robot-avukat-500x300robot-avukat-500x300

Bir Robot Avukata Güvenir Misiniz?

Bir Robot Avukata Güvenir Misiniz?

Yıl 2050 … Bir Robot Avukata Güvenir Misiniz?;

Artık dünyanın her yerinde yapay zekalı robotlarla beraber yaşıyoruz.

Öğretmen, asker, spiker veya pilot fark etmeksizin bütün meslek gruplarında hakimiyetlerini kuran bu robotlar karşısında insanlık çaresiz.

Bu senaryoyu farklı kombinasyonlarda defalarca kez izlemiş olabilirsiniz. Bize dayatılan yapay zekâ işimizi elimizden alacak fikri ilk başta herkese mantıklı gelmektedir.

Son yıllarda ayak seslerini iyice duyduğumuz yapay zekaya ait gelişmeler; somut adımlarla hayatımıza iyice adapte olmuş durumda. Bugün size dünyanın ilk robot avukatı hakkında bilgi vermek istiyorum. Tabi bundan önce kafamızda şu soruya yanıt bulmamız ve imgelememiz gerekiyor.

icgorsel2

Bir Robot avukata ne kadar güvenebilirsiniz?

Joshua Browder , DoNot Pay uygulamasını dünyanın ilk robot avukatı olarak tanımlıyor.

2015 yılında başlayan serüveni şimdi 150 bin aboneye sahip. Bazı çevrelerce robot avukatın verdiği yasal tavsiyelerin yeteri kadar doğru olmadığı düşünülse de; geçtiğimiz yıl ABA tarafından yasal erişimi arttırması sebebiyle ödül almıştır.

Avukatlar yapay zekânın kendi alanlarına dahil olmasından çekeceğini düşünebilirsiniz. Ancak yazılım, çok sayıda vakayı hızla tarama ve sıralama özelliğine sahip ve hukuk büroları bu özelliğinden dolayı memnun.

Londra’da yaşayan Avukat Sally Hobson;

Karmaşık bir cinayet davası vakasında yapay zekayı kullandı. Dava, 10 binden fazla belgeyi hızlı bir şekilde analiz etti.

Yapay Zekâ bu işlemi bir insanın yapacağı süreye göre dört hafta erken sürede bitirmiştir. bununla beraber zaman tasarrufu haricinde maddi anlamda da 50.000 sterlin tasarruf sağlamıştır.

Modern hayatın öngörülen gerçekleri olarak karşımıza çıkan aldığımız ürünü iade edememe; park cezaları veya bunun benzeri olaylarda DoNotPay, bilet iptalleri, geri ödemeler veya hasarlar için tek bir düğmeye basarak dava açmaktadır.

Dava açması mutlak bir başarıyı da beraberinde getirmiyor tabi ki.

Uygulamanın yaratıcısı Joshua Browder yapay zekâ avukatının başarı oranını %50 olduğunu açıklamıştır. Telefona indirdiğiniz bir uygulamayla hukuki boyutta böyle bir kolaylığı yaşamak beraberinde şu soruyu da beraberinde getirmektedir.

icgorsel

Robot yargıçlar yakın bir zamanda hayatımıza dahil olabilir mi?

Yapay zekâ sisteminin doğru bir şekilde çalıştığı bir sistemin; büyük birikmiş dava yığınlarına sahip ülkeler için faydalı olacağı aşikardır.

Örneğin pandemi öncesinde bile Brezilya’da100 milyondan fazla mahkeme davasının biriktiği ve hâkim ve avukatların buna yetişmesinin mümkün olmadığı bir gerçek. Dünyamız yaşadığı müddetçe teknolojik gelişmelerde ilerlemeye devam edecek. İnsan hayatını kolaylaştırmaya yönelik her gelişme için önyargıya sahip gruplar hep olacak.

Sanırım insan doğası gereği direnmek yerine uyum sağlayıp güncellenmek; her konuda akışta devam etmek hayatımızı her konuda kolaylaştıracak.

Hukuk Teknolojileri İçin Önümüzdeki 10 Yıl İçerisinde Beklenen Gelişmeler Konulu blog yazısı için tıklayınız.

Bir Robot Avukata Güvenir Misiniz?

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir