Avukatlığın İlk Temsilcileri Litailer

Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer

Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer

Keşif olarak Eski Yunan’da ortaya çıkan “Savunmanın Gerekliliği” düşüncesi; adaletin gerçekleşmesi için bir toplum ihtiyacı olarak en eski çağlarda ortaya atılmıştır. “Zeus’un kızları olarak adlandırılan Litalier, mitolojide savunma misyonunu üstlenen ilk kişiler olarak kaynaklara geçmiştir. Eski Yunan’da “Avukat Tanrıçalar” olarak da adlandırılan Litailer aynı zamanda Zeus’un topal ve çirkin kızlarıydı. Yargılanan kişiler için varlarını yoklarını ortaya koyarak hizmet veren ve savunma görevini üstlenen Litailer hızlı şekilde yıprandıkları için topal ve çirkin olarak anılmaktaydı. Hatta insanların yükünü üstlenerek sürekli bir koşuşturma içerisinde olmaları, suçlunun cezasını çekmesi için ısrar ederek suçu olmayanların ise affedilmeleri için sürekli yalvarmaları nedeni ile yüzlerinin kırıştığı rivayet edilmekteydi.

Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer
Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer

Bu avukat tanrıçalar, insanların yasaları çiğnememesi için bir uğraş içerisindeydi. Yine Antik Yunan’da suç tanrısı olarak karşımıza çıkan Ate’nin insanları suça teşvik etmesini önlemek amacıyla ona engel olarak; aynı zamanda da insanları Ate’ye uymamaları konusunda uyarıda bulunurlardı. Eğer insanlar suç işlerlerse onları mahkemelerde savunurlardı. Bunun yanı sıra suç işleyenlerin kandırıldıklarını iddia ederek, Zeus’tan suç işleyen insanları bağışlamasını da istiyorlardı. Avukatlığın sadece suç işleyen kişileri savunmak gibi bir fonksiyonu olmadığı için bazı durumlarda mağduriyet durumu olanların yanında yer alıp, mahkemeden suçluların cezalandırılmasını talep ediyorlardı. Bu yüzden, Litailer avukatlık mesleğinin ilk temsilcileri olarak kabul edilirler.

Mitoloji efsanelere dayanıyor olsa bile Litailer, binlerce yıl sonra avukatlık mesleği üzerine temeller inşa etmeyi başarmışlardır. Avukatların yapmış olduğu aynı şeyleri yaparak, insanları suç ve cezadan korumaya ve savunmaya çalışmışlardır. Fakat bu durumdan farklı olarak; eski Yunan mitolojisi yasal metinlere ve yazılı kurallara sahip olmadığından esnek bir hukuk sistemi haline gelmiştir. Bu durum, gelişimini yavaşlatarak, durmasına sebep olmuştur.

Homeros’un İlyada Eseri ve Adalet

Homeros’un İlyada adlı eserinde Litai’leri (Mitolojik Avukat Tanrıçaları) nasıl tasvir ettiğine dair dizeleri aşağıda görebilirsiniz.

Gün olur yanılır, suç işler insanlar,

Güzel adaklar, sunularla yalvarırlar,

Kurban yağlarıyla yumuşatırlar tanrıları

Ulu Zeus’un kızlarıdır Litai’ler,

Topal, yüzleri buruşuk, gözleri şaşı,

Koşarlar suç’un arkasından dertli dertli,

Ama güçlüdür, çevik ayaklıdır suç,

Litai’lerden çok önde koşar,

İnsanlara kötülük ede ede dolaşır yeryüzünü,

Litai’ler ise yetişir, kötülüğü düzeltmeye kalkarlar,

Dinlerler kendilerine saygı gösterenleri,

Onlara yardım ederler canla başla,

Kulak asmayan olursa, yalvarırlar zeus’a,

Suç takılsın ona, ettiğini bulsun derler.

Bu Yüzyılın Yaratıcı Sanat Hırsızları konulu blog yazımız için tıklayınız.

Avukatlığın İlk Temsilcileri: Litailer

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir