Gerçek Hayattaki Sherlock’lar: Scotland Yard

Gerçek Hayattaki Sherlock’lar: Scotland Yard

Gerçek Hayattaki Sherlock’lar: Scotland Yard, Londra Metropolitan Polis Gücü’nün karargahının adıdır. 1830’larda polis teşkilatının organizatörlerinden biri Richard Mayne adında bir beyefendiydi. Mayne, geniş bir avluya açılan özel bir ev olan 4 Whitehall Place’de yaşıyordu. Bu avlunun diğer bir adı İskoçya Avlusu idi. Çünkü İskoç kraliyet ailesi tarafından kullanılan eski bir orta çağ sarayının yerinde oturuyordu. Bu nedenle adı Scotland Yard’dı. 1900’lerin başlangıcından hemen önce, polis gücü yeni bir binaya taşınmıştır. Bu yeni bina New Scotland Yard olarak adlandırılmıştır. Artık resmi olarak bu isimle bilinen bina, 2016’dan beri Westminster’de bulunmaktadır.

Robert Peel ve Bobbileri

Londra Metropolitan Polis Gücü, 1829’da bir Parlamento kararı ile kurulmuştur. Yasa, Parlamento İçişleri Bakanı Sir Robert Peel tarafından önerilmiştir. Şehrin şu anda yürürlükte olan bekçi sistemini değiştirmek için birleşik bir polis gücüne ihtiyacı olduğunu öne sürdü. Bir metropol polis gücünü bu kadar çok savunduğu için; Londralılar polis memurlarına “Bobby’nin çocukları” adını verdiler ve kısa süre sonra “Bobbies” oldular.

gerçek hayattaki sherlocklar 2

Polis, FBI ve Gizli Servis Bir Araya Geldi

Scotland Yard’ın sorumluluğu, şehirde devriye gezmekten çok daha fazlasını kapsamaktadır. Scotland Yard üyeleri ayrıca, ileri gelenler gibi önemli kişiler için güvenlik sağlar. Ayrıca gizli dedektiflik yapıyorlar. İlk sivil Bobiler 1842’de başladı. Suç faaliyetlerini izleyebilmek için kendilerini topluluğa entegre etmişlerdir.. İlk başta, Londralılar sivil polislerin her hareketlerini gözetlemelerine karşı çıktılar. Ancak Scotland Yard birkaç önemli vakayı çözdüğünde, halk gizli polislerin değerinin farkına varmıştır.

Scotland Yard’ın En Meşhur Soğuk Davası

Bu dava 1888 ve 1981 yılları arasında Londra’nın sefil tarafında meydana gelen; 11 cinayet işleyen bir seri katilin takma adı olan Karındeşen Jack’e aitti. Scotland Yard dava üzerindeydi ve bazı önemli ipuçlarını ortaya çıkarmayı başardı. Katilin hareketlerine bir model oluşturdular ama asla suçluyu bulup tutuklayamadılar. Bu, Scotland Yard’ın en soğuk vakalarından biri olmaya devam ediyor.

gerçek hayattaki sherlocklar 3

 “Blodie Belgium” Davası

Scotland Yard’ın en sansasyonel cinayet davalarından biri “gelincik” takma adlı Frederick Porter Wensley tarafından çözülmüştür. Wensley, 32 yaşındaki Fransız kadın Emilienne Gerard’ın cinayet davasında görev aldı. Cesedi, 1917 Kasım’ında sokak süpürücüleri tarafından “Blodie Belgium” imzalı bir notla birlikte bulundu. Wensley, “Blodie” kelimesinin yanlış yazıldığını merak ediyordu. Gerard’ın erkek arkadaşı Louis Voisin’i sorguladığında, ifadesinde bazı tutarsızlıklar olduğunu fark etti. Böylece, bir önseziyle, Wensley Voisin’e bir parça kâğıt ve bir kalem verdi ve ondan birkaç cümle yazmasını istedi. İfadelerden biri “Blodie Belgium” idi. Voisin aynı yazım yanlışını kağıdında da kullanmış, böylece suçlu olduğu ortaya çıkmıştır.

Sherlock Holmes

Scotland Yard’ın Bobbieleri, Sir Arthur Conon Doyle’un Sherlock Holmes gizemleri de dahil olmak üzere çok sayıda edebiyat eserinde yer aldı. Scotland Yard’daki dedektifler genellikle bir davayı çözmede Sherlock Holmes’tan yardım istemek zorunda kalırlar. Aynı zamanda bobiler beceriksiz polisler gibi görünürler. Yine de Scotland Yard, ulusal istihbarat sistemine İçişleri Bakanlığı Büyük Soruşturma Sistemi veya HOLMES adını vererek kurgusal dedektife bir selam verdi.

Kuruluşundan bu yana, Scotland Yard her zaman kitle kültüründe bir yer tutmuştur. Buradaki memurlar Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes hikayeleri de dahil olmak üzere; gizemlerin arka planında sıklıkla karakterler olarak göründüler. Bugün Scotland Yard’da 30.000’den fazla polis memuru çalışıyor. Kendi yetki alanlarındaki 7 milyondan fazla Londralıyı korumak ve ülkenin kanunlarını uygulamak için çalışıyorlar. Son yıllarda, Scotland Yard’daki dedektifler, şehre saldırı tehdidinde bulunan teröristlerin izini sürmektedirler.

Orenthal James Simpson Kanlı Eldiven konulu blog yazımız için tıklayınız.

Kaynak:https://historydaily.org/what-you-didnt-know-about-scotland-yard

Gerçek Hayattaki Sherlock’lar: Scotland Yard

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir