Avukatlarda Tükenmişlik Sendromu İstatistikleri

Avukatlarda Tükenmişlik Sendromu İstatistikleri

Dünya Sağlık Örgütü tükenmişliği, iş yerinde başarılı bir şekilde yönetilemeyen stresten kaynaklanan bir sendrom olarak tanımlamaktadır. Ayrıca tükenmişliği üç boyuta ayırdılar

 1-Bitkinlik veya tükenmiş enerji,

2-Kişinin mesleğine ilişkin genel olumsuzluk

3-Profesyonel verimlilik azalır.

Tükenmişliğin yalnızca işyerinde geçerli olduğunu ve tıbbi bir durum olarak ele alınamayacağını not etmek önemlidir. Daha önceki yazılarımızda da belirtildiği gibi, tükenmişlik hukuk sektöründe çok yaygındır. Bunun nedeni, uzun çalışma saatleri, süreli teslim tarihleri ​​ve bazen imkânsız gibi görünen müvekkil talepleridir. Tabii ki, bu aynı zamanda hukuk bürolarında faturalandırılabilir saat gereksinimlerinin başında geliyor. Bunu akılda tutarak, hukuk endüstrisinin yüksek stresli bir ortam olduğu bir sır değil. Bloomberg Law göre avukat tükenmişliğine ilişkin bazı istatistikler aşağıda yer almaktadır. 614 şirket içi ve hukuk bürolarında çalışan avukatlar üzerinden anket gerçekleştirdi. Ankette özellikle hukuk uygulamasından memnuniyet, iş yükü, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları, iş durumu ve işyeri kültürü hakkında sorular soruldu.

  • 2021’in 4. çeyreğinde, yanıt verenlerin yaklaşık %52’si tükenmişlik hissettiğini söylediler. Bu sonuç, anketin başladığı 2020 yılından bu yana ilk kez avukat tükenmişliği oranı %50’nin üzerine çıktı.
  • Ek olarak, ankete katılanlar genel sağlık durumlarının da kötüleştiğini belirtti. Katılımcıların yaklaşık %46’sı, mental sağlıklarının kötüleştiğini iletmiştir.

Diğer Anketlere bakıldığında da durum çok iç açıcı değildir. Amerikan Barolar Birliği (American Bar Association) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki avukatların yaklaşık %28’i yüksek düzeyde tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtmiştir. Legal Trends Report 2020’ye göre, Amerika’daki avukatların %75’i kariyerleri boyunca tükenmişlik yaşamıştır. Bu rapor ayrıca, avukatların %29’unun duygusal tükenme, %24’ünün depresyon ve %19’unun anksiyete yaşadığını ortaya koymaktadır. 2016 yılında Hazelden Betty Ford Vakfı ve American Bar Association Commission on Lawyer Assistance Programs tarafından yapılan bir çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki avukatların %20-36’sının alkol veya madde bağımlılığı sorunu yaşadığını tespit etmiştir. Bu durum, tükenmişlik sendromuyla ilişkilendirilen bir sorun olarak görülebilir.

Avrupa’da çalışan avukatlara bakıldığında durumda çok bir değişiklik olmadığını gözlemlemekteyiz. Birleşik Krallık’ta 2019 yılında yapılan bir anket, avukatların %93’ünün tükenmişlik sendromu veya çalışma stresiyle mücadele ettiğini ortaya koymuştur. İngiltere ve Galler’deki avukatlar üzerinde 2020 yılında yapılan bir çalışma, avukatların %62’sinin düşük iş tatmini, %79’unun iş stresi ve %75’inin duygusal tükenme yaşadığını göstermiştir. İsveç Barosu tarafından 2020 yılında yapılan bir çalışmaya göre, İsveç’teki avukatların %41’i tükenmişlik sendromu yaşadığını belirtmiştir. Hollanda’da yapılan bir araştırma, avukatların %53’ünün tükenmişlik belirtileri gösterdiğini ve %31’inin yüksek düzeyde iş stresi yaşadığını göstermiştir. Tükenmişlik Sendromu Hukuk endüstrisi içinde yer bulmuş bir hastalıktır. Peki neler yapılabilir?

1. Çalışmanızı ve Boş Zamanlarınızı Planlayın

Bir program hazırlamak tükenmişlikle mücadele etmenin iyi bir yoludur. Tabii ki, kariyeriniz ve geleceğiniz için ne yapmak istediğiniz konusunda bir planınız olmalıdır.

2. İş Süreçlerinize Teknolojiden Faydalanın

Neyse ki, bugün hayatınızı biraz daha kolaylaştıracak bazı yasal süreçlerinizi otomatikleştirecek hukuk otomasyonları yaygınlaşmıştır. Her yerden ulaşabileceğiniz Hukuk otomasyon programınızla kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

3. Herhangi Bir Sorunu Doğrudan Ele Alın

Fiziksel veya zihinsel sağlık sorunları yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız, bunları erken aşamalarında ele almak en iyisi olacaktır. Yani, fiziksel veya zihinsel sağlık endişeleriniz hakkında bir profesyonelle konuşmalısınız. Yardım almaktan çekinmemelisiniz.

4. Sınırları Belirleyin

Kendi sınırlarınızı sadece siz bilirsiniz. Aynı şekilde, “hayır” demenin de her zaman bir seçenek olduğunu hatırlamak önemlidir. Değerlerinizin ve inançlarınızın işinizle uyumlu olmadığını düşünüyorsanız, düşünmek ve sınırlarınızı belirlemek için zaman ayırın. Avukatların tükenmişlik yaşamasının ana nedenlerinden biri, işten çıkamamalarıdır. Beden ve zihnin ise her zaman dinlenmeye ihtiyacı vardır.

5. Geliştirmeye Devam Edin

Her şeyden önce, öğrenmeyi asla bırakmayın ve mesleğinizde kendinizi geliştirmeye devam edin. Ek olarak, nelerden hoşlandığınıza yakından bakın ve bu alanlarda da gelişmeye devam etmek için zaman ayırın. Belki iş dışında kamp yapmak, balık tutmak ve hatta mangala oynamak gibi hobileriniz vardır. Sonuç olarak ister hukuk mesleğinde ister kişisel olarak olsun, kişisel gelişiminiz için zaman ayırmanız önemlidir.

Avukatlarda Tükenmişlik Sendromu İstatistikleri

Avukatlık Meslek Hastalıkları: Tükenmişlik adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir