Nefret Suçlarının Arkasındaki Psikoloji
Nefret Suçlarının Arkasındaki Psikoloji
Nefret Suçlarının Arkasındaki Psikoloji; Yaşadığımız kaotik hayat birçok suç için elverişli birçok suçlu için de cennet olabiliyor.
Basın organlarından her gün duyduğumuz; izlediğimiz suç haberleri anlık olarak bizleri etkilese de sanki hayatın akışında doğal bir süreç.
Toplumsal seviyede empati yapılmadığı sürece farklılıklardan dolayı işlenen suçlar ise her geçen gün artmakta.
Örneğin Amerika’da her yıl 250 bin kişi etnik kökeni, dini inançları veya cinsel tercihleri dolayısıyla nefret suçuna maruz kalıyor.
Peki Nefret Suçu nedir?
*Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) göre, nefret suçu, ırkları, etnik kökenleri, cinsel yönelimleri, cinsiyetleri, cinsel kimlikleri, engellilikleri, dinleri veya diğer azınlıkları nedeniyle insanlara zarar vermeyi veya onları korkutmayı veya mülklerine zarar vermeyi amaçlayan şiddet içeren bir suçtur.
Ancak uzmanlar bu suçun sadece nefret saikiyle yapılmadığını ve bu terimin artık demode olduğunu savunmaktadır.
Bazen kıskançlık, önyargı veya korku da bu suçlar için motivasyon kaynağı duygular olabilir.
İnsanlar neden nefret suçu işlerler?
Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre nefret suçunda siyasi kışkırtmalar ve ayrımcı politikalardan çok daha önde gelen sebep güçlü bir önyargıdır.
Yani suçlu suçu ifa ederken sadece nefretle dolu değildir. Belki korku belki de kıskançlığı kendinden olmayana zarar verme isteği uyandırmıştır.
Nefret suçlarını motive eden faktörler;
Sosyolog Mc Devitt ve Levin’e göre nefret suçu işleyenlerin dört temek motivasyonları vardır.
1-Heyecan Arayan Suçlular
Amerika Birleşik Devletleri’nde nefret suçlarının %66 ‘sını heyecan arayan suçlular oluşturur.
Bu tip suçlular kurbanlarını seçerken ırkları, cinsel kimlikleri, dini düşünceleri nedeniyle daha savunmasız insanları seçerler. Aynı zamanda bu insanların toplumsal anlamda bir değerinin olmadığını savunurlar. Bu düşünce tarzı nefret suçu işlemelerini zeminini oluşturur.
2-Savunma Suçluları
Savunma suçlularının motivasyonu, kendileri veya bulunduğu topluluk için önemli olan bir konuyla ilgili (din, iş veya vatan sevgisi) ilgili bir şeyi savunuyor olarak görünmeleridir.
Bu tip suçlulara göre toplumun çoğunluğunun onları desteklediğini ve onların bir nevi temsilcisi olduklarını düşünerek eylemlerinde haklı olduklarını düşünmektedir.
Heyecan arayan suçluların aksine kurbanlarını tesadüfen değil, belirli insanları hedef alarak kurban eder ve hiçbir pişmanlık duymazlar. ABD’deki nefret suçlarının %25 ‘i bu tip suçlulardan kaynaklanmaktadır.
3-Misilleme Suçluları
Motivasyonlarını intikam duygularından alırlar. Ya bizzat mağdur olmuşlar ya da nefret veya terör içeren bir olaya tanıklık etmişlerdir.
Tek başlarına hareket ederler. Hedeflerini suçu işlemiş kişinin bireysel özelliklerine benzer olanlarından seçerler.
Misilleme suçlularına en iyi örnek 9/11 saldırılarından sonra Arap ve Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının katlanarak artmasıdır.
4-Görev Suçluları
İşlenen nefret suçlarının sadece %1 ‘ini kapsasa da en şiddet ve nefret içeren suçlar arasındadır.
Bu suçları işleyen insanların en temel özelliği, kendilerini bir ırk, din ve siyasi amaç uğruna savaşan gruplara bağlıdır. Bu tip suçlular nefretlerini kariyere dönüştürmüşlerdir. Özenle hazırladıkları ayrıntılı planlarıyla kurbanlarına saldırmaktadır.
Bu tip suçluların nefret suçu olarak tanımlanması aslında ne kadar doğru olduğu tartışılmaktadır. Çünkü bu tip suçlar aynı zamanda terör suçunu da çağrıştırmaktadır.
Nefret suçlarının her geçen gün artması, aynı zamanda toplumların ön yargı ve klişere örülmüş olduğunun göstergesidir.
Bu nefret ağını bireysel olarak birbirimizi anlayarak ve empati kurarak yok etmemiz mümkündür.
Baskı Altında Kullanılan Savunma Mekanizmaları konulu blog yazımız için tıklayınız.
Nefret Suçlarının Arkasındaki Psikoloji
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!