e-Duruşma Sistemi Nedir - 1

e-Duruşma Sistemi Nedir

Yargılamanın hızlanması, daha adil ve makul sürelerde sonuçlanması adına çok önemli bir devrim olacak açıklaması ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından tanıtımı yapılan e-Duruşma Sistemi test aşamasına başladı. İlk etapta belirlenen pilot adliyelerde hayata geçirilen sistemde, bulundukları şehirden farklı bir şehirde duruşması olan avukatların, duruşmanın olduğu şehre gitmeden video konferans yöntemi ile duruşmalara katılımları gerçekleşebilecektir.

Avukatların, özellikle uzak şehirlerde girmek zorunda oldukları duruşmalar havaalanlarının olmadığı ya da uçuşların seyrek yaşandığı şehirler için iki güne varan iş kayıpları yaşanabiliyordu. Ayrıca yapılan seyahat ve konaklama giderleri dönem sonlarında büro giderleri içerisinde önemli bir yer tutmaktaydı. Avukatlar için devrim niteliği taşıyan bu uygulamanın hayata geçmesi ile olası mesai kayıplarının önüne geçilebilecek. Bunun yanı sıra seyahat ve konaklama giderlerinin azaltılması sağlanabilecek. Bunlarla birlikte yeni normal dönemde uyulması gereken mesafe ve hijyen kuralları için önemli bir kolaylık sağlayacak.

e-Duruşma Sistemi Testleri

e-Duruşma Sistemi Nedir - 2
e-Duruşma Sistemi Nedir – 2

17 Haziran 2020 tarihinde ilk kez yapılan e-duruşma sisteminin test uygulaması yapıldı. Test uygulamasında; Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Afyonkarahisar Baro Başkanı Turgay Şahin, Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar ve Edirne Baro Başkanı Alper Pınar’ın video konferans yöntemi ile katıldığı temsili e-duruşma Ankara Batı Adliyesi’nde gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül;

Bu sistemin alternatif bir yöntem, esas olanın adliyelerde duruşmaya katılmak olduğunu ancak avukatların talep etmeleri halinde bundan yararlanabileceklerini söyledi.

Bu talebin, Avukatın UYAP portalına girerek tüm duruşmalarını sıralamasının ardından da hangi duruşmaya e-duruşma sistemi ile katılmak istiyorsa en geç 24 saat öncesinden talepte bulunarak ilgili talebi duruşmanın yapılacağı mahkemeye iletmesi gerekmektedir. Mahkemenin de talebi değerlendirerek uygun görmesi beklenmektedir. Uygunluk sonrasında avukata bildirerek, duruşma günü ve saati geldiğinde avukatın bulunduğu yerden video konferans yöntemi ile duruşmaya katılımını sağlayacaktır. Duruşma mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlayacaktır. UYAP üzerinden ve e-imza üzerinden avukat kimliğinin doğrulanması duruşmadan hemen önce gerçekleşecektir. İlerleyen aşamalarda bilirkişilerin ve uzmanlarında bulundukları yerden katılması planlanmaktadır. Yüz tanıma ve parmak izi gibi güvenlik önlemlerinin de sisteme eklenmesi de hedeflenmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir