Avukatlarda Kişisel Stres Yönetimi

Avukatlarda Kişisel Stres Yönetimi

Yaşanılan ya da yaşanılacağı düşünülen olumsuz olaylardan etkilenen insan vücudunun; bir savunma mekanizması olarak fiziksel ve psikolojik tepki göstermesi stres olarak adlandırılmaktadır. İnsan vücudunun fiziksel ve psikolojik yapısının ne kadar güçlü ise; strese karşı verilen savaşta o derece etkilidir. Bu nedenle kişiler olası stres senaryolarına karşı kendilerini geliştirmelidirler.

Peki avukatlık dünyanın en stresli mesleklerinden biri midir?

Bizce öyledir.

Konuya bilimsel olarak bakacak olursak; ABA ve Hazelden Betty Ford Vakfı tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmadan elde edilen avukat istatistikleri, ABD’de istihdam edilen ve lisans verilen avukatların %28 kadarının depresyondan etkilendiğini göstermektedir.

Özellikle mesleğin ilk yıllarında genç avukatlar kendilerini baskı altında hissetmektedirler. Bir yerlere yetişme kaygısı; mesleki olaylarda doğru hamlede bulunma çelişkisi stresi artıran faktörlerdendir. Bu örnekler daha da çoğaltabiliriz. Eminiz ki bu bloğu okuyan avukatlarımız bu faktörlerin altına yenilerini de ekleyebilir.

Meslekte Mesai Kavramı Yoktur

Birçok resmi kurumda belirli saatler içerisinde işlem yapılmaktadır. Ancak nöbetçi savcılık, karakol vb. kurumlar mesainin sürekli devam ettiği kurumlardır. Avukatlar için olmadık bir saatte müvekkilden gelen bir telefon; avukatın çalışma saatinin olmadığının bir kanıtı değil midir? Bu cümlede kastedilen; olmadık bir saatte arayan bir müvekkilin bugün duruşma nasıl geçti sorusundan çok ötedir. Günlük yaşam içerisinde müvekkil bir olaya bir şekilde müdahil olmuş olabilir. Şikâyet, savunma, ifade vb. bir işlem için müvekkiliniz size ihtiyaç duyacaktır. Bunun için saatin hiçbir önemi yoktur ve bu telefonun ne zaman geleceği öngörülemez.

ic-gorsel1

Mesleği Gözler Önünde İcra Eder

Meslek icra edilirken avukat hep gözler önündedir. Özellikle bazı duruşmalarda müvekkil savunulurken onlarca göz avukatı izlemektedir. Toplum önünde müvekkili savunma çabası yeteri kadar stresli değil midir? Hatta avukat stres ile baş edebilme konusunda yeterince deneyim ve soğukkanlılığa sahip değilse davanın kaybedilmesi içten bile değildir.

Yoğun Olarak Çalışırlar

Neredeyse avukatların iş tanımı sınırsızdır. Farklı sektör ve farklı kişileri vekaleten temsil ederler. Her bir müvekkilin ayrı bir kimliği ve kişiliği vardır. Bu nedenle birçok konuya hâkim olmaları gerekmektedir. Ayrıca birçok konuya hakim olmak günün farklı saatlerinde farklı işlere yoğunlaşmalarına neden olmaktadır. Bu iş yoğunluğu içerisinde; işlere yetişme kaygısı ve avukatın kendine yeteri zaman ayıramaması strese neden olmaktadır.

Stres, her bir kişinin içinde bulunduğu durumlara göre, fizyolojik ve psikolojik semptom üretmektedir. Stresli bir yaşam yaşam kalitemizi düşüreceği gibi, iş hayatımızda da olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle bir avukatın stres ile baş edebilme yöntemlerini öğrenmesi ve yeri geldiğinde hızlı bir şekilde uygulaması gerekmektedir.

ic-gorsel2

Stres ile nasıl mücadele etmeliyiz?

  • Stres ile mücadelenin en önemli noktası, strese neden olan faktörün keşfedilmesi gerekmektedir. Avukatlar için bu maddeyi eleyebiliriz. Avukat üzerinde strese neden olan en büyük faktör zaten meslekleridir. Ancak bu noktada avukatın stresli olduğunu kabul etmesi, stres ile mücadelede ilk adım olacaktır. Bir sorunun varlığını bilmek, o sorun ile savaşmada en büyük silahtır.
  • Daha önce de belirttiğimiz gibi; stres hayatınızın günlük işleyişi sırasında yaşanılan ya da yaşanılacağı düşünülen olumsuz olaylara karşı vücudunuzun verdiği tepkidir. Günlük yaşantınızda, farklı zamanlarda strese maruz kalabilirsiniz. Bu durumun normal olduğunu ve her an yaşanabileceğini unutmayın. Nitekim stres artık sizin işinizin bir parçasıdır. Önemli olan böyle durumlarda sakin kalabilmektir.
  • Strese maruz kaldığınızı hissettiğiniz ilk an sakin kalmanız ve paniklememeniz önemlidir. Uygun ve havadar bir alana çıkarak oturabilirsiniz. Derin nefes alıp vermeniz sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
  • Daha önceki tecrübelerinizi hızla aklınızdan geçirin. Benzer bir durumla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. O anı hatırlamaya çalışın. Ne şekilde davrandığınızda ne şekilde sonuçlandığını hatırlamanız sizin için yol gösterici olacaktır.
  • Fiziken ve ruhen güçlü olan bir beden, strese karşı verilen savaşta daima avantajlı olacaktır. İyi bir uyku düzeni ve sağlıklı beslenme, strese karşı en önemli silahlarınızdan biridir. Uyku sürelerinizi kontrol altında tutarak, uyuma ve uyanma saatlerinizi mümkün olduğu kadar düzenli olmasına dikkat edin. Sağlıklı gıdalar tüketerek sağlıksız gıdalardan uzak durmaya çalışın. Ruhen güçlü olmak adına ise kendinize vakit ayırın. Uzun süredir ertelediğiniz planlarınız var ise bir an önce onları hayata geçirebilmek adına adımlar atmak iyi gelecektir. Stresi hayatınızın önemli bir bölümünde yaşıyorsanız, yaşam alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir.
  • Tüm önlemlerinize rağmen; stres ile başetme konusunda sorunlar yaşamaya devam ediyorsanız stresi yenmek konusunda destek alarak, bilimsel yöntemlerle bu sorunun da üstesinden gelebilirsiniz.

Kaliteli bir yaşam sürmenin ölçüsü, stresten uzaklaşmanız ile doğru orantılıdır.

Sağlıklı günler dileriz.

Avukatların Karşı Karşıya Kaldıkları Zorluklar Konulu Blog yazımız için tıklayınız.

Avukatlarda Kişisel Stres Yönetimi

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir