2019 Yılı Nafaka Düzenlemeleri
Günümüzde boşanma oranları hızla artmakta. Bu olay tarafları hem maddi hem de manevi yönde çok zorlamaktadır. Zorlayıcı unsurların başında nafaka konusu yer almaktadır.
Günümüzde taraflardan birinin kötü niyetli olması durumda diğer tarafın sürekli zarara uğraması ve bununla ilgili haberlerin sıklığı 2018 yılında Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını devreye girmesini sağlamış. Adalet Bakanlığı komisyon oluşturarak Türk Medeni Kanun’da yer alan nafakayla ilgili düzenlemeler için çalışmaya başlamıştır.
İşte 2019 Yılı Nafaka Düzenlemeleri
- Medeni Kanun 169 ve 197 maddelerinde düzenlenen tedbir nafakası;
- Medeni Kanun 182 ve 330 maddelerinde düzenlenen iştirak nafakası;
- Medeni Kanun 175 maddesinde düzenlenen yoksulluk nafakası konuları olmuştur.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının ortak yürüttüğü çalışmada nafaka konusu ile ilgili düzenlemenin genel yapısı ve sonuçları belli olmuştur.
Kadına şiddet ve ilgili yasalara yönelik diğer içerikleri de inceleyebilirsiniz.
2019 Yılı Nafaka Düzenlemeleri Yorumları
Buna göre çalıştayda; yoksulluk nafakasının süresiz olması ile ilgili değişiklik üzerinde çalışılmıştır. Öncesinde Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesine göre,
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
hükmü değiştirilerek; Kısa süreli evliliklerde en az iki yıl, uzun süreli evliliklerde ise nafakanın evlilik süresine göre belirlenmesi sonucu benimsendiği belirtilmiştir.
Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu kurucularından Mesut Arabul, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’la 2.5 saat görüşmenin ardından çocuk icrası ve sürekli nafaka sınırlarının belirlenmesi olduğunu ifade etmiştir.
Bu gelişmelerin diğer tarafında Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı belirtilen görüşün aksini savunmaktadır. Bunu açıklarken kadının toplum yapısındaki yerinden yola çıkmıştır.
Kadın ve erkeğin toplumsal yaşamın her alanına eşit katılımları
olarak tanımlanan Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ülkemizin 144 ülke arasından 131. sırada olduğunu ve nafakanın süreli olmasıyla kadınların daha da yoksullaşmasına neden olacağını savunmuştur.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (Tübakkom) konuyla ilgili bir bildirim yayınlamış ve
yoksulluk nafakası konusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur, kadının nafaka hakkına dokunmayın
diyerek konuyla ilgili fikirlerini beyan etmişlerdir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!