METALLICA NAPSTER DAVASI
METALLICA NAPSTER DAVASI
METALLICA NAPSTER DAVASI; ITunes, Spotify ve YouTube gibi uygulamalar yeni müzikler keşfetmemize izin vermeden çok önce, dünyanın en tartışmalı dosya paylaşım ve müzik uygulaması Napster vardı. İnternetin ilk günleriydi. Yeni nesil teknoloji meraklısı gençlerin isteyebilecekleri tüm müzikleri ücretsiz olarak indirmelerine izin veren bir yazılımdı. Ancak bu bir sansasyon ve skandala neden olacaktı. Plak endüstrisi asla eskisi gibi olmayacaktı ama Napster da hayatta kalamayacaktı.
Napster’ın Ortaya Çıkışı
Napster 1 Haziran 1999’da ortaya çıktı. MP3 dosya formatının artan popülaritesinden güç alan hizmet; müzik dosyalarını aramak, indirmek ve paylaşmak için kolay bir yol sunuyordu.
MP3 dosyalarının paylaşılması için ilk araç olmasa da Napster, süreci hem kolay hem ücretsiz hem de geniş çapta erişilebilir hale getiren ilk uygulamaydı. Milyonlarca parçaya neredeyse bir gecede erişmek mümkündü ve kullanıcı sayıları birkaç haftada ikiye çıkıyordu.
Napster Dava Süreci
Bugün pek çok kişi, Napster’ın mezarını James Hetfield ve Lars Ulrich’in kazdığını düşünüyor. Metallica, Napster’a karşı telif hakkı davası açan ilk kişi değil ancak manşetleri en çok efsanevi heavy metal grubu aldı. Aslında 2000 yılının başlarına kadar Napster, Metallica üyeleri tarafından fark edilmedi. Her şey, ” Mission Impossible 2 ” film müziğinde yer alacak olan “I Disappear” şarkısının sızdırılmış bir kaydıyla başladı. Resmi bir sürümden önce, parçanın bitmemiş bir versiyonunu Napster kullanıcılara sundu ve kısa süre sonra radyo istasyonlarında ortaya çıktı. Bunlar devam eden çalışmalardı, asla kamuya açıklanmayacaklardı. Altı versiyonun tamamını Napster kullanıcılarına sunduğunda Metallica şok oldu.
Grup, şarkıyı ilk versiyonlarının sızdırıldığı ve daha sonra radyo istasyonları tarafından alındığı Napster’a kadar takip etti. Tüm diskografilerinin yazılım aracılığıyla ücretsiz olarak indirilebileceğini öğrendiğinde daha da çileden çıktı. 13 Nisan 2000’de Napster’a telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtılar. Ayrıca, Metallica Napster’ı hedef alan en iyi bilinen grup olsa da yalnız değillerdi. Madonna, Elton John ve Dr. Dre de dahil olmak üzere Napster’a karşı çıktılar.
Müzik Endüstrisi Üzerindeki Etkisi
Napster kapandığı zaman mevcut ihtiyaçları daha iyi karşılayabilecek şekilde daha yeni teknolojilere yer açtı. Ardından gelen servisler, Napster’ın aldığı riskleri inceledi. İsveçli teknoloji uzmanı Daniel Ek, Spotify’ı geliştirirken Napster’dan o kadar çok ilham aldı ki Napster’ın kurucularından biri olan Sean Parker’ı ekibine dahil etti.
Herkes İçin Adalet
Bu dava Napster için sonun başlangıcı olmuştu. Mart 2001’de Metallica davasındaki yargıç, bir tedbir kararı çıkardı. Napster başlangıçta ihtiyati tedbirlere uymaya çalıştı, ancak bunu hiçbir zaman mahkemeyi tatmin edecek şekilde yapamadı. İhtiyati tedbire uyamayan Napster, 11 Temmuz 2001’de kapandı. Başlangıçta savaşmaya devam edip geri dönmeyi planlasa da bu asla olmadı.
Epic Games ile Apple’ın Hukuk Mücadelesi Konulu blog yazımız için tıklayınız.
METALLICA NAPSTER DAVASI
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!