BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN -2 (1)

BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Kapitalizme karşı ayaklanan işçi sınıfının haklı mücadelesinin sonuçlarından biriside; birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü işçi ve emekçiler bayramı olarak anılan 1 Mayıstır.

1700 ve 1800 yıllar kapitalizmin en ağır koşullarının yaşandığı dönem olarak bilinir. Günlük çalışma sürelerin 16 saati bulduğu insanların neredeyse uyumanın dışında sadece çalışarak günü tamamladığı ve çalışma koşullarının pek de iyi olmadığı dönemlerdir. Ağır koşulların sonucunda işçilerin ortalama ömürleri de 35-40 yaşlarına kadar inmiştir. İşçiler yaşadıkları bu ağır koşullara karşı direnişe geçmişler ve grevler yapmaya başlamışlar, ilk aldıkları sonuç 1850 yıllarında Amerika ve İngiltere’nin günlük çalışma süresini 10 saate indiren yasaları kabul etmesi olmuştur. Ama işçiler günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesini istiyorlardı. İlk olarak bu taleplerini 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentindeki taş ve inşaat işçilerinin Melbourne Üniversitesi’nde Parlamento Evi’ne kadar yürüyerek göstermişlerdir. 1860 yıllara gelindiğinde ise Amerika’da bu amaç uğruna grevler ve gösteriler düzenlenmeye başlandı. İşçilerin uzun yıllar verdikleri mücadelelerin sonunda 1866 yılında düzenlenen 1.Enterasyonalin ilk kongresinde yasal çalışma süresinin 8 saat olması talepleri kabul edildi. Bu kongrede alınan karar ile işçilerin bu haklı mücadelesi uluslararası bir boyut kazanmış oldu.

BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN -2 (2)

BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN -2 (2)

İşçiler, 1 Mayıs 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işi bırakarak. Kentaki parkına doğru yürüyüşe geçer siyah ve beyaz işçiler Luizvil parkına eş zamanlı giriş yapar (O dönem Kentaki’de siyahların bu parka girişi yasaktır.) böylece eylem kamuoyunda büyük etki yaratır. 1 Mayıs’ta başlayan eylemlere polis sık sık müdahale eder ve bazı eylemciler hayatını yitirir. 4 Mayıs günü Haymarket alanında toplanan göstericiler grev esnasında öldürülen 4 kişi için protesto düzenlemek adına Haymarket alanına gelirler ve protesto bitimi tam dağılırken üzerine atılan ve hala kimin tarafından atıldığı belli olmayan bombalı saldırı ile birçok sivil ve polis hayatını kaybeder. Tüm bu olaylardan sonra yapılan mahkemeler ve verilen cezalara karşı dünya çapında protestolar başlar.

1889 yılında 2.Enterasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisi ile 1 Mayıs tüm dünya “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanılmasına karar verilir.

BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN -3

BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN -3

Osmanlı Devleti döneminde bilinen ilk işçi hareketi 1830 yılında tarım işçilerinde görülmüştür. Kasımpaşa Tersanesi ve Beyoğlu Telgrafhanesi işçileri tarafından,1872 yılında gerçekleştirilmiştir. 1911 yılında Selanik’te tütün, pamuk ve liman işçileri bir araya gelerek 1 Mayıs kutlamasını gerçekleştirmiştir. 1912 yılında İstanbul’da ilk defa 1 Mayıs kutlanmıştır. 1913 yılında 1 Mayıs yasal olarak ”işçi bayramı” ilan edilmiştir.1924 yılında hükümet kutlamaları yasaklamıştır.1935 yılında ismi “Bahar ve Çiçek Bayramı” olarak değiştirilmiş ve ücretsiz tatil günü ilan edilmiştir. İlk defa geniş katılımlı olarak 1977 yılında kutlanan 1 Mayıs, yaşanan ölümler sonucunda tarihe adı “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçmiştir.

Tarihte tüm direnişler birçok üzücü olaya sahne olmuştur. Maalesef hak arayışı içerisinde olan kişiler bedellerini en ağır şekilde ödemişlerdir. Dayanışma ve birliğin en güzel örneklerinden biri olan 1 Mayıs tüm emekçilere emekçilerin armağanıdır. Tarihte hak arayışı için direnen tüm emekçilerin anısına saygı için 1 Mayıs kutlanmalıdır.

Tüm emekçilerimizin ve hak arayışında bulunanların 1 Mayıs’ı kutlu olsun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir