Parmak İzi İle Olayların Aydınlatılması

Parmak İzi İle Olayların Aydınlatılması

Parmak İzi İle Olayların Aydınlatılması, Olay yeri incelemesinde iz ve kalıntılar arasında taşıdığı özellikler bakımından parmak izi oldukça önemlidir. Nitekim kimlik tespitinin en elverişli delili olarak parmak izi gösterilmiştir. Çünkü parmak izlerimiz benzersiz, değişmez ve değiştirilemez özelliktedir. Ama tüm bunların yanı sıra tasnif edilebilir olması onu daha da değerli kılıyor. Öyle ki olayların aydınlatılmasında ve kişilerin tespitinde sıkça başvurulan bir yöntemdir.

parmak-izi-ic-gorsel1

Peki parmak izi ilk ne zaman kullanılmaya başladı?

Aslında parmak izinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. M.Ö mağaralarda parmak izi resimlerine rastlanmıştır. 3 bin yıl önce ise Çinliler resmi evrakları onaylamak için parmak izini kullanmıştır.

Parmak izi ile aydınlatılan ilk olay

Kriminal olarak parmak izi;1892 yılında Arjantin’de Buenos Aires Eyalet Polisi’nin La Plata Birim Komiseri Juan Vucetich’in parmak izi bürosu kurması ile başlar. Birim ilk defa 1892 yılında başarıya ulaşır. Francisca Rojas adlı kadın, elleri kanlı bir şekilde çığlıklar atarak kendini sokağa atar ve oğlunun öldürüldüğünü söyler şüpheli olarak da komşusu Velasquez’i suçlar. Bazı söylentiler üzerine polis daha detaylı bir soruşturma yapmaya karar verir. Böylece La Plata’dan gelen Müfettiş Eduardo Alvarez soruşturmayı devralır. Olay yeri incelemesinde kanlı parmak izlerinin bulunduğu kapıya ait bölümleri ve olayın şüphesi olarak gösterilen Velaquez ile Rojas’in parmak izleri incelenmek üzere La Pata’daki merkeze gönderilir. Merkezden gelen sonuçlara göre kanlı izler anne Francisca Rojas’a aitti. Polis tarafından sorguya çekilen anne suçunu itiraf eder. Sevdiği bir adam olduğunu ve çocuğunu kabul etmediğini bu yüzden de oğlunu öldürdüğünü söyler. Dönemin yasalarına göre kadınlar için idam cezası olmadığı için ömür boyu müebbette çarptırılmıştır.

parmak-izi-ic-gorsel2

Türkiye’de Parmak İzi Bürosu

1899 yılında Fransız polis memuru ve araştırmacı Bertilon’un kullandığı teknik ile Osmanlı polis teşkilatı; suçluları belirlemek için parmak izi uygulamasını kullanmaya başlamış ta ki 31 Mart Vakasına kadar. Bu olay sonrası tüm arşiv kaybolmuş. Tekrar uygulamanın kullanımı 1910 yılında Macar asıllı mülteci Yusuf Cemil Bey’in İstanbul’da parmak izi dairesi kurması ile tekrar çalışmalara başlanmıştır.

Fotoğrafta Saklanan Deliller: Olay Yeri inceleme konulu blog yazımız için tıklayınız.

Parmak İzi İle Olayların Aydınlatılması

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir