Genel Af Yasası Çıkıyor Mu?
Mahkum ailelerinin sürekli takip ettiği bir durum olan “af yasası” konusu ülkemizin gündeminde hala ilk sıralarda yerini koruyor.
Aslında “Af Yasası “olarak adlandırılan Ceza İnfaz Yasasındaki bazı düzenlemeleri ön gören yargı reformunun ilk paketi mecliste kabul edildi. 30 maddelik ikinci yargı paketi ise nafaka ve infaz konularını kapsamakta. Nafaka düzenlemeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Af yasası ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Avukat Cahit Özkan şu şekilde açıklamalarda bulundu.
Bu çalışmaların neticesi, bir af düzenlemesi olması ötesinde bir infaz düzenlemesi olacak. Yani herhangi bir dönem içerisinde işlenen suçlarla ilgili bir infazda indirim, af niteliğinde olabilecek herhangi bir hüküm değil.
Oldukça hassas bir çizgi olan af yasasının toplumun adalete olan inancının sarsılmasının önüne geçilerek devam etmesi gerektiği ise kaçınılmaz bir gerçek.
Peki Genel Af Yasası Çıkıyor Mu?
Bu doğrultuda af yasası tasarısını incelediğimizde anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçların, cinsel suçların, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlardan ceza alanların bu düzenlemeden yararlanamayacağını görüyoruz.
İkinci paketin içerisinde infaz süresinde değişikliklerde yer almakta olup İnfaz sürelerinin üçte iki oranı değişerek hükümlü infaz süresinin yarısı kadar cezaevinde geçirecek. Bu süreninde beşte biri denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Yani 10 yıl ceza alan hükümlü 4 yılını cezaevinde geçirdikten sonra son 1 yıllık cezasını denetimli serbestlikten faydalanarak tamamlayacak.
Diğer bir değişiklikte yaşlılar ve kadınlar için.75 yaş ve üstünde olanlar için infazın evde gerçekleştirilmesi planlanırken, kadınlar içinde aldıkları cezaya göre ev infazı uygulanabilecek. Hamilelik döneminde hüküm giyen kadınlar içinde cezanın bir yıl ertelenmesi tasarıda yer almakta.
Pakette denetimli serbestlik süresinin de değişeceği ve ayrıca çocukların icra yoluyla anne babaya teslimi uygulamasının sona ereceği de yer alıyor.
Af Yasası Geçmişi
Ülkemizde af kanunu tarihine baktığımızda 1921 tarihinden bugüne kadar toplamda 52 adet af kanunun çıktığını söyleyebiliriz.
52 adet af kanunu arasında 7 adet genel af bulunmaktadır.
1921 yılında Fransızlar tarafından işgal edilen topraklarda işlenen suçlara ilişkin af. İle başlayan af süreci son olarak o dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından veto edilen,
28 Ağustos 1999 tarihinde Cezaların infazı hakkındaki kanuna bir geçici madde eklenmesine dair kanun ile son bulmuştur.
Kaynaklar
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!