Podcast Yayıncılığı İçin İpuçları -1-

Podcast Yayıncılığı İçin İpuçları -1-

Podcast Nedir?

Her bir podcast aslında belirli bir konuyu içeren ses dosyalarıdır. Çoğunlukla dizi veya zincir halinde yayınlanır. Bilgisayar ve mobil cihazlara indirilerek kullanılır. Podcast yayıncılığı dünyada ilk ve genel olarak özel konular üzerinde hazırlanmaya başlamıştır. Ülkemizde ise popüler radyo programlarının kayıtlarının aktarılması ile başlayan süreç daha sonra özel içeriklerin üretilmesi ile daha geniş kitleler hedeflenmiştir.

Podcast yayınlamadan önce cevaplanması gereken bazı sorular vardır. 

  • Bir Podcasti planlayarak çekmek için ne kadar vaktiniz olacak?
  • Podcast planları içerisinde yer alan ortaklarınız (konuk/iş ortağı) ne kadar vakit ayırabilecek
  • Podcastin planlanması, çekilmesi ve yayınlanması sürecini ne kadar sürede tamamlayabileceksiniz?
  • Hedef kitlenin büyüklüğü ve sizden beklentisi nedir?
  • Bu işlerin ne kadar profesyonelce yapılacağı.

Bu sorular yanıtlandığında “En iyi yayın periyodu, normalde, düzenli olarak bağlı kalabileceğiniz en sık periyottur.” sonucu çıkmaktadır. Bu nedenle yayınların sıklığı yerine sorunsuz yayınlayabileceğiniz düzenli bir süreç daha uygundur.

Başarılı bir podcast hazırlamanın 5 adımı bulunmaktadır.

Planlama; Podcast’in kiminle ve hangi konuda hazırlanacağı belirlenmelidir. Birlikte sunacağınız bir konuğunuz varsa ve bu konuğun takviminin uygun olmaması durumunda bir b planınız mutlaka olmalıdır. Yayınlanması planlanan tarih bu aşamada belirlenmelidir. Gündemde oluşacak önemli konular planlamayı şekillendirebilir.

Hazırlık; randevulaşma, konuşulacak konuların ana hatları, mutlaka değinilmesi/konuşulması gereken konular varsa bunlarla ilgili küçük notlar. Nerede, ne zaman ve nasıl çekileceği ve teknik hazırlık. Burda teknik konular için bir alt başlık açmamız gerekmektedir. Başarılı bir podcast için geçerli bir teknik donanımınız olmalıdır. Bilgisayar mikrofonları ve standart kulaklık mikrofonları yayın için uygun değildir. Ayrıca podcast oluşturmak için yardımcı uygulamalardan destek alabilirsiniz. Kolayca ve ücretsiz olarak indirebileceğiniz Anchor vb. uygulamalar işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Kayıt; Planlama ve hazırlık dahilinde kaydın alınması.

Yayınlama; Alınan kayıt üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak, planlama sürecinde belirlenen tarih ve saatte yayına alınması.

Analiz ve raporlama; yayınlanan podcastin hedef kitle ile iletişimi, yayına ilgi, konu bazında analiz.

Podcast Yayıncılığı İçin İpuçları -1-

Podcast Yayıncılığı Yapmak İsteyen Avukatlara İpuçları -2- adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir