Dünyanın En Ünlü ve Tehlikeli Beş Hackerı

Dünyanın En Ünlü ve Tehlikeli Beş Hackerı

Dünyada meydana gelen her büyük yenilik ardından bir suç türünün meydana gelmesini sağlar. Tıpkı bilgisayarın ve internetin hayatımızı girmesinden kısa bir sonra bilgisayar korsanlarının da hayatımıza girdiği gibi.

Bilgisayar korsanlığının tarihi, neredeyse bilgisayar tarihinin kendisi kadar uzundur. Gelin günümüzün en ünlü hackerlarına bir göz atalım.

Öncelikle suç unsurunu tanımlayalım.

Hacking, istenen sonuçları elde etmek için bilgisayar sistemlerini manipüle etme pratiği veya sanatıdır. Bu makalede yer alan bilgisayar korsanlarından bazıları becerilerini iyilik için kullanırken; diğerleri milyonlarca dolar çalan ve başka hasarlara neden olan siber suçlulardır.

Dünyanın en ünlü hackerları 2
Elliott Gunton

Elliott Gunton

Siber suç sicili kesinlikle çeşitlilik arz ediyor.

Kariyerine 16 yaşındayken telekomünikasyon şirketi TalkTalk’ı hackleyerek başladı. Sonrasında veri hırsızlığı, kalpazanlık, kripto paralarla kara para aklama, ünlü Instagram hesaplarına erişim sağlama; satma gibi her biri birbirinden kötü ve beceri isteyen suçları işledi. ABD’de, bir döviz bozdurma sitesi olan EtherDelta’nın sistemine girerek; kimlik hırsızlığı ve korsanlığı ile yaklaşık iki hafta boyunca insanları milyonlarca doları dolandırdığı iddia edilmektedir. Gunton, İngiltere’de suçunu kabul ettikten sonra 20 ay hapis yattı. 20 ay bizim için çok az olsa da İngiltere standartlarına göre nispeten ağırdır. Ayrıca 400 bin pound para cezasına çarptırıldı. Gerçi Amerika’da işlediği suçtan sadece bir kişiden 800 bin dolar kazandığını düşünürsek, bu cezanın da hafif kaldığı bir gerçek. Gunton’ın ABD’deki suçlamaları halen devam ediyor, çünkü yetkililer şu anda tanık bulmakta zorlanıyor. Sonuç olarak, Elliot Gunton dünyanın en tehlikeli hackerı değil; ancak siber suçunun genişliği kesinlikle bu en ünlü hackerlar listesine dahil edilmeyi hak ediyor.

Evgeni Mihayloviç Bogachev

Filmlerde izlediğimiz hackerları düşünün Bogachev işte bunun karşılığıdır.

 Kendisi Gameover ZeuS botnet’in yaratıcısıdır. Bu yazılımın büyüklüğü kadar yıkıcı ve kötü amaçlı olması da kendisini nadir kılmaktadır.

Bogachev botnet ile dünya çapında milyonlarca bilgisayara ulaştı, onlara fidye yazılımı bulaştırdı. Sistemlerinde depoladıkları tüm verileri çaldı. Bu, yalnızca 100 milyon dolardan fazla kayıpla sonuçlanmadı. Aynı zamanda Bogachev’i, ağını casusluk amacıyla kullanmış olabileceği noktasında dikkatleri üzerine çekti.

FBI ve diğer uluslararası teşkilatların Bogachev’i teşhis etmesi iki yılını aldı ancak onu adalete teslime etmek çok da kolay değil. Bogachev yakalanmasına yardım edebilecek herkese üç milyon dolar teklif edilmeye devam ediliyor. Bu bir siber suçluya verilen en büyük ödül.

Bogachev ise rahatı yerinde. Şu an bir dizi lüks araba ve kendi özel yatıyla güney Rusya’da açıklarında yaşıyor.

Şu anda Bogachev, slavik, lucky12345 ve pollingsoon gibi kullanıcı adları altında faaliyet gösteriyor. En yıkıcı ve kötü amaçlı yazılımlardan birine sahip olan Bogachev’in dünyanın en iyi bilgisayar korsanları arasında olması şaşırtıcı değil.

Dünyanın en ünlü hackerları 3
Graham Ivan Clark

Graham Ivan Clark

Barack Obama, Bill Gates, Kanye West ve Elon Musk’ın Twitter’da sizden bitcoin istemesi garip görünüyor mu? Öyleyse, Graham Ivan Clark’ın 2020 yazında Clark’ı dünyanın en ünlü bilgisayar korsanlarından biri yapan devasa Twitter hackinden kurtulmuşsunuz demektir.

17 yaşındaki Clark sosyal medya devi Twitter’ı hacklemiş ve ünlü hesapların kullanarak bitcoin dolandırıcılığı yapmıştır. Tweetinde ,aynı kripto para biriminde 1.000 adet gönderen herkese 2.000 bitcoin vaat ermiş ve bu saçma vaade kanan kişileri 100.000 ABD dolarından fazla dolandırmıştır.

Clark suçlamaların hepsini kabul etti ve yetişkin olarak yargılanması halinde minimum 10 yıl hapis cezasından kaçınmak için 2021’de üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Harun Swartz

Merhum Aaron Swartz, tüm zamanların en iyi ve en ünlü bilgisayar korsanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Onu sadece parasal ve maddi konulara odaklı bir siber suçlu olarak tanımlamak doğru olmayacaktır. İnternet aktivisti kimliğiyle onu siber alemin Robin Hood’u olarak tanımlayabiliriz. Reddit’tin kurucu ortaklarından olan Swartz, interneti bilgi alışverişi için ücretsiz ve açık bir platforma dönüştürmek için olağanüstü becerilerini kullanmıştır.

Swartz, RSS beslemeleri, Creative Commons programları, sosyal medya sitesi Reddit ve diğer birçok internet tabanlı girişimin oluşturulmasında etkili oldu. Ancak, onu ABD hükümeti için bir hedef haline getiren, kapalı akademik kaynak platformu JSTOR’dan binlerce makale indirdiği MIT ağının hacklenmesiydi. Bundan dolayı hem 35 yıl hapis cezası hem de 1 milyon dolarlık para cezasına çarptırılmasından söz ediliyordu. Girdiği depresyon onu ne yazık ki intihara kadar sürükledi.11 Ocak 2013 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.


Bilişim Hukuku Nedir? konulu blog yazımız için tıklayınız.

Dünyanın En Ünlü ve Tehlikeli Beş Hackerı

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir