Ülkelere Göre Ortalama Ekran İzleme ve Kullanım Süreleri
Ülkelere Göre Ortalama Ekran İzleme ve Kullanım Süreleri
Ortalama ekran izleme ve kullanım süreleri farklı faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Ancak, Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association) ve Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of Pediatrics) gibi kuruluşlar, ekran sürelerini sınırlamak için bazı önerilerde bulunmuştur. Buna göre; 2 yaş altı çocukların ekran kullanım süresini sınırlamalı veya uzak tutulmalıdır. 2 ila 5 yaş arası çocuklara günde 1 saatlik düşük yoğunluklu ekran süresi öneriliyor. Bu süreyi yüksek kaliteli, eğitici içeriklerle sınırlamak önemlidir. 6 yaş ve üstü çocuklar, ergenler ve yetişkinler günlük ekran süresi sınırlaması kesin bir rakamla belirtilmemiştir. Ancak, sağlıklı bir denge için:
- Günlük fiziksel aktivite hedeflerine ulaşmak için yeterli zaman ayırmak
- Uyku düzenine öncelik vermek ve iyi bir uyku almak
- Sosyal etkileşimleri ve yüz yüze iletişimi teşvik etmek
- Dijital medya kullanımının okul çalışmaları, iş ve diğer önemli faaliyetlere müdahale etmemesini sağlamak oldukça önemlidir.
2023 Ülkelere Göre Ortalama Ekran İzleme ve Kullanım Süreleri
ElectronicsHub’ın iş ortağı Sleep Cycle uygulamasından edindiği verilere, DataReportal‘ın Dijital 2023: Küresel Genel Bakış Rapor analizlerine ve diğer kaynaklara dayanarak The Average Screen Time and Usage by Country raporunu yayımladı. Rapora göre insanların günlerinin yaklaşık 40%’ını bilgisayar veya mobil cihaz kullanarak geçiriyor. Bu süre 6 saat 37 dakikaya tekabül eder. Araştırma ortalama bir insanın günün 16,5 – 17,5 saat uyanık olduğunu var sayar. Buna göre 45 ülke arasında listenin tepesinde 58,2% oranla Güney Afrika gelmektedir. Yine rapora göre bu oranın en düşük olduğu ülke 21,7% oranlan Japonya’dır.
Telefon kullanımında liderliği 32,53% oranla Filipinler sürdürüyor. Brezilya (32,46%) ve Güney Afrika (31,52%) da yakın oranlarla Filipinler’i takip etmektedir. Bu ülkeler; sosyal medya kullanımında da listenin ilk üçünde bulunuyor. Bilgisayar kullanım listesinin birincisi yine Güney Afrika (26,69%), ikincisi Rusya (25,87%), üçüncüsü Kolombiya’dır (24,68%). Günlük oyun oynama oranı listesinin ilk üçlüsü ise Suudi Arabistan (11,47%), Tayland (10,29%) ve Hindistan (9,91%) oldu.
Fazla Ekran İzleme ve Kullanımının Çeşitli Olumsuz Etkileri
Ekran sürelerini sağlıklı bir dengeyle sınırlamak ve yaşam tarzında çeşitlilik sağlamadığımızda olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz. Örneğin uzun süreli ekran kullanımı; gözlerde yorgunluk, kızarıklık, bulanık görme, göz kuruluğu gibi sorunlara yol açar. Uyku kalitemiz olumsuz etkilenir kas zayıflığı, obezite gibi sağlık sorunları yaşanabilir.
Aşırı ekran kullanımı, sosyal izolasyona, azalan yüz yüze etkileşime ve gerçek hayattan kopmamıza neden olabilir. Bunun sonucunda, depresyon, anksiyete ve diğer ruh sağlığı sorunları riski artabilir. Dikkat eksikliği ve internet bağımlılığı da olası olumsuz sonuçlar içerisinde yer almaktadır.
Kız Çocuklarının Eğitim Görmesini İmkânsızlaştıran Ülkeler adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!