Fıfa‘da Gol Sevinci Cezaları
FIFA‘da Gol Sevinci Cezaları
Futbol kitleleri etkileyen ve aynı zamanda coşturan en popüler spor dalı. Bu sporun da kendi içinde yarattığı idollerin hal ve hareketleri birçok insana ilham olmakta. Futbolcular oynadığı reklamdan tutun giydiği markaya hatta gol attığında yaptığı sevinç hareketlerine kadar odak noktası. Bu noktada bazen gösterdikleri gol sevinçleri büyük yığınların tepkilerine yol açabiliyor. Anlık yapılan bir hareket bazen futboldan menedilmeye kadar gidebiliyor. Peki gol attıktan sonra hangi hareketler yasak ve futbol tarihinde bununla ilgili nasıl olaylar yaşanmış kısaca göz gezdirelim.
Önce FIFA’nın koyduğu kurallara bakalım;
“Oyuncular abartmadıkları sürece gol için tezahürat yapabilirler”
Kural 12: Ancak sözde abartılı gol sevinçlerinde durum farklıdır. Bir oyuncunun gol sonrası sevincini ifade etmesine izin verilse de gol sevinci abartılmamalıdır. Makul sınırlar içinde gol sevincine izin verilir. Bununla birlikte, sonuç olarak çok fazla zaman harcanırsa, “koreografili” tezahürat sahneleri önlenmelidir. Hakemlere bu gibi durumlarda müdahale etmeleri talimatı verilir.
Kural 12’ye göre, oyuncuya şu durumlarda ihtar verilir:
- Hakemin oyuncunun alaycı veya kışkırtıcı hareketlerle tezahürat yaptığını düşünmesi
- Bir golü kutlamak için oyuncunun bir çite tırmanması
- Başını veya yüzünü maske veya benzeri nesnelerle kapatması
- Gömleğini çıkarıyor ya da kafasına geçiriyor olması
Bir golü kutlamak için sahayı terk etmek kendi başına ihtar verilmesi gereken bir ihlal değildir, ancak oyuncular mümkün olan en kısa sürede sahaya dönmelidir.
Hakemlerin bu gibi durumlarda oyunculara karşı önleyici hareket etmeleri ve gol sevinçlerini değerlendirirken sağduyulu davranmaları beklenir.
Daha somut olarak bu, bir oyuncu formasını çıkarırsa sarı kartla uyarılacağı anlamına gelir.
Abartılı gol sevinçleri hakkında bazı eğlenceli gerçekler
- Borussia Dortmund’un eski futbolcusu David Odonkor, Hansa Rostock ile oynanan maçta formasını çıkarıp tekerlekli sandalyeli bir seyirciye verdi. Hatta soyunmuş formanın altına aynısından başka bir forma daha giymişti. Yine de ceza almaktan kurtulamadı ve sarı kart gördü.
- Douglas Costa, bir golü cezalandırılmadan aşırı bir şekilde kutlamanın mümkün olduğunu gösteriyor. Attığı golün ardından ailesi ve arkadaşlarıyla selfie çekmek için tribünlere koştu. İlginçtir Fifa bunu henüz yasaklamadı.
- Hannover’den Huszti, 2012’de formasını çıkararak çitlere tırmandığı için sarı ve hemen ardından kırmızı kart gördü. Hakem bu kararın ardından ağır eleştirilere maruz kaldı. 12. kuralın mantıklı olup olmadığı tartışması yeniden alevlendi.
Son olayımız tepkilerimizi kontrol etmemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. AEK Atina oyuncusu 20 yaşındaki Giorgos Katidis, Veria takımına karşı oynadığı maçta, takımını galibiyete taşıyan golü attıktan sonra tribünlere Nazi selamı vermişti.Bu hareketin ne anlama geldiğini bilmediğini söylese de bu savunma onu kurtarmamıştır. Affedilmez olarak nitelendirilmiş bu hareket sonrasında Yunan milli takımdan ömür boyu menedilme cezası almıştır.
FIFA‘da Gol Sevinci Cezaları
Spor Hukuku ve E-Spor Nedir – adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!