Dünya Tarihinde Yasaklanmış Şarkılar

Dünya Tarihinde Yasaklanmış Şarkılar

Dünya tarihinde yasaklanmış ve yakılmış kitaplar olduğunu biliyoruz. Yasaklanmış olmasına karşın bu kitapların ne kadar popüler olduğunu da biliyoruz. Ancak dünyada sadece kitaplar değil şarkılarda yasaklanabiliyor. Cinsellik, şiddet, uyuşturucu, siyaset, din ve sadece yüksek gürültü, gibi sebepler müzik sansürüne neden olmuştur. İster tabu bir konuya atıfta bulunsun, ister hükümete ve sisteme meydan okusun… Müzisyenlerin, dinleyiciler üzerindeki güçleri için hedef alındığı gerçektir. Tarih sıralaması olmaksızın dünyada yasaklanmış şarkılar;

1-“Will You Still Love Me Tomorrow,” The Shirelles (Kasım, 1960)

“Will You Still Love Me Tomorrow”; bir erkekle samimi bir karşılaşmanın ertesi günü hakkında bir şarkı. Bir Amerikan klasiğinden olduğu da yadsınamaz. Ayrıca siyahi bir kadın grubunun ilk 1 numaralı hiti olarak tarihe geçmiştir. Şarkı, hafif cinsel içeriği nedeniyle radyolarda çalınması yasağı ile karşılaşmış. Bu yasak parçanın yine de bir milyonun üzerinde kopya satmasına engel olamadı.

2-“ My Generation,” The Who (29 Ekim 1965)

Oldukça özgün bir yasaklama vakası olan “My Generation”; ne lirik içeriği ne de yüksek sesi sebebiyle yasaklanmasına neden olmamıştır. Şarkıda kekemeliği andıran vokaller vardı; Gerçek kekemelik sorunları olan insanları gücendirmekten korkan BBC, şarkının radyolarda yayınlanmasını yasakladı. Daha sonra şarkının büyük bir hit olduğu ortaya çıkınca izin verdiler. Yine de güzel bir hassasiyet örneği diyebiliriz.

3- “The Pill,” Loretta Lynn (1975)

Loretta Lynn’in “The Pill”; adlı şarkısını o zamanlar çok hor görülen ve tepki gösterilen doğum kontrolüyle ilgili içeriği nedeniyle radyo istasyonlarında 1975’te piyasaya çıktıktan sonra yayınlanmamıştır.

4-“Sailing”, Rod Stewart (Haziran 1972)

Koskoca ikonik Rod Stewart’da sansür yaşamış sanatçılar arasında. “Sailing”, savaş zamanı sansürünün tipik bir örneğidir. Nisan 1982’de İngiltere , Güney Atlantik Falkland Adaları’nı geri aldığında, İngiliz radyo programcıları deniz temalı bazı şarkıları yasakladı . “Sailing” bunlardan sadece biriydi.

5- “ I Feel Love,” Donna Summer (27 Ağustos 1975)

Donna Summer’ın ilk hiti olan” I Fell Love” dünya çapında bir disko marşı haline gelse de;  BBC dahil yayıncılar, bariz cinsel içeriği nedeniyle bu şarkıyı yasaklamıştır. Summer, yasakları gerçekten anladığını ve bunun daha sonra bir sanatçı olarak imajını şekillendiren ilk popüler single’ı olduğu için pişmanlık duyduğunu söyledi. Sanırım yasağı hakkettiğini belirten ilk sanatçı Donna Summer olmuştur.

6– “Rolling in the Deep,” Adele (29 Kasım 2010)

Adele’in bir satırda “gemi” veya “bok” kelimesini kullanıp kullanmadığı arasındaki belirsizlik nedeniyle birçok radyo istasyonu şarkının ilk dizesinin bir kısmını sansürledi . “Devam et ve beni sat, ben de senin bokunu çırılçıplak bırakayım.” Çevrimiçi şarkı sözleri, kelimenin “gemi” olduğunu belirtirken, Adele’in el yazısıyla yazılan şarkı sözlerinde bunun yerine küfür yer alması kafaları karıştırdı. Ayrıca amaçlanan kelimenin aslında “bok” olduğunu öne süren Adele, şarkının televizyonda yayınlanan bir performansı sırasında söz konusu kelimeyi “şeyler” ile değiştirdi. “Ateş seviyesine ulaşmak” satırı, “ateşli kaltağa ulaşmak” ile karıştırıldığı için bazı radyo istasyonları tarafından da sansüre uğradı. Türkiye ‘de ise bu şarkı çoluk çocuk herkes tarafından sevildi. 2000 ‘li yıllarda uluslararası seviyede bu şarkının sansürlenmesi oldukça şaşırtıcıydı.

7-“ Blurred Lines,” Robin Thicke (26 Mart 2013)

“Blurred Lines” müzik videosunun orijinal versiyonu, çıplaklık içerdiği için başlangıçta YouTube e’den kaldırılmıştır. Düzenlenmiş versiyonunun piyasaya sunulması da tartışmasının sonunu getirememiş. Birleşik Krallıktaki en az dört üniversite, bu şarkının kadın düşmanı sözleri nedeniyle kampüste çalınmasını yasaklamıştı. Benim kişisel fikrimde şarkının kadın bedeni ve düşmanlığı üzerine kurulu olduğudur. Her ne kadar harika bir ritmi ve Pharell Williams faktörü olsa da parçanın bıçak sırtı olduğu bir gerçek.

Dünya Tarihinde Yasaklanmış Şarkılar

Yasaklanmış Kitaplar adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir