Cezaevinden Avukatlığa Uzanan Yol
Amerika’da polis şiddetine maruz kalarak hayata veda eden George Floyd herkesin vicdanına ve aklına aynı soruyu getirdi. Irkçılık hala aynı güçlü etkisiyle devam ediyor mu?
Sokakta ırkçılık karşıtı gösteriler tam gaz devam ederken, Klu Klux Klan gibi bir grubun 21.yüz yılda hala varlığını sürdürmesi de dehşet verici.
Özellikle Amerika’da yaşanan ırkçı olaylara baktığımızda sonu hep kötü biten haksızlığa uğramış hayat hikayeleriyle karşılaşıyoruz.
Bu seferki ırkçılık hikayesi masallardaki gibi iyi sonla bitiyor. Belki bu yüzden birçok yazıya da konu olmuş ve belki de haksızlığa uğrayanlara ilham verilmek istenmiştir.
Jarrett M. Adams bu olayımızın kahramanı. Hikayesi 1998 yılında taciz olayıyla 28 yıl hüküm giyerek başlıyor. Aslında biraz daha başa dönersek Jarrett 17 yaşında ve suçlamaları reddedip her şeyin ortaya çıkacağına ve evine döneceğini sanıyor. Ancak devletin atadığı savunma avukatı şahit bile çağırma gereği duymayınca 28 yıl hüküm giyiyor.
Cezaevinden Avukatlığa Uzanan Yol – Jarret M. Adams
Burada şunu belirtmekte fayda var suçlanan diğer çocuklar özel avukat tutarak ve şahit getirerek beraat ediyorlar.
Asıl hikâye Jarrett hapishaneye girince başlıyor. Hücre arkadaşı hapishanedeki kütüphane görevlisi ve onun masum olduğuna ve savaşması gerektiğine inanarak hukuk kitaplarını okumasını teşvik ediyor. Jarrett okudukça aslında savunma hakkından mahrum bırakıldığını ve tekrar savunulması gerektiğini anlıyor ve 7 yıl sonra Wisconsin Masumiyet Projesi’nin yardımı ile temize çıkarılıyor. O hürriyetini kazandıktan sonra daha büyük bir adım atarak Hukuk okumaya karar veriyor ve Adams, 2015 yılında Loyola Üniversitesi Chicago Hukuk Fakültesi’nden mezun oluyor.
Mezun olduktan sonra Masumiyet Projesine dahil olarak şüpheli davalara ve yanlış mahkumiyetleri inceleyerek ve soruşturarak haksızlığa uğrayanlara umut olmaya devam ediyor.
Bu hikâye tam tersi bir sonla da bitebilirdi. Hücrede kendine yapılan haksızlığı kabul ederek savaşmasaydı şu an birçok insana ilham veren bir adama dönüşemeyecekti.
Ne yazık ki 14 yaşında idam edilen George Stinney bu kadar şanslı olamadı ve trajedisi Yeşil Yol filmine konu oldu ve acısı yıllar sonra milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı.
Belki bilemediğimiz pek çok insan ırkçı tutuma maruz kalıyor ve en doğal hakkı olan adil yargılamadan mahrum bırakılıyor.
Jarrett M. Adams’ın herkese dokunan hikayesinin bu yolda mağdur olan herkese ışık olmasını diliyorum.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!