Kız Çocuklarının Eğitim Görmesini İmkânsızlaştıran Ülkeler
Kız Çocuklarının Eğitim Görmesini İmkânsızlaştıran Ülkeler
Bir gezegen hayal edelim. Bu gezegende iki türün olduğunu düşünelim. Sonrasında da sadece bir türün okuma, yazma ,edebiyat, bilim veya sanat üzerine eğitim aldığını ve diğerini sadece varoluştan gelen bilgilerle devam edebildiğini.. Ne kadar distopik görünse de ne yazık ki bu gerçekle yaşayan ülkeler hala dünyamızda var.
Son günlerde İran’da yaşanan sadece kız öğrencilerin zehirlendiği vaka sonrasında genel duruma göz gezdirdiğimde hala eğitim eşitsizliğini had safhada olduğu yerler olduğu aşikâr. Unesco’ya göre gelişmekte olan ülkelerde okula gitmeyen 110 milyon çocuğun % 60’ını kız çocukları oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda yüksek cehalet oranı ve eğitim eksikliği, kadınların ve bir bütün olarak bu ulusların ilerlemesi önünde ciddi bir engel olmaya devam ediyor.
Eğitimi imkânsız hale getiren ülkeler;
Afganistan
Taliban yönetimi ülkenin kontrolünü ele aldığında halkın uçaklara doğru koşarak kaçmaya çalışması yakın tarihin trajik bir sahnesidir. Bugüne gelindiğinde ise kızların yalnızca cinsiyetleri nedeniyle ortaokullara gitmelerinin yasak olduğu dünyadaki tek ülke haline geldi. Birkaç bölgede Taliban liderlerinin toplum baskısına boyun eğdiği ve kız ortaokullarının açılmasına izin verdiği doğru olsa da bu durum çok nadir görülmektedir.
Hindistan
Her ne kadar Hollywood yapımlarında Hindistan’la ilgili güzellemeler yapılsa da (Ye, Dua Et, Sev) kadınlar için yaşanması oldukça zor olan ülkelerden biridir. Ülkede kızlar için eğitimi değil, onların ailesi için ne kadar verimli olduğu daha önemlidir. Ülkenin kötü ekonomik koşullarıyla birleşen bu düşünce, kızların aileye yardım etmek için çalışmasını gerektiriyor. Üstelik insanlar kız çocuklarını uzak yerlerdeki okullara göndermekten korkuyorlar.
2009 yılında Hindistan Parlamentosu tarafından Eğitim Hakkı Yasası (RTE) uygulamaya kondu. 6 ile 14 yaş arasındaki çocuklar için eğitimi zorunlu hale getirdi. 2000 yılında, Hindistan’da kız çocukları için kayıt oranları %73’ün biraz üzerine çıkmayı başardı.
Çad
Ülkede kız çocukların sadece yüzde 10’u ilkokulu bile bitirmiş durumda. Çadlı kadınlar, ülkede eğitim almalarını katlanarak zorlaştıran kültürel ve sosyal zorluklarla karşı karşıya. Dünyadaki en yüksek reşit olmayan evlilik oranlarından birine sahipler. Kocaları hayatlarının her yönünü kontrol ettiğinden eğitim onlar için nadiren öncelik.
Haiti
Haiti’de altı yaşın üzerindeki kızların üçte biri hiç okula gitmiyor. Daha da kötüsü ülkenin kırsal bölgelerine gidildiğinde bu rakam çok büyük bir düşüş gösteriyor. Ülkede büyük bir yoksulluk hâkim. Bir çocuğu okula göndermenin yıllık maliyeti 131 dolar. Bu gerçekten Haitililer için büyük bir masraf yoksulluk, kötü yaşam koşulları ve belki de umutsuzluk.
Ülkenin yaklaşık yüzde 38’inin okuma yazma bilmemesi şaşırtıcı değil. Ne yazık ki liste devam ediyor. Guatemala, Mısır, Nepal, Pakistan, Kamboçya, Mali, Gine, Burkina Faso ve daha fazla ülkede kız çocukları eğitim eşitsizliği ile mücadele etmektedir. Dünyada birçok fon ve yardım kuruluşu kız çocuklarının eğitimini desteklemek adına faaliyette bulunsa da bu ancak “Taşıma Su” olmaktadır. Bu ülkelerdeki adalet, ekonomi ve eğitim sürdürülebilir olarak ilerleme sağladığında kız çocuklarının eğitim eşitsizliği konusu tarihe karışacaktır.
Kız Çocuklarının Eğitim Görmesini İmkânsızlaştıran Ülkeler
Heidi’nin Bilinmeyen Yüzü – adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!