Hayvan Hakları
Ülkemizde hayvanlara uygulanan şiddet akıl almaz boyutlara ulaşmaya başladı. Eskiden böyle miydi bilinmez ama, özellikle son zamanlarda sosyal medyanın daha aktif kullanılmasıyla birlikte sokak hayvanlarına uygulanan şiddetle daha çok karşılaşır olduk. Sadece yakın zamanı hatırlayacak olursak Sakarya’nın Sapanca ilçesinde ormana orada yaşayan hayvanları beslemeye giden hayvanseverler hayatlarının şokunu yaşadılar. Besleme yapmaya gidenleri karşılayan sürpriz, kuyruğu ve dört bacağı birden kesilip ormanda bırakılan yavru bir köpekti. Derhal veterinere götürülen köpek ilk müdahalenin ardından İstanbul’a, daha kapsamlı bir veterinere götürülerek tedavi altına alındı. Buradaki tedavisini kaldıramayan küçük köpek operasyon sırasında yaşamını yitirdi. Tüm Türkiye ayağa kalktı. Olayı kınayanlar, lanetleyenler ve daha niceleri… Olayın faili olarak o bölgede çalışma yapan bir kepçe operatörü gözaltına alındı. Olay kaza olarak değerlendirildi ve ceza almadan serbest bırakıldı. Yasalarımıza göre bir hayvana işkence etmek hatta öldürmek bir suç değil “Kabahat” olarak değerlendiriliyordu.
Hayvan Hakları Yasası
Bu olayın ardından Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, yapılacak başkanlık seçiminden sonra;
Hayvan hakları ile ilgili yeni yaptırımları içeren Hükümet Tasarısını, yeni dönemde öncelikli olarak yürürlüğe girecektir.
şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Ancak her geçen gün yaşanılan ve basına yansıyan haberlere karşın bu yasa görüşülmemişti. Bunun üzerine 19 Ekim 2018 tarihinde yapılan MYK toplantısında
Yasa hala neyi bekliyor? Bir an önce çıkarın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları da artırın.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/201810191035737691-erdogan-hayvan-haklari-talimati-yasa-neyi-bekliyor/
diyerek tepkisini dile getirdi.
Tüm bunlar yaşanıla dursun Aralık 2018 tarihinde tüm Türkiye, bir yarışma programı ile ünlenen bir yarışmacının sahibi olduğu papağana yaptığı işkenceye görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşmasını konuşmaya başladı. İnsanlar bu olaya büyük tepki gösterdiler. Papağanın sahibi göz altına alınırken, işkence gören hayvan da Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlilerinde koruma altına alındı. Sol bacağı ekleminde çıkık ve başında yumuşak doku ezilmesi olan papağan, tedaviye alındığı İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde yaşamını yitirdi. Sahibi olduğu papağana bu işkenceyi yapan Murat ÖZDEMİR, Kara Avcılığını muhalefetten sadece 5 bin TL civarında bir para cezası alarak serbest kaldı.
Hayvan Hakları Kanunu
Araba arkasına bağlanarak sürükleneler, yasa dışı dövüştürülenler, zehirli yiyecek verilerek zehirlenenler, vurularak öldürülenler ve çeşitli şekillerde uygulanan işkenceler… Nisan 2019 ve bizler Ankara’ da zehirli et ile beslenerek hayatını kaybeden 16, veterinerde tedavi gören 7 “Can’ı” konuşuyoruz. Ankara Sebze halinde balıkçılık yapan bir esnaf, mahallesinde oto yıkamada çalışan iki kişi ile mahallesinde bulunan sokak hayvanlarını öldürmeleri konusunda para karşılığında anlaşmıştı. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte ertesi günü gözaltına alınan 3 zanlı, savcılıkta yapılan sorgulamanın ardından serbest bırakılmıştı. Çünkü yaptıkları eylemin TCK’ da karşılığı “Suç” değil “Kabahat”tı.
Hayvanlara yapılan kötü muameleler, cezaların etkisiz kalması nedeni ile azalmamakta ve toplum vicdanını rahatsız etmektedir. Bu konu hakkında yapılacak düzenleme ile ilgili, son yıllarıda sürekli konuşulmasına karşılık filli olarak henüz net bir adım atılamamıştır. Konu ile ilgili Adalet Bakanlığının hazırladığı taslak tartışmaya açılmıştı. Bu taslak bazı eksikliklere karşılık genel olarak kabul görmüştü. Bu taslağa göre; sahipli ya da sahipsiz hayvanlara işkence eden ya da öldürenlere dört aydan başlamak üzere 4,5 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Ayrıca nesli tükenmek ile karşı karşıya kalan hayvanları öldürenler için istenilecek ceza ise yedi yıl! Yine bu yasaya göre kanunsuz olarak hayvanları döğüştürenler için istenilenecek ceza ise iki aydan başlayarak iki yıla kadar çıkıyor. Ayrıca sahipsiz hayvanlara karşı yapılacak işkence ve saldırılara karşı, sahipsiz hayvanın sahibi Tarım ve Orman Bakanlığı olacak.
Henüz bu bir tasarı ve TBMM’ den geçmesi bekleniyor. Dileriz ki bu teklif bir an önce yasalaşır ve yürürlüğe girer. Ve umarız ki bu yasa ile birlikte hayvanlara uygulanan şiddet ve işkence son bulur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!