Dünyada İdam Cezasını Uygulayan Ülkeler
Ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız şiddet suçları, özellikle kadın ve çocuklarla ilgili dehşet haberleri izlendikçe idamın geri getirilmesi konusu gündeme gelmekte ve tartışılmaktadır. İdam cezasının caydırıcılığı ile ilgili bu tartışma devam etse de Ülkemizde 7.5.2004 tarihli 5170 sayılı kanun ile anayasadan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmıştır.
Dünyada idam cezalarına baktığımızda 58 ülkenin anayasasında bu cezaya yer verildiği görülmektedir. Ancak anayasalarında olup idam cezasının uygulanmadığı 32 adet ülke vardır.
Belarus Avrupa’da anayasasında idam cezasının olduğu tek ülkedir.
Uluslararası Af örgütü 2017 yılında gerçekleşen idamların %84’nün İran, Irak, Pakistan ve Suudi Arabistan ülkelerinde gerçekleştirdiğini raporunda belirtmiştir.
İşte Dünyada İdam Cezasını Uygulayan Ülkeler
1- Çin
Dünya Af örgütü her yıl düzenlediği Raporda idam cezasını uygulayan ülkelerle ilgili veriler sunsa da Çin’in bu konudaki politik tutumu ve devlet sırrı kapsamında olması net bilgiye ulaşılmasını engellemektedir. En son bu konu Kanadalı bir vatandaşın uyuşturucu kaçakçılığı suçundan idam cezası almasıyla gündeme gelmiştir. Bu durumdan anlaşılıyor ki İran, Suudi Arabistan ve Singapur gibi Çin’de de uyuşturucu kaçakçılığı suçu idam cezası ile sonuçlanmaktadır.
Dui Hua Vakfı Çin’de idam cezalarını gözlemleyen ABD merkezli bir kuruluştur. Bu vakfın tahmini verilerine göre 2016 yılında 2 bin kişiye idam cezasının infazı gerçekleştirilmiştir.
2- Hindistan
Hindistan’da ki idam cezası verilerini incelediğimizde 2018 yılında 371 kişi idam cezası hükümlüsü olarak yaşamakta olduğunu görüyoruz. Yapılan en son infaz 30 Temmuz 2015 gerçekleşmiş, Yakup Memmon terör saldırısını finanse etme suçundan suçlu bulunarak infaz edilmiştir. Hindistan’da 12 yaşın altındaki çocuğa tecavüz, beş veya daha fazla kişiden oluşan bir grubun gaspı ve bu suç sırasında cinayet işlenmesi durumu ve Hindistan Hükümeti aleyhine yürütülen terör girişimi veya teröre yataklık, gibi suçlarda da idam cezası verilmektedir.
3- Amerika Birleşik Devletleri
ABD ‘de Columbia eyaleti dahil olmak üzere 21 eyalette idam cezası kaldırılmıştır. 2018 tarihinde idam cezasından dolayı 25 kişi infaz edilmiştir. Verilere göre 2019 ekim ayından bu yana 17 kişinin infazı gerçekleşmiştir. Toplam sayıya bakıldığında en fazla idam cezası Teksas eyaletinde gerçekleşmiştir. ABD’de infaz yöntemlerinde çeşitlilik söz konusudur. Zehirli Enjeksiyon, Gaz Odası (Arizona, Missouri ve Wyoming,), Elektrikli Sandalye (Alabama, Arkansas, Florida, Kentucky, Oklahoma, Güney Carolina, Tennessee ve Virginia) ve Asmak (30 eyalette) infaz yöntemleridir.
Ağırlaştırılmış cinayet, Terör Suçları, Vatana ihanet, Casusluk, Savaş Suçları gibi suçlar idam cezası ile sonuçlanmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışan avukatların maaşlarını merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
4- Belarus
Belarus’un listeye girme sebebi idam cezasını uygulayan tek Avrupa ülkesi olmasıdır.
Aktif olarak bu cezayı uygulayan Belarus’un idam cezası suçları çeşitlilik göstermektedir.
Terörist eylemler, soykırım, kitle imha silahlarının kullanımı, Devlet gücünü ele geçirme hazırlığı, bir polis memurunun öldürülmesi, insanlığa karşı işlenen suçlar ve daha fazlası idam cezası suçları olarak sıralanmaktadır. Belarus’ta 1996 yılında idam cezasının kaldırılmasını kapsayan bir referandum yapılmış, %80,44 idam cezasının devam etmesi yönünde sonuçlanmıştır. Bundan anlaşılıyor ki Beyaz Ruslar idam cezasını desteklemektedir.
Yıllara göre bakıldığında az sayıda idam cezası infazı gerçekleştirilmiştir. Ancak Belarus’ta ölüm cezasının ilgili veriler devlet sırrı olarak sınıflandırıldığı için rakamlar çok doğru olmamaktadır.
2018 yılında 4 kişi idam edilmiş,2019 yılında bir kişi, Aliaksandr Zhylnikau, idam edilmiş ancak bu idam gizli gerçekleştirilmiştir.
5- İran
İran’da idam cezası medyada ve yazılı basında sıkça şahit olduğumuz oldukça yaygın ve sık kullanılan bir cezalandırma. Bunun başlıca sebebi olarak İran’da İdam cezası suçlarının çeşitliliği diyebiliriz. İran’da idam cezası suçları silahlı soygun, casusluk, cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz, pedofili, cinsel taciz, ensest ilişki, zina, eşcinsellik, fuhuş, İslam rejimini devirme planı, bazı finansal suçlar ve daha fazlası olarak sıralayabiliriz.
İran’da İdam cezasına çarptırılan suçlular asılarak (bu infaz bazen topluma açık bir alanda uygulanmaktadır), idam mangası (askeri bir suç işlendiği taktirde), taşlanarak (Recm) ve uçurumdan atılarak infaz edilmektedir.
8 Ekim 2019 tarihli İran İnsan Hakları Belgelendirme Merkezinin verilerine göre 198 kişi idam edildi ve bunlarda 10’u kadındı. Ancak bu veriler gizli infazlarında varlığı sebebiyle birebir doğru olmayabilmektedir. İran’da idam cezaları 18 yaş altındaki kişileri de kapsamaktadır. Uluslararası Af Örgütü, 2019 yılının Nisan ayında,15 ve 17 yaşlarındaki iki erkek çocuğun idamını bildirmiştir.
Dünyada İdam Cezasını Uygulayan Ülkeler – Diğerleri
İdam cezalarının olduğu diğer ülkeler; Botswana, Çad, Komorlar, Kongo, Mısır, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Gambiya, Lesotho, Libya, Nijerya, Somali, Somaliland, Güney Sudan, Sudan, Uganda, Zimbabwe, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belize, Küba, Dominika, Guatemala, Guyana, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad&Tobago, Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Irak, Japonya, Ürdün, Kuzey Kore, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Suriye, Tayvan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Yemen, Belarus.
Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3
Kaynak 4
Kaynak 5
Kaynak 6
Kaynak 7
Kaynak 8
Kaynak 9
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!