8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve İlgi Çekici İstatistikler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve İlgi Çekici İstatistikler

Dünyada her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanılmaktadır. Kutlanmasındaki amaç indirimli ürün veya hediye çeki almanın çok ötesinde, dünyadaki bir gerçeği açığa çıkartmaktır. Bunlar şu şekilde listelenmiştir.

  • Kadınların başarılarını kutlamak
  • Kadın eşitliği için eğitim ve bilinçlendirme
  • Kadınları ilerlemesini sağlayan olumlu değişim çağrısı
  • Hızlandırılmış toplumsal cinsiyet eşitliği için lobi oluşturma
  • Kadın odaklı hayır kurumları için bağış toplama

Bu yılın kampanya teması “Eşitliği Kucaklama” olarak belirlenmiştir. Bu kavramın derinliğine inildiğinde amacın; toplumda yer alan cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçecek hamleler yapmak ve önyargıları bertaraf ederek daha kapsayıcı daha kollektif olarak toplumda kadının yer almasını sağlamak olduğunu düşünüyorum.

Peki geçmiş birkaç yıla bakıldığında kadınlara ne kadar kapsayıcı hareketlerde bulunulmuş bakalım;

-Covid 19 salgınında Amerika’da işten çıkarılan insanların %63 ‘ü kadındı.

-Bill ve Melinda Gates Vakfı 2022 Raporuna göre, yaklaşık 90 yıl sonra dünyanın topyekûn toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmasını öngörülmektedir.

– Dünya Bankası’nın “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk 2022” raporuna göre; çalışma çağındaki yaklaşık 2,4 milyar kadına eşit ekonomik fırsat sağlanamıyor ve 178 ülke kadınların tam ekonomik katılımını engelleyen yasaları sürdürüyor. 86 ülkede kadınlar bir tür iş kısıtlamasıyla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca 95 ülke eşit işe eşit ücret garantisi vermiyor.

– Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre; 2022’de henüz hiçbir ülke tam cinsiyet eşitliğine ulaşamamış olsa da ilk 10 ekonomi cinsiyet farklarının en az %80’ini kapatmış ve İzlanda %90,8 oranla küresel sıralamada lider konumdadır.

– Yalnızca 2021’de dünya çapında 45.000 kadın ve kız çocuğu yakın partnerleri veya aile üyeleri tarafından öldürüldü. Her 11 dakikada bir kadın öldürülüyor.

– 39 ülke için servet eşitliğini inceleyen WTW ile iş birliği içinde yürütülen bir analize göre, cinsiyete dayalı servet eşitsizliğine katkıda bulunan en belirgin faktörler, cinsiyete dayalı ücret farklılıkları, eşit olmayan kariyer ilerleme yörüngeleri, finansal okuryazarlıktaki cinsiyet uçurumlarıdır. Genel cinsiyet zenginliği farkı %11 olarak hesaplanmıştır.

Bu olumsuz verilerin bir yazıya sığmayacak kadar çok olduğunu öngörülen bir gerçek. Temennim bir sonraki yılın kadınlar günü yazısının daha umutlu ve daha eşit verilerle tamamlanması olacaktır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve İlgi Çekici İstatistikler

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun… – adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir