Dünya Tarihinde Görülen Siber Saldırılar
Dünya Tarihinde Görülen Siber Saldırılar
Dünya Tarihinde Görülen Siber Saldırılar Gündelik işlerimizi bile bilgisayar ve taşınabilir cihazlar aracılığı ile sağlamaktayız.
Bu teknoloji aracılığı ile bankacılık süreçlerimizi takip ederken; adresimizi, telefon numaramızı, kimlik/pasaport bilgilerimizi ve mail adresi gibi kişisel bilgilerimizi de paylaşıyoruz. Fakat bu bilgilerin hackerlar için birer “Siber saldırı hedefi” ihtimalinin farkında olmayabiliyoruz.
Şöyle örnek verecek olursak yaşadığınız kentteki elektrik şebekesine yapılan siber saldırı sonucu elektriksiz kaldığınızı düşünebiliyor musunuz? Ya da tatil yaparken, bir anda kredi kartı numaranızın ele geçirildiğini?
Bu yazımızda sizlere dünya tarihine geçmiş siber saldırılardan bahsedeceğiz.
Dünya tarihinde görülen siber saldırılar;
Melissa Virüsü
New Jersey’li bilgisayar programcısı David lee Smith’in 1999 yılında Melissa Virüsünü ortaya çıkarmıştır. Bu virüs e-mail yoluyla bilgisayarlara sızmıştır. Bilgisayar sisteminin çok yüklenme ile karşılaşmasına sebep olmaktadır. Aralarında Microsoft’un da yer aldığı ve firmaların sistem ağlarını ulaşılmaz kılan bu virüs; gerisinde 80 milyon dolarlık bir hasar bıraktı. Virüsün yaratıcısı David lee Smith, 20 ay hapis ve 5 bin dolar para cezası verilmiştir.
NASA Siber Saldırısı
15 yaşındaki Jonathan James Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bilgisayarlarına 1999 yılında erişim sağladı. Bununla birlikte 1.7 milyon civarında yazılım belgesini indiren James NASA’yı 41 bin dolarlık zarara uğrattı. 18 yaşını doldurmadığı için Jonathan James’e 6 ay ev hapsi cezası verilmiştir. Her zaman hatasız olduğunu savunan James, 2008 yılında intihar ederek yaşamına son vermiştir.
Estonya Siber Saldırısı
2007 Nisan ayında Baltık Devleti Estonya’ya ilişkin banka ve medya kuruluşlarının web siteleri ele geçirilmiştir. Estonya Hükümeti, olay sonrası yaptığı açıklamada düzenlenen bu taarruzdan ötürü Rusya’yı sorumlu tutmuştur. Sorumlu olarak başkent Tallin’deki Sovyet periyodundan kalma savaş anıtının kaldırılması gösterilmiştir. Yaşananların tümü, tarihte ülkeler arasında yaşanan 1. çağdaş siber atak olarak kaydedilmiştir.
Morris Solucanı
Cornell Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi olan aynı zamanda bilgisayar bilimcisi Robert Tappan Morris; aslında iyi niyetle başladığı bir sürecin, beklenmedik sonuçlarla bittiğini söylüyor. Morris, kendisinin tasarladığı bir internet solucanını 1988 yılında ağlara bıraktığını dile getiriyor. Amacının, bu solucanın ne kadar süre internet ağına yayılabileceğini görmekti. Ancak kodlarda yaptığı bir yanlışlık sebebiyle, solucanın bulaştığı 6000 civarı bilgisayarın çökmesine sebep olmuştur. O dönemde ana akım medyanın da dikkatini çeken bu olay sonrası Amerika Federal Soruşturma Bürosu; Morris’i Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanım Maddesi’ni ihlal etmekle suçlanmıştır. Morris; para cezası ve 3 yıl denetimli serbestlik ve toplum hizmeti yapmakla cezalandırılmıştır.
Sony Playstation Ağı Siber Saldırısı
Japon Elektronik devi Sony, 2011 yılında büyük bir güvenlik ihlali ile karşı karşıya kalmıştır. PlayStation’un Network ve Qriocity servislerine sızan hackerlar, PS3’ün tüm güvenlik sistemini ve açıklarını ifşa etmiştir. Bununla birlikte kullanıcılar online servislere erişim sağlayamamış ve 100 milyondan fazla kişinin şahsi bilgileri de çalınmıştır. Sony yaşanan bu gelişmeler sonrası bir basın toplantısı düzenleyerek kullanıcılardan özür dilemiştir.
Adobe Systems Siber Saldırısı
Grafik ve medya yazılım şirketi Adobe, 2013 yılında milyonlarca kişiyi etkileyen bir siber saldırıya maruz kaldı. Şirket o dönem bazı popüler yazılımlarının kaynak kodlarının çalındığını belirtmiştir. Aynı zamanda 2.9 milyon müşterisinin kredi kartıve parola bilgilerinin de ele geçirildiğini duyurmuştur.
Ukrayna Elektrik Şebekesi Siber Saldırısı
2015 yılında Ukrayna’nın Ivano-Frankivsk bölgesindeki bir elektrik dağıtım şebekesine siber saldırıda bulunulmuştur. Yaklaşık 225 bin kişinin yaşadığı bu bölgedeki vatandaşların saatlerce elektriksiz kalmalarına neden olmuştur. Enerji şirketleri, atağın BlackEnergy virüsü aracılığı ile gerçekleştiğini açıklamıştır.
Yahoo Siber Saldırısı
Arama motoru ve e-posta üzere servisleri bulunan dijital portal Yahoo’nun, 2014 yılında uğradığı siber saldırı sonucu 500 milyondan fazla kişinin hesaplarını hackerler tarafından ele geçirilmiştir. Şirket, bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada kullanıcıların temel bilgi ve şifrelerinin çalındığını doğruladı fakat kredi kartı bilgilerinin güvence altında olduğunu duyurdu.
WannaCry Ramsomware
Melissa Virüsü ile oldukça zarara uğrayan Microsoft, bu sefer de WannaCry’ın ağına düştü. Kullanıcılardan fidye almak için oluşturulan ve aynı zamanda Microsoft Windows’u hedefe alan WannaCry virüsü, 2017 yılında 150’den fazla ülkede yaklaşık 200 bin bilgisayara ulaşmıştır. Saldırı Microsoft’u 6 milyar pound zarara uğratmıştır.
Marriott Otelleri Siber Saldırısı
Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olan Marriott Hotels; yaklaşık 339 milyon misafirinin kişisel bilgileri çalınmıştır. Bu bilgilerin arasında pasaport ve kredi kartı bilgileri de yer almaktadır. Bir süre saklı tutulmuş ancak 2018 yılında kişisel verilerin çalındığı ortaya çıkmıştır. Daha sonra İngiltere Hükümeti, Marriot Hotels’a 18.4 milyon pound para cezası vermiştir.
RockYou2021
Siber saldırı tarihindeki en büyük şifre hırsızlıklarından biridir. 2009 yılında da RockYou sitesi hacklenmiş ve 32 milyondan fazla kişinin bilgileri ele geçirilmişti. Geçtiğimiz aylarda aynı olay tekrar yaşandı. Bir hacker forumunda yayınlanan, düz metin olarak saklanmış ve 6-20 karakter uzunluğunda 8.4 milyar çalıntı şifreden oluşan 100 GB’lık bir TXT belgesi paylaşıldı. Tüm bu yaşananlar aynı şekilde ‘RockYou2021’ ismi ile tanınmıştır.
Siber Risk Sigortası Nedir? konulu blog yazımız için tıklayınız.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!