Yasaklanmış Kitaplar
Yasaklanmış Kitaplar
Mahrum bırakılmış ve yasaklanmış her şey her zaman daha çok istenmekte ve merak edilmektedir. Bu noktada devletler veya hükümetler ister kitap ister film veya şarkı yasaklasınlar eğer anlatılanlar gerçekse mutlaka kitlelere ulaşacaktır. Bu yazımızda yasaklı kitapları inceleyeceğiz. Öykü türlerinden biri olan Fabl’dan dahi rahatsız olup yasaklayan zihniyetlerin somunun da hep çöküşle bittiği bir gerçektir.
1-Hayvan Çiftliği (George Orwell)
Kitapevlerinde farklı farklı basım tarihleriyle gördüğümüz oldukça popüler olan bu romanın yasaklı olması oldukça ilginçtir.
Orwell komünizm sistemindeki sorunları hicivle anlatması Stalinist Rusya için kabul edilemezdi. SSCB ‘de yasaklanan kitap aynı zamanda Kuzey Kore’de ve Küba’da da hala yasaklı kitaplardandır. Kenya’da yasaklanma sebebi ise kitabın yolsuzluğu eleştirmesi olmuştur. Kitapta domuzun konuşturulması nedeniyle BAE okullarında kitap yasaklanmıştır.
Kişisel fikrim; Hayvan Çiftliği yasaklandıysa ondan daha gerçekçi ve sert bir hikayesi olan “Paris ve Londra’da Beş Parasız” adlı kitap açlıktan ve fakirlikten kırılan bir sürü ülkede yasaklanmalıdır.
2-Gazap Üzümleri (John Steinbeck)
1929 buhranını Kaliforniya’daki atmosfer içinde anlatan Gazap Üzümleri o kadar etkili bir dile sahipti ki; Kitabın geçtiği Kern Country kasabasında işçiler kitabı yakmıştır. Oysaki kitap göçmen işçilerin yaşadığı sorunları gerçekçi bir bakış açısıyla dile getirmiştir. Dünyada kraldan çok kralcılar olduğu müddetçe daha çok kitap yakılacaktır.
3-Amerikalı Psikopat (Brett Easton Ellis)
Hiçbir kitabın yasaklanmasını doğru bulmasam da bu kitap belli bir mantık seviyesinde yasaklandığını düşünmekteyim. Aslında olayları hicivle bir dille anlatmaya çalışsa da olay örgüsüne biraz geç girmektedir. Yaklaşık birkaç yüz sayfadan sonra olay örgüsü yerine oturmakta olan bu kitapta; çok fazla şiddet içeriği yer almaktadır. Kitap geniş çapta yasaklanmış birçok ülkede streç filmle ambalajlanarak satışa sunulmuş veya yaş tahdidi koyulmuş.
4-Çavdardaki Yakalayıcı (JD Salinger)
Bu kitap Amerikan okullarında hem en çok yasaklanan hem de en çok öğretilen ikinci kitap olma gibi büyüleyici bir çifte ayrıcalığa sahiptir. Kitabı savunanlar, onu gençliğin hayal kırıklıklarına ve can sıkıntısına kesin bir bakış olarak görürken, savcılar onu cinayetlerden intiharlara ve Amerika’da komünist fikirlerin yayılmasına kadar her şeye neden olarak gördüler. Ancak sansürcülerin fark edemediği en önemli şey; gençlerin isyanını tasvir ettiği için bir kitabı yasaklamanın, gençlerin kitabı daha çok aramasına ve okumasına neden olacağıdır.
Yasaklanmış Kitaplar
Ülkelerde Sıra Dışı Noel Yasakları adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!