Serverless Nedir
Bilindiği gibi web siteleri veya uygulamaların çalışabilmesi için http isteklerini kontrol ederek bunlara yanıt verilmesi sisteminde çalışır. Bu tipte çalışan sunucu sistemlerde kaynakların yönetilmesi ve kaynakların sağlanması sunucu sahibinin sorumluluğundadır. Yazılım güncellemeleri, güvenlik ve firewall ayarları, donanımların periyodik bakımları gibi karmaşık ve rutin bir şekilde kontrol ve mesai gerektiren durumlarla uğraşmanıza gerek kalmaz.
Sunucu yönetimi veya alt yapı yapılandırması gibi işlemlere gerek kalmadan, uygulama veya internet sitelerinin yayınlanmasını sağlayan donanım veya yazılıma bağlı olmadan, fonksiyon olarak sistemlerde çalışabilen bilişim çözümlerine sunucusuz bilişim denilmektedir.
Yeni bir web projeniz varsa ya da bir projeye başlama aşamasında iseniz donanımla ya da güvenlikle alakalı sorunlarla uğraşmak hem projeye başlamanızı geciktirecek hem de proje maliyetlerinizi oldukça arttıracaktır. Bunlar da göz önünde tutularak sunucusuz web çözümlerinin kullanılması hızlı bir başlangıç için en iyi çözümü oluşturacaktır.
Sunucusuz Bilişim Çözümleri Nedir
Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure, sunucusuz çözüm odaklı en bilinen firmalardır. İsmi geçen hizmet sağlayıcılar oluşturdukları dinamik alanlarda, çalıştırdığınız kodların tükettikleri kaynak oranlarında ücret talep ederler. Bu bulut hizmet sağlayıcılardan aldığınız hizmetlerin kesintisizliği ve güvenlik önlemleri, firmaların garantisi altında olduğundan size kalan uygulamanız için gerekli kaynak tüketimini gözlemek ve kaynak tüketiminiz doğrultusunda ilgili ödemeyi yapmaktır.
Elbette sunucusuz çözüm ismini alan bu yapıda da sunucu ve donanım mevcuttur, yönetim ve sistemin devamı için gerekli koşulların hizmet sağlayıcı firma tarafından sağlanmasıdır.
Serverless hizmetini kullanabilmeniz için, kodlamanızın fonksiyonlar halinde çalışmaya uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Modüler şekilde çalışması sağlanmış ve modüler yapıya uygun olarak kodlanmış uygulamalar serverless yapıda çalışmaya uygundur.
Microsoft Azure
https://azure.microsoft.com/tr-tr/Adresinden detaylı bilgilere ulaşacağınız hizmeti özetlemek gerekirse;
*Ücretsiz deneme hesabı oluşturarak 1440 TL değerindeki krediyle hizmet detaylarını keşfedebilirsiniz.
*Depolama, ağ ve veri tabanı gibi hizmetleri 12 ay süreyle ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
*Üyelikten oluşturup hizmetten faydalanmaya başladıktan sonra 25’ten fazla hizmete sürekli olarak ücretsiz erişim kazanırsınız.
Amazon Web Services
https://aws.amazon.com/tr/ Adresinden detaylı bilgilere ulaşacağınız hizmeti özetlemek gerekirse;
*Üyelik sonrası belli kısıtlamalar dahilinde ücretsiz erişime açık 12 aylık kullanım imkânı sunmaktadır.
*S3 ve Amazon EC2 hizmetlerinden bir yıl süreyle ücretsiz kullanım imkânı sunmaktadır.
Google Cloud
*Ücretsiz üyelik ile 300 dolar değerinde kredi tanımlamaktadır, bu kredi ile 20 Google servisi ücretsiz kullanılabilmektedir.
*Bulut bilişim alanında piyasa liderinden hizmet alma ayrıcalığı. Finans, lojistik, medya, yazılım ve internet şirketlerinin yarısı Google servislerinden hizmet almaktadırlar.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!