Bilinmesi Gereken Bilimsel Kanunlar ve Teoriler

Bilinmesi Gereken Bilimsel Kanunlar ve Teoriler

Bir yasa ne olacağını tahmin ederken, bir teori bir olayın nedenini açıklamaktadır. Bir teori gelişerek bir kanunlar dönüşmez, ancak birinin gelişimi diğerinde ilerlemeyi tetikler. Kanunlar, eldeki verilere uymamaları durumunda kabul edilmeyecekleri için genellikle değişime direnmektedir. Ancak bazen yeni beklenmedik bilgiler karşısında yasaları revize ederiz. Bununla birlikte, yeni bir bilimsel keşfin en iyi açıklamasını sağlamak için birden fazla teori de rekabet halinde olabilir. Örneğin bilimsel bir kanun, doğmamış bir çocuğun göz rengini tahmin edebilir. Buna karşın teori ise bu konu hakkında en mantıklı açıklamayı sunmaya çalışır. Kahverengi gözlü bir ebeveynin, mavi gözlü bir çocuğa sahip olmasını baskın veya çekinik gen ile açıklar.

Bilimsel bir yasa genellikle matematiksel bir ifadedir. Bilimsel teori ise belirli bir dizi kanıt veya gözlemleri kapsar. Bu yazımızda da bilinmesi gereken bazı bilimsel yasa ve teorilere değineceğiz

Büyük Patlama Teorisi

Teoriye göre, evren fazlasıyla yoğun ve sıcaktı. Çok fazla enerjiye sahipti ve bu enerji ile evren oluşamazdı. Ancak hızla genişledi, bu da daha az yoğun hale geldiği ve soğuduğu anlamına geliyor. Genişledikçe madde oluşmaya ve enerji kaybolmaya başladı. Sadece birkaç saniye içinde evren oluşmuş oldu.

Basit terimlerle büyük patlama teorisi nedir?

Büyük patlama teorisi, evrenin nasıl başladığına dair bize en önemli bilgiyi sunar. Bununla birlikteevrenin çok küçük bir halden bugünkü haline nasıl geliştiğini açıklamaktadır.

Büyük patlama teorisi bize ne söylüyor?

Büyük patlama teorisine göre evrenin merkezi yoktur. Evrendeki her nokta, merkezi bir konumu olmayan diğer tüm noktalarla aynıdır.

Büyük patlama nasıl başladı?

Büyük patlamanın ilk anlarında, gözlemleyebildiğimiz tüm madde, enerji ve uzay, sıfır hacim ve sonsuz yoğunluğa sahip bir alana sıkıştırılmıştı.

Evrim teorisi

Evrim teorisi, tüm türlerin birbiriyle ilişkili olduğunu ve zaman içinde değiştiğini öne sürer. Bu fikir ilk olarak 19. yüzyılın ortalarında Charles Darwin tarafından ortaya atılmıştır. İlk teorisi olan doğal seçilimin evrimdeki rolüne odaklanmıştır. Doğal seçilim, evrimin yürümesini sağlayan bir mekanizma olarak tanımlanabilir.

Termodinamik Kanunları

Termodinamik, termal enerjiyi başka bir enerji biçimine (mekanik, elektrik vb.) aktarabilen sistemlerle ilgilenmektedir. Bu kanunlar, bir termodinamik sistemin bir tür enerji değişiminden geçtiğinde izlenen en temel kurallardan bazılarıdır.

Yeryüzünde enerji var edilemez sadece dönüştürülebilir. Bu da enerji korunumunu ortaya çıkarır. Bu işlemi yapacak sistemi tasarlarken her zaman başka bir şekle dönüştürmek istenilen enerjiden evrene bir miktar bağışlamak zorunda olduğumuzu (entropi) anlatan ve özetle beyin yakan kanunlardır.

Bilinmesi Gereken Bilimsel Kanunlar ve Teoriler

Hayatla İlgili En Bilinen Yasalar ve Detayları adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir