Dünyanın En Zor Baro Sınavları
Dünyanın En Zor Baro Sınavları
Avukatlık dünyanın en önemli mesleklerinden biridir. Gerçekten modern dünyanın temel taşlarından biri adalettir. Avukatlar olmadan, kapsamlı uluslararası yasalar, ülkeler arası ilişkiler, medeni haklar, işçi hakları, vb. sahip olabilir miydik? Avukat olmak için gerekli beceri, eğitim ve bilgiyi elde etmek için hukuk fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Ancak bazı ülkeler için mezuniyet yetersiz gelmekte ve baro sınavını zorunlu tutmaktadır. Bu yazımızda dünyanın en zorlu baro sınavlarını inceleyeceğiz.
Güney Kore Barosu Sınavı
Geçme Oranı: %5
Bir sınav düşünün ki geçebilme oranı sadece %5 olsun. Yıllarca hukuk fakültesinde zorlu dersleri başardıktan sonra, girdikleri baro sınavının içeriğiyle karşılaşan avukat adaylarının başarı oranının düşük olması gayet anlaşılır. Çünkü yazılı sınav dışında aynı zamanda bir hafıza testi ve yasal doktrinlerin uygulamaları da sınava dahildir. Ayrıca Kore tarihi ve edebiyatıyla ilgili sorular gibi artık hukuk akademisinin içinde olmayan içeriklerde sınavda sorulmaktadır. Başka bir deyişle, baro adayının yalnızca Kore kanunları hakkında bilgili olması yeterli değildir. Bu sınav zamanda avukat adayının Koreli bir vatansever olduğundan emin olmak için yapılmaktadır.
Sınavın sözlü bölümü daha zor kısımdır. Çünkü yalnızca sözlü becerilerin değil aynı zamanda sözlü zekanın, adayın yanıt verme çabukluğunun, yanıtın uygunluğunun, görünümün, ikna kabiliyetinin, güvenin ve mantıksal muhakemenin de bir testtir. Bu çoğu adayın sadece yanlış terminoloji söyleyerek veya argümanlarında yeterince ikna edici olmayarak diskalifiye edildiği kısımdır.
Japon Barosu Sınavı
Geçme Oranı: %2 ama 2006’dan sonra %33’te
2006’dan önce, Japonya Baro Sınavlarında altı hukuk konusunu kapsayan üç aşama vardı. İlk aşama çoktan seçmeli, ikincisi yazılı sorular ve son aşama sözlü sınavdır. Ülkede geçme oranı o kadar düşüktü ki, 2006’da reformlar yapıldı ve sözlü sınav kaldırıldı. Bu geçme oranlarını büyük ölçüde etkiledi. O zamandan beri geçme oranı %33′ olsa da, 2010’da geçme oranı reformların yapılmasından bu yana en düşük seviye olan %25’e kadar geriledi. Sınavların en zor kısmının çoktan seçmeli test aşaması olduğu söylenmektedir. Bu zorluk sınavın adaletsiz olduğuna ilişkin düşünceleri doğrulamaktadır. Şöyle ki İlk aşamanın sonunda, birçok baro sınavına giren kişi zaten elenmiştir. Gözlemciler tarafından yapılan eleştirilerden biri, sınavların ilk aşamasının, iyi avukat olabilecek adayları haksız yere elemiş olabileceğidir.
New York Eyalet Barosu Sınavı
Geçme Oranı: %70-75, 2013’te %78
Her ne kadar geçme oranı yüksek gibi görünse de; New York Eyaleti Baro Sınavı, ABD’deki en zorlu eyalet barosu olarak bilinmektedir. Kullanılan metodoloji nedeniyle tartışmasız en zor olanlardan biridir. Sözlü sınav yok ama yine de korkulan çoktan seçmeli sorular bölümü vardır. NY Eyalet Baro Sınavına nispeten yüksek bir geçme oranı sağlayan etken, kaliteli eğitimli adayları kabul etmesidir. Şöyle ki; New York’ta hukuk eğitiminin kalitesi o kadar yüksektir ki, her baro adayının geçmesi beklenir. Bu ayrım, NY baro sınavlarına giren yabancı eğitimli hukuk öğrencilerinin ortalama geçme oranının (2005’ten beri) yalnızca yaklaşık %33 olması gerçeğiyle gözlemlenebilmektedir.
Filipin Barosu Sınavı
Geçme Oranı: %20 – 30 arasında ancak 2012’de %17,76
Filipin barosu sınavı en zor baro sınavlarından biridir. Sadece Manila, Filipinler’de yapılan merkezi bir sınavdır. Sekiz hukuk konusunu kapsar. Sınavlar genellikle Eylül ayında (son zamanlarda Kasım ayında yapılmıştır) dört oturum şeklinde pazar günü planlanır. Sınavı zorlaştıran en önemli faktör sekiz konu üzerinden olmasıdır. Çünkü diğer baro sınavlarında sınavdan sorumlu olunan ders sayısı altı veya daha azıdır. Sınav merkezidir ve bu nedenle adayların sadece sınavlara girmek için ülke çapında Manila’ya (başkent) seyahat etmesi gerekir. Bu etkende sınava girecek adaylar için olumsuz bir durumdur.
Filipin Barosu Sınavında sözlü sınav yoktur. Geleneksel olarak yazılı sınav şeklinde gerçekleşse de kısa bir süre önce çoktan seçmeli soru bölümü tanıtılmıştır.
Dünyanın En Zor Baro Sınavları
Toplu Dava Faiz Alacak Kalemi Ekleme adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!