Bu Yüzyılın Yaratıcı Sanat Hırsızları
Bu Yüzyılın Yaratıcı Sanat Hırsızları
“Sanat; kişinin hayal gücünü veya teknik becerisini ifade eden ve güzellikleri veya duygusal güçleri için; takdir edilmesi amaçlanan görsel, işitsel veya icra edilen eserler (sanat eserleri) yaratmakla uğraşan çok çeşitli insan etkinlikleridir.”olarak tanımlanmaktadır.
Her ne kadar tanımlamada birçok güzel ve olumlu duygu ve düşünce olsa da sanatla ilgili suçlarda dünyada mevcuttur.
İnsanın olduğu her yerde suçta kaçınılmazdır. Bu yazımızda ünlü tabloların ve sanat eserlerinin başından geçen maceraları inceleyeceğiz.
1-Mona Lisa
Listeye Mona Lisa’dan başlamamak haksızlık olurdu. Ünü dünyada dört bir yanına yayılmış bu eser 1911 yılında çalınmıştır. Üstelik bu çalınma olayında Picasso da şüpheliler arasındadır. (Sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştır) .
Dedektifler iki yıl boyunca bu tablonun izini sürmeleri sonuçsuz kalmıştır.1913 İtalyan bir ressam resmin kendisinde olduğunu iddia etmiş ve konunun uzmanı Floransa’lı bir sanat satıcısıyla temasa geçmiştir. Olaylar da bundan sonra çözülmüştür. Eski bir Louvre çalışanı Peruggia , Mona Lisa’yı çerçevesinden çıkararak kıyafetinin altından müzeden çıkardığı ve İtalya’ya götürdüğü ortaya çıkmıştır.
Ayrıca Mona Lisa’nın ününün artması bu olaydan sonra olmuştur.
2- Çığlık
Ressam Edward Munch’ı bilmeseniz dahi Çığlık Tablosunu kesin biliyorsunuzdur. Yüzlerce kopyası ve illüstrasyonları da mevcuttur.
Ellerini iki elinin arasına alan ve çığlık atan adamla birçok defa yüzleşmişizdir.
Dört versiyonu olan bu tablo ilki ,1994 yılında Oslo’daki Ulusal Sanat Müzesi’nden, çalındı.
Hırsızlar 1 milyon dolarlık fidye talep etti ancak Norveçli yetkililer fidye talebini reddederek konuyu İngiliz polisine devretmeyi tercih etti.
Tablo iki ay içinde bulunmuş ve hırsızlar hapis cezası almışlardır.
On iki yıl sonra başka bir kopyası bu kez Oslo Munch Müzesinden çalındı. Bu kez hırsızlar azılı çıktı. Silahlı olan bu soygunda çığlık dışında başka bir Munch tablosu da çalan hırsızlar 2006 yılında yakalanarak hapis cezası aldı. Her iki resimde de bir miktar hasar olsa da yetkililer durumlarını beklenilenden daha iyi olduğunu söylemiştir.
3-Giden Ayçiçekleri geri Döner mi?
Van Gogh müzesi de acar hırsızların hışmına uğramıştır.1991’de, hırsızlar, sadece dört yıl önce 40 milyon dolara satılan Ayçiçekler tablosu da dahil olmak üzere yaklaşık 20 tabloyu çalmışlardır. Ancak hırsızların halet-i ruhiyesi garip olacak ki, çaldıkları hırsızlık yaparken kullandıkları arabalarında bırakmışlardır. Bu hareketlerinin nedeni olarak; tabloları satamayacakları umutsuzluğu düşünülmektedir.
4-Politik Soygun
Her hırsızının amacı hak etmediği zenginliğe hemen ulaşmaktır. Ancak bu soygunun amacı daha çok politiktir. 1974’te İrlanda Cumhuriyet Ordusu üyeleri; İngiliz bir politikacı olan Sir Albert Beit’in İrlanda’daki evi Russborough House’u soymak için bir araya geldiğinde durum tam olarak buydu. Beit’i bağladıktan sonra Johannes Vermeer, Francisco Goya ve Peter Paul Rubens’in 20 milyon dolarlık sanat eserini aldılar ve daha sonra fidye için ellerinde tuttular.bu eserleri hapsedilen IRA üyelerinin serbest bırakılması karşılığında takas etmeyi umuyorlardı. Ancak işler pek umulduğu gibi gitmedi.
Sonrasında gelişen olaylarda İngiliz bir milyonerin kızı olan Bridget Rose Dugdale, evinde üç tablo bulunuyordu. Mahkemeye çıkarılan Dugdale “İngiliz hükümetinin bizleri İrlanda için savaşma özgürlüğünü ve İrlanda halkının özgürlüğünden yoksun bırakma arzusuna karşı bir protesto amaçlı tabloları aldığını” söylemiştir. Savunması çok etkili olmayacak ki 9 yıl hapis cezası almıştır.
5- Dev Heykelin Kayboluşu
Henry Moore’un devasa ve amorf yapıda bronz heykelleriyle ünlü bir heykeltıraştır. Sanatını icra ederken heykelinin bir hurdalıkta eritileceğini tahmin etmiş olamaz. 2005 yılında İngiltere’nin Hertfordshire kentindeki vakfında sergilenen; 18 milyon dolarlık dış mekan heykeliyle çalındığında herkes şaşkınlığa uğradı. Hırsızların işi neden aldığı ve heykelin boyutu ve ağırlığı göz önüne alındığında; araştırmacıların yıllarca kafası soru işaretleri oldu.. Ardından 2009’da İngiliz polisi; yerel hurdalıklarda yapılan bir dizi araştırmadan sonra, hırsızların gece kesip erittiklerini ve dönüştürülmüş bronzları 1.500 £ karşılığında sattıklarını teorize ederek, heykelin artık olmadığına inandıklarını ortaya çıkardı. Dedektif baş müfettiş John Humphries, Guardian’a “Aklımda, gizemi olabildiğince ortadan kaldırmayı başardık” dedi.. Moore eserini yok ettiği iddia edilen kişiler bir türlü yakalanamadı.
Geç Kalınan Özgürlük ; JOE LİGON konulu blog yazımız için tıklayınız.
Bu Yüzyılın Yaratıcı Sanat Hırsızları
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!