Yapay Zekâ Avukatı, Dünyada Bir İlk Olarak Mahkemeye Çıkacak

Yapay Zekâ Avukatı, Dünyada Bir İlk Olarak Mahkemeye Çıkacak

Eğer Y kuşağının bir bireyi iseniz robotların bir gün dünyayı istila edeceğini fikri size hiç yabancı gelmemiştir. Gerek Terminatör serisi gerekse bize yardımcı olan yapay zekâlı robotların bir anda kötüleşmesine ilişkin bir sürü film bu fikirlere zemin olmuştur. Yapay Zekâ teknolojisi her geçen gün daha da ivme kazanarak hayatımıza girdi. Ancak hiçbir zaman net bir şekilde popüler meslek kollarından birini icra ederken görmedik. Ta ki bugüne kadar.

Yapay Zekâ Avukatı

New Scientist’in haberine göre; yapay zekâ destekli bir hukuk asistanı, tarihte bir ilk olarak, önümüzdeki ay bir ABD mahkemesinde bir sanığa danışmanlık yapacak. Bu davadaki sanık, hız cezasına itiraz etmek için mahkemeye çıkacak. Ancak mahkemenin yeri ve sanığın adı şirket tarafından gizli tutuluyor. Dünyanın ilk “robot avukatı” olarak adlandırılan DoNotPay girişimi tarafından oluşturulan yapay zekâ algoritması; bir akıllı telefon üzerinden çalışacak. Mahkemede öne sürülen tartışmaları dinleyerek sanığa bir kulaklık aracılığıyla ne söylemesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunacak. Dönüm noktası niteliğindeki dava, DoNotPay’in hizmetleri için bir test olarak tasarlandı. Yapay zekâ davalı adına davayı kazanamazsa ortaya çıkan para cezası DoNotPay tarafından karşılanacak.

Yapay zekanın egemen olduğu bir dünyada dünyanın nasıl görünebileceğine dair hararetli tartışmalar devam ederken, bu deneyin yalnızca yapay zekanın adalet sistemindeki potansiyel uygulamalarını ortaya çıkarmakla kalmayacağı da bir gerçek. Bu durum aynı zamanda belirli meslek gruplarının yapay zekayı ile devam edeceğine dair korkulara yeni bir ivme kazandırabilir. Aslında, bu, DoNotPay’in ilk itiraz eden yapay zekâsı da değil. The Guardian’da yer alan habere göre, şirketin ilk yapay zekâ chatbot’u Londra ve New York’ta 160.000 park cezasına başarıyla itiraz etmeyi başarmış.

Dünyada yapa zekanın hukuk sektöründeki yerine baktığımızda ise oldukça ilginç bilgilerle karşılaşmak söz konusu. Hindistan’da Hukuk ve Adalet Bakanı Kiren Rijiju; “Yasal belgelerin çevirisinde yapay zekâ teknolojisinin uygulanmasını belirleyen Yapay Zekâ Komitesi’nin kurulduğunu belirtti. “Belirli bir durumda hangi yasaların ihlal edildiği veya belirli bir durumu mahkemeye götürmenin haklı olup olmadığı konusunda sıradan insana rehberlik edecek yasal kararları okumak için bir yapay zekâ aracı oluşturulduğunu ve bu durumun maliyetleri en aza indirebileceği” bilgisini verdi. Malezya’da mahkemelerin karar verme sürecinde yargıçlara yardımcı olacak bir araç olarak yapay zekanın kullanılması üzerinde çalışmalara başlamışlardır. İnsanlık için bu gelişmeler heyecan verici olsa da Stephan Hawking’in dediği gibi; “Yapay zekâ yaratmadaki başarı, insanlık tarihindeki en büyük olay olacaktır. Ne yazık ki, risklerden nasıl kaçınacağımızı öğrenmezsek, bu sonuncusu da olabilir.

Yapay Zekâ Avukatı, Dünyada Bir İlk Olarak Mahkemeye Çıkacak

DALL-E 2 ile Farklı Avukat Görselleri Ürettik – adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir