Online Eğitim Platformları ve Ücretsiz Kaynaklar

Online Eğitim Platformları ve Ücretsiz Kaynaklar

Bilgiye ulaşmanın en kolay çağında yaşıyoruz. Artık, herhangi konu ile ilgili birden fazla kaynağa erişmek için İnternet bağlantısı ve tarayıcı çalıştırabilen cihaza sahip olmak yeterlidir. İş böyle olunca düzenli bilgi ve beceri edindiğimiz eğitim kaynaklarının da çeşitliği artmıştır. Bu sayede klasik eğitim süreçlerinin alternatifleri, online eğitim platformları ortaya çıkmıştır. 

Online Eğitim

Pek de yeni bir kavram değildir aslında online eğitim. Ancak on yıl öncesine kadar normal eğitimin yardımcısı rolünde iken günümüzde alternatifi haline gelmiştir. Online eğitim normal eğitimin bilgi akışı süreçlerine sadıktır. Ancak zaman, mekan ve maliyet kolaylığı sağlamasıyla vazgeçilmez hale gelmiştir. Bilinen eğitim kademelerinin güçlü destekçisi olmakla beraber mesleki beceri eğitimlerin konusunda klasik yöntemlerin rakibi sıfatına erişmiştir.

Profesyonel eğitim için önceleri belirli süreçlere tabi olmak gerekiyordu. Nitekim bu süreçleri yine lisanslı eğitim kurumlarından önceden beliledikleri sürede alabiliyorduk. Birçok aşamada katederek geldiği noktada online eğitim sayesinde tüm yöntemler güncellenmiş oldu. Artık neredeyse tüm akademik kuruluşların online etiğim yöntemleri mevcuttur. Bunun yanında kurumsal firmalar, markaların çalışan yetiştirme süreçleri için kendi eğitim ağlarını oluşturuyor.

Pandemin sürecinde ise online eğitim yöntemleri bambaşka bir boyut kazanmış oldu. Sahip olduğu çeşitlilik hızla arttı. Diğer taraftan sahip olduğu pazarı güçlendirmiş oldu. Kazanılan becerilerin, sunulan sertifikaların içeriğini zenginleştirmek adına üreticiler adeta yarışa girdi. Bu da çeşitliliğe ve ortalama kaliteye olumlu etki etti.

Çok Bilinen Online Eğitim Platformları

  1. Khan Academy – Kar amacı gütmeyen tamamen ücretsiz bir kuruluştur. İlk okuldan, üniversitenin ilk yıllarına kadar süreçlerdeki temel dersleri en iyi kalitede sunmayı hedeflemektedir.
  2. Coursera – 200’den fazla üniversite ile ortaklığı olan bir eğitim platformudur. Taşıdığınız kritere göre indirimli ve ücretsiz içerikler de mevcuttur.
  3. edX – Daha bir kar amacı gütmeyen, 20 milyondan fazla öğrenciye ulaşan platformdur. Harvard ve MIT tarafından kurulmuştur.
  4. Udemy – En çok kullanılan eğitim pazarı olarak da bilinir. Üreticilerin kendi eğitimlerini pazarlamasına imkan tanır. Haliyle tek bir konuda onlarca alternatif mevuttur. Diğer taraftan içerikler arasında kalite ve süreç farkları oldukça farklıdır. Ücretsiz içerikler de oldukça fazladır.
  5. Open Culture – Pandemi sürecinde en iyi üniversitelerden 1.700’den fazla ücretsiz online kurs paylaştı. Sanattan teknolojiye hemen her alandan en iyi örneklere ulaşabileceğiniz platformdur.
  6. Codeacademy – Programlama ve bilgisayar bilimleri başlığı altında en fazla tercih edilen platformlardandır. 45 milyondan fazla öğrenciye ulaşmıştır.
  7. Alison – Genelde olarak ücretsiz olan platform sertifikalı eğitimler için ücret talep etmektedir. Oldukça geniş kurs içeriğine sahiptir.
  8. Udacity – Platform Yapay Zeka, Otonom Sistemler, Veri Bilimi, Siber Güvenlik, Programlama vs. üzerine yoğunlaşıyor. İstisnalar hariç dersleri ücretsizdir.

Listeyi amaca ve ihtiyaca göre uzatmak, çeşitlendirmek, benzeri daha onlarca platform eklemek mümkündür. Ülkemizde de kurumsal firmalar tarafından sunulan online eğitim ve staj programları, büyük üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri olduğunu hatırlatmak isteriz. Tek başına sadece YouTube “Öğrenim Merkezi”, LinkedIn Learning bile onlarca beceri edinme konusunda yeterli kaynağa sahiptir.

Online Eğitim Platformları ve Ücretsiz Kaynaklar

Hukuk Teknolojileri ve Hukuki Bilgiye Dijital Erişim Yolları adlı yazımızı okumak için tıklayınız

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir