Emoji ve Hukuk - 2

Emoji ve Hukuk

Emojilerin yeni bir tür iletişim çeşidi olarak hayatımıza hızlı bir giriş yaptığı kaçınılmaz bir gerçek.

Nerdeyse her mesajlaşmanın sonunda veya sadece tek bir emojiyle bile kendimizi ifade edebilir olduk. Bir tanımlama yapmamız gerekirse Emoji , elektronik mesajlarda ve web sitelerinde yer alan mesaj, diğer iletileri zenginleştirmek adına kullanılabilecek ideografi ve smiley içeren uygulamadır. (Vikipedi)

Peki gönderdiğimiz veya aldığımız bir Emoji kanıt olarak kullanılabilir mi?

Veya bizi tehdit eden bir mesajın sonunda bıçak emojisi varsa bir hâkim tarafından bu nasıl yorumlanır?

İşte emojilerin bu denli sık kullanımı mahkemelerin de emoji konusunda bir imtihandan geçmesini sağlıyor.

Çünkü Santa Clara Üniversitesi hukuk profesörü Eric Goldman , 2004’ten beri ABD mahkeme görüşlerinde emoji ve ifadelerin görünümünü belgeledi ve hızlı büyümelerini gördü.

 Westlaw ve Lexis yasal veri tabanlarındaki “emoji” veya “ifadeyi” referans alan mahkeme görüşlerini izleyen araştırmasına göre; Goldman, 2018’de emoji / ifadelere referanslar içeren 53 vaka sayıyor. Bu sayı 2017’de 33 adet vaka iken % 30 oranında bir yükseliş ile emoji içeren mahkeme kanıtlarının ölçülebilir olduğunu gösteriyor.

Emoji ve Hukuk - 1
Emoji ve Hukuk – 1

2019’da şimdiye kadar en az 50 vaka emoji / ifadeden bahsediyor.

Bu Neden Önemli?

Emojiler yanlış yorumlara ve yanlış anlamalara katkıda bulunabilir. Hâkimlerin bunları nasıl ele almaları veya yorumlamaları gerektiği konusunda mahkeme kuralları bulunmamaktadır. Emoji kanıtlarındaki konular en çok cinsel taciz ve ceza davalarında yaygındır ve işyeri davalarında da giderek daha fazla yer almaktadır.

Emojiler “evrensel dil” olarak kabul edilemez. Unicode Konsorsiyumu tarafından belirlenen 2.823’ten fazla emoji vardır. Bunlar yüz ifadeleri, hava durumu, yiyecek, etkinlikler ve el hareketlerinden oluşur. Mahkemeler için meseleleri karmaşıklaştırmak ve Minnesota Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından belirtildiği gibi emojiler kullanılan platforma bağlı olarak farklı görünebilmektedirler.

Emoji ve Hukuk - 2
Emoji ve Hukuk – 2

Bir emojinin nasıl yorumlandığı konusunda kültürel farklılıklar da vardır. Başparmak yukarı hareketi genellikle ABD’de olumlu olarak görülür, ancak bu hareket Japonya’da erkek arkadaş anlamı taşır, gülen bir yüz emojisi genellikle alaycılık olarak algılanmaktadır. Emoji içeren vakalar teknoloji ilerledikçe daha da karmaşıklaşacak. Şu anda, emojiler statiktir, ancak giderek daha fazla canlandırılabilirler. Apple’ın emojileri veya 3D emojileri , kullanıcının yüz ifadelerini tarayarak ve emojiye eşleyerek gönderenin yüz hareketlerini canlandırır, böylece davranışı gerçekleştirebilir. Samsung’un AR emojileri ise kullanıcının yüzünün bir benzerini yaratır ve bunu mesajlaşma uygulamaları yoluyla paylaşılabilir.

Kaynak – 1

Kaynak – 2

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir