Hukuk Müzesi

Türkiye’deki Hukuk Müzesi

Türkiye’de bulunan ilk hukuk müzesi; Ankara Barosu tarafından 21.12.2005 tarihinde o dönemin Baro Başkanı olarak görev yapan Av. Vedat Ahsen Coşar kararı ile kurulmuştur. Müze ilk olarak ziyaretçilere 3 Nisan 2012 tarihinde “Avukatlar Haftasında” açılmıştır. Türkiye’nin tek ve ilk özel hukuk müzesi olarak yer almaktadır. Müzenin ulaşım yeri; Ankara’da bulunan Çankaya ilçesinde Balgat Barolar Birliği binasında bulunmaktadır. Müzeye gidecek ziyaretçiler; Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi’ne hafta içi her gün saat: 09:00 – 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açıktır. 

Müzenin içeriğinde; hukukun yaşadığı tarihsel sürecin, zaman içerisindeki gelişimlerine tanık olunmaktadır. Müzede Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirttiği verilere göre; belli başlı eskiden günümüze birçok farklı yıllara ait Osmanlı döneminde kullanılan hukuk kitapları, diplomalar, ruhsatnameler, hukuk insanları tarafından kullanılan birçok farklı eşya, fotoğraflar, heykeller yer almaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre müzede 421 adet eser bulunup sergilenmektedir. Türkiye’nin her yanından avukatlar bu müzeye tarihe tanıklık etmiş hukuki eserler göndermekte ve gelişimine katkı sağlamaktadırlar.

Müzeyi kurmanın önemli amacı; toplumdaki hukuk bilincin tarihsel aşamalarına tanık olmayı sağlayarak, genç nesli sanatla buluşturarak hukuk bakış açısını geliştirmektir. Yaratıcı düşünmenin de önemsenmesinin yanı sıra, müzede zaman zaman atölye uygulamaları gerçekleştirilerek hukukta da sanatsal oluşumun birleşeceği konusunun önemini vurgulanmaktadır.

Hukuk Müzesi – 1

Hukuk Tarihine Tanıklık Eden Müze

Müzeye Türkiye’nin dört bir yanından gönderilen tarihe tanıklık etmiş hukukçularında katkısı büyük. Bu hukukçulardan biri de Av. Argun Bozkurt; kendisinin müze kuruluşunda katkısı oldukça fazladır. Anneannesinin kendisine vermiş olduğu aile yadigarı Küre Müftüsüne ait mührü kendisine armağan ettiğini dile getirmiştir. Bozkurt; verilen değerli hediyeleri saklayarak koleksiyon haline getirmiş, Avukat Vedat Ahmet Coşar’ın kendisine verdiği müze kurma görevini üstlenmiştir. Tarihin önemli yıllarına dokunan, bu değerli koleksiyon parçalarının çoğu müzede yerini almaktadır. Baro tarafından sunulan olanaklar dahilinde; kuruluşu gerçekleştirilerek Hukuk Müzesi ilk olma özelliğine sahip olarak yerini almıştır.

Atölye ortamında müzede gerçekleştirilen etkinlik takvimine Barolar Birliği Etkinlikler sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca müze hakkında fikir sahibi olabilmek adına, Barolar Birliği sayfasında müzeye ait videoları da inceleyebilirsiniz.

Hukuk Müzesi Etkinlikleri – 2

Hukuk Fakültesi öğrencilerinin ve birçok ziyaretçinin katılımıyla atölye ortamı çalışmalarıyla çoğu zaman canlı bir müze haline dönüşebiliyor. Müze aynı zamanda pandemi döneminde, etkinliklerine devam ederek birçok ziyaretçisine video programları sayesinde evlerinden de katkılarını sağlamıştır.

Avukat Argun Bozkurt’un müze ziyaretçilerine önemli bir notu var; “Geçmişi yitirişimizin üzüntüsü ile geleceğe duyulan merakı sevgiyle, duyarlılıkla birleştirmeliyiz. Müzeleri gezerken objelere mühendis mantığıyla değil, şair duyarlılığıyla bakmalıyız. Müzelerden zevk almalıyız.”

Türkiye’de Avukatlık ve Avukatlık Tarihi merak ediyorsanız tıklayabilirsiniz.

Hukuk Müzesi Etkinlikleri – 3
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir