Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası - 1

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Beyaz Baston, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dikkat çekmek için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmasıyla başlar ve bu olay çok etkileyici bulunur bu olayın ardından 1931 yılında “Fransız Körler Örgütü”, görme engellilerin bastonunun beyaza boyanmasına ve beyaz baston adıyla anılmasına karar vermiştir. Bu karar ile toplumda farkındalık oluşturmak için her yıl ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak kabul edilmiştir.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası Ne Zamandır

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası - 2
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası – 2

Bugün görme engelli insanların ulaşmak istediği başlıca hedef, herkesle eşit hak ve olanaklara sahip olmak, toplumla kaynaşmak ve günlük yaşamlarını sürdürürken bağımsız ve özgür olabilecekleri koşullara sahip olmaktır.

Ocak ayının ikinci haftasında çeşitli etkinlik ve programlar düzenlenerek toplumda farkındalık yaratmak amaçlanır. Bu etkinliklerle göz sağlığının önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca görme engelli kişilerin sorunlarına çözüm yolları aranmaktadır. Bu konuda toplumsal olarak bilincin artması, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin üzerine düşeni yapmasıyla engellilerin topluma katılması ve bütünleşmesi kolaylaşacak ve yaşam kaliteleri artacaktır.

Engelli insanların toplumdan beklediği tek şey saygıdır. Bu noktada “Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır” cümlesinin akıllardan çıkarılmaması gerekmektedir. Empati kurarak engelli insanların hayatlarını diğer insanlar gibi rahatlıkla devam ettirebilmesi için çevrenin nasıl olması gerektiğini düşünüp buna göre düzenlemeler yapılması çok önemli bir noktadır.

İnsan hakları günü ve önemi ile ilgili detaylar için buraya tıklayınız

Görme engellilere verilen hizmet ve eğitim imkanları açısından güzel bir örnek verecek olursak ilk görme engeliler kütüphanesi Hollanda da 1887 açılmış ve adı “De Vereniging De Nederlands Braillebibliotheek” olarak verilmiştir.

Türkiye’deki Görme Engeliler Kütüphaneleri

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası - 3
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası – 3
  • Boğaziçi Üniversitesi Görme Engeliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü
  • Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görmeyenler için Sesli Kitap Merkezi
  • Türkiye Görme Özürlüler kitaplığı
  • Bakırköy Belediyesi Körler Kütüphanesi
  • Türkiye’nin en büyük görme engeliler kitaplığı 2003 yılında İzmir’de Gültekin Yazgan Önderliğinde Kurulan İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği 2004 yılında İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı olarak faaliyete başlamıştır.

Türkiye’de Engeliler İçin Yapılan Faaliyetlerin Bazıları

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası - 4
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası – 4
  • Osmanlı döneminin ilk Dilsiz Mektebi, 2.Abdülhamit döneminde 30 Eylül 1889 günü Cağaloğlu’ndaki Ticaret Mektebi içerisinde açılmıştır.
  • Osmanlı döneminin ikinci Sağır-Dilsiz Okulu, Merzifon Amerikan Koleji bünyesi içerisinde 1910 yılında kurulmuş fakat savaş sebebiyle 1917 de kapanmıştır.
  • Cumhuriyet döneminin ilk “Sağır-Dilsiz Okulu” İzmir Karşıyaka’da “İzmir Dilsiz Mektebi” ismiyle İplikçizade Köşkünde Albert Carmano tarafından kurulmuştur. 1900 yılı Kuşadası doğumlu olan Albert Carmona sağır ve dilsiz bir kişidir.
  • 1924 yılında İzmir Karşıyaka’da Cumhuriyetin ilk “Sağır-Dilsiz” ve “Körler Müessesesi” kurulur. Bu okulun Müdürlüğüne Dr. Necati Kemal Bey getirilir.
  • 1950 yılında Ankara körler okulu ve yetiştirme yurdu faaliyete geçirilmiştir.

2009 verilerine göre ise devletin açtığı 16 adet görme engeliler ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Kaynak – 1

Kaynak – 2

Kaynak – 3

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir