolojinin gelişmesiyle ev ve bina otomasyonlarında li-fi kullanılması beklenmektedir. Li-fi teknolojisi ticari uçaklarda ise uçaktaki radar ve diğer ekipmanları etkilemeyeceğinden kullanım miktarında artış öngörülmektedir.
İnternetinizi Hızlandırmanın Basit Yöntemleri merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!