Avukat Kıyafet Yönetmeliği
Toplumsal hayat kurallar bütünü iken iş hayatının belli normlar çerçevesinde olması gayet olağan bir durumdur. Gerek Devlet memuru olarak çalışalım gerek ise özel sektörde çalışalım belli başlı kurallar kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Son zamanların en çok konuşulan haberlerinden olan bir avukatın giyiminin yönetmeliğe uymadığı iddiasıyla Kartal Anadolu Adliyesi, 2. İş Mahkemesi hâkimi tarafından uyarıda bulunulmuş ve tutanak tutulmuştur.
Bizde TBB Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin kılık kıyafet kanunu bölümünü mercek altına almak istedik.
Madde 20. Avukatlar, mahkemelerde, Türkiye Barolar Birliği ve baro disiplin kurullarında görev yaparken ve avukatlık ant içme törenlerinde, Türkiye Barolar Birliğinin belirlediği resmi kılığı giymek zorundadırlar. Türkiye Barolar Birliğince belirlenen resmi kılık, Türkiye Barolar Birliği ve baro genel kurullarında ya da yargı kuruluşları mensuplarının resmi kılıkları ile katıldıkları resmi törenlerde de giyilebilir. Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler. Avukatlar, mesleki ve yargısal faaliyetleri sırasında Meslek Kuralları’nın 20 nci maddesine uygun davranmak zorundadırlar.
Avukat Kıyafet Yönetmeliği
Avukatlık kanunu yönetmeliğinde kadın avukatın kılık kıyafet konusunda tabi olduğu kuralın anlatıldığı metin şu şekilde:
Söz konusu 5.maddeye göre;
a. Kadınlar:
Elbiseler temiz, düzgün ütülü sade; ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış; tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Pantolon, kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
a) (Değişik: 2001/3459 – 10.12.2001 / m.1) Kadınlar;
Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez
b)Erkekler:
Elbiseler temiz ,düzgün ,ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı ,temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakamaz. Saçlar kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz, bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyutunu geçemez, üstten alınamaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğince uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.
Olarak belirlenmiştir.
Yönetmelik kamu görevlileri açısından 2013 yılında bazı değişiklikler yapmış ve Danıştay kararıyla Türbanlı avukatlarda davalara girmeye başlamışlardır. Yukarıda belirtilen kurallar genel hatlarıyla tüm barolara bağlı avukatlar için geçerliliğini korusa da, Genelgede yer alan, kadın avukatlar için “başı açık” ibaresi gibi, etek boyuyla ilgili düzenleme de fiilen uygulanmıyor ve teamül haline geldiğiyle ilgili genel bir kanı gözlemlenmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!