Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı Ada Lovelace
İnsanlar ve hatta insanlardan robotlara geçirilmiş bir önyargıya en güzel cevap Ada Lovelace olabilir. İnsanlardan robotlara geçirilmiş önyargı konusunu merak edenlere Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde eğitim veren Prof. Dr. Cem Say’ın TEDx konuşmasını izlemesini öneririm.
Toplumsal cinsiyetçilik kuşkusuz yaşamımızın her alanında. Bilişim alanı da ne yazık ki bunların başında geliyor. Kodların ön planda olduğu bu dünyada, kadınların yeri olmadığı alttan alta söyleniyor. Kadınların kod yazamayacağı hurafesi akıllarda oldukça yer etmiş. Kadınlara karşı bu önyargının bir sebebi de başarılarının pek dile getirilmemesi olabilir. Mesela Dünyanın ilk bilgisayar programcısının bir kadın olduğu çok duyulan bir konu değil belki bu daha fazla dile getirilse kadınların kod yazmayacağı düşüncesi de ortadan kalkmış olur.
Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace Kimdir
Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace, 1815 yılında Londra da şair bir baba ve matematikçi bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Diğer bilim insanları bilgisayarların salt hesaplama ya da yoğun hesaplama kapasitesi üzerine yoğunlaşmışken, Ada onlardan farklı olarak, bilgisayarların kapasiteleri üzerine bir görüş geliştirdi. Farklı bakış açısı sayesinde bilinen ilk algoritmayı geliştirdi.
Esas olarak Charles Babbage’in erken dönem mekanik genel amaçlı bilgisayarı Analitik Makine üzerindeki çalışmaları ile bilinir. Makine hakkındaki notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek üzere yazılan ilk algoritmayı içerir. Bundan dolayı genel kanı dünyanın ilk bilgisayar programcısı olduğudur.
Bilimsel Makale Yayınlayan İlk Kadın
Yaşadığı dönemde İngiltere de kadınların bilimsel tartışmalara katılması yasak olduğu için yazdığı makalelerde kadın olduğu anlaşılmasın diye makalelerinde sadece A.A.B imzasını kullanmıştır. Bu özelliği ile de bilgisayar üzerine bilimsel makale yayınlayan ilk kadın unvanını da taşımaktadır.
Ada Lovelace, 27 Kasım 1852 tarihinde henüz 36 yaşında iken rahim kanserinden dolayı vefat etmiştir. Ölümünden çok sonra ABD Savunma Departmanın geliştirdiği, ISO Standartlı ilk nesne yönelimli programlama diline Ada Lovelace onuruna “Ada” ismini vermiştir.
Her yılın ekim ayının 15.günü “Ada Lovelace Günü” olarak tüm dünyada kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki başarılarının kutlandığı gün ilan edilmiştir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!