Yeni Tip Koronavirüs
Dünyada ilk kez 12 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde görülen yeni tip koronavirüsü 19 Şubat 2020 tarihi itibarı ile dünya genelinde 1.875 can aldı. Kimine göre yarasa çorbası, kimine göre pangolin denilen hayvan tarafından yayıldığı düşünülen virüs, alınan onca tedbire rağmen dünyada hızla yayıldı. yeni tip koronavirüsünün ne olduğu, nasıl bulaştığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri insanların en çok merak ettiği konular arasında yer almaya başladı.
Peki Nedir Bu Yeni Tip Koronavirüsü?
Aslında yeni tip koronavirüs bu tip hastalıklarda görülen virüsün genel adıdır. Viral olarak yayılan yeni tip koronavirüs insanlarda hafif ve orta şiddetli üst solunum enfeksiyonu şeklinde görülmektedir. Solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini olumsuz olarak etkileyen bu tip virüsler ilk olarak 1960’lı yıllarda görülmüştür. Sıklıkla karşılaşılan bu tip virüsler ancak mutasyona uğradıklarında öldürücü bir hal almaktadırlar. Laboratuvar ortamları ve klinik deneylerde öldürücü mutasyona nasıl dönüştükleri henüz tespit edilemeyen koronavirüsler %2 ila %10 arasında öldürücü evreye geçtikleri görülmektedir. Koronavirüs hayvanlarda da sıklıkla görülmesine rağmen, insanlara göre daha rahatça atlattıkları tespit edilmiştir.
Son günlerde dünyayı vuran yeni tip koronavirüsü az önce bahsettiğimiz enfeksiyon virüsünün mutasyona geçerek yayılan bir türüdür. Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus 11 Şubat’ta yapmış olduğu açıklamada, 800 kişinin hayatını kaybettiği SARS Virüsünden bile daha etkili olan bu virüse COVID-19 adını verdiklerini duyurdu. COVID’in açılımı ise CO(Corona) VI(virüs) ve İngilizce’de hastalık anlamına gelen “disease” sözcüğünün baş harfi.
Yeni Tip Koronavirüs Nasıl Bulaşır?
- Virüsü taşıyan bir insanın öksürmesi ve hapşırması ile birlikte havaya salınan virüslerin solunması yolu ile,
- Virüsü taşıyan bir kişi ile tokalaşma, dokunma vb. temas içeren eylemlerle,
- Virüs taşıyan veya üzerine virüs bulunan bir nesne ile temas sonrasında ellerin yıkanmadan solunum organları ve göz teması ile bulaşabilir.
Yeni Tip Koronavirüs Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Genellikle üst solunum yolları enfeksiyonları ile aynı belirtilere sahip olan virüs, insanda ilk olarak yüksek ateş ile görülmektedir. Daha sonra kuru öksürüğe çeviren virüs bulaşmasından bir hafta sonra hastanın nefes darlığı yaşamasına neden olmaktadır. Nefes darlığı ile birlikte hastanede tedaviye başlanmış olması hastalıktan kurtulabilme anlamında büyük önem taşımaktadır. Virüs, kalp, akciğer hastalıklarına sahip kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf olan bünyelerde ve yaşlı kişilere bulaşma olasılığı sağlıklı bir insana göre çok daha fazladır.
Yeni Tip Koronavirüs Nasıl Korunabiliriz?
Aslında hastalıktan korunma yolları gripten korunmak kadar basit;
- Ellerimizi sık sık özellikle bir şeylere temas ettikten sonra bol köpük ve bol su ile en az 20 saniye yıkamalıyız. Yıkayabilme imkânımız bulunmuyorsa alkol bazlı ıslak bir mendil ile temizlemeliyiz.
- Grip belirtileri taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmayın, aranızda daima mesafe bırakın.
- Özellikle sokak veya topluluk halinde yaşayan hayvanlardan uzak durun, önlem almadan yaklaşmayın.
- İnsanların yoğun olarak bulunduğu hastane, havalimanı, AVM gibi yerlerde mümkünse bu salgın için uygun maskeler kullanmalıyız.
Yeni Tip Koronavirüs Kaptıysanız Neler Yapmanız Gerekiyor?
- Evden 14 gün boyunca dışarı çıkmayınız.
- İnsanlarla temastan mümkün oldukça kaçınınız.
- Hapşırırken ya da öksürürken, burun ve ağzımızı bulunabiliyorsa bir mendil yoksa kolumuz ya da elimiz ile mutlaka kapatmalıyız.
- Elinize öksürdüyseniz bol su ve sabun ile yıkayınız, mendile öksürdüyseniz mendili derhal çöp kutusuna atınız.
- Sık dokunduğunuz yerleri sık sık temizleyerek dezenfekte ediniz.
- Bol bol dinleniniz.
Çin başta olmak üzere tüm dünyada hızla yayılan yeni tip koronavirüs yani yeni konulan adı ile COVID-19 henüz çok daha yeni bir virüs olduğu için birçok bilinmeyene sahip. Bilim insanları bu virüsün aşısının bulunmasının bile yıllar sürebileceğini düşünüyorlar. Hastalığın insana tam olarak neyden geçtiği, hangi aşamada mutasyona uğradığı ve hangi yollarla bulaştığına dair kesin kanıt olmamakla birlikte, diğer virüslerin ortak özellikleri doğrultusunda dünya çapında önlemler alınmaya çalışılmakta. Bugüne kadar 2.247 (20 Şubat 2020) insan hayatını kaybederken, hastalıktan kurtulanların sayısı ise 18.522. Bugüne kadar hastanelere başvuran veya bulundukları yerde karantinaya alınarak tedavi sürecine geçilen toplam hasta sayısı ise 76.723 kişi. Bu demek oluyor ki COVID-19 virüsünün bulaştığı tüm insanlar hayatını kaybetmiyor ama hastaları zorlu ve izole bir süreç bekliyor. Bu hastalık için şu an da bilinen ve hayatı önem taşıyan tek koşul HİJYEN.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!