Rosa Parks’ın Montgomery Otobüsü’ndeki Direnişi
Rosa Parks’ın Montgomery Otobüsü’ndeki Direnişi
1955 yıllarında Amerika’nın güneyinde otobüslere siyahiler; beyazların kullandığı kapıdan farklı kapıdan binmeleri gerekiyor. Ayrıca bu kadar da değil. Otobüs içerisinde siyahiler yalnızca arka koltuklarda oturabiliyorlardı. Bir gün beyaz bir erkek, Montgomery otobüse bindi. Şoför beyazlar için ayrılan yerde boş koltuk olmadığı fark etti. O sırada şoför; Rosa Parks’ın da içinde bulunduğu bir grup siyahilerin kendileri için ayrılan yerden kalkmalarını söyledi. Gruptan biri hariç herkes yerinden kalktı. Ama Parks yerinde oturmaya devam etti. Şoför Rosa’nın yanına gelerek kalkamadığınız takdirde polis çağıracağını söyledi. Rosa ise şoföre “İstediğinizi yapabilirsiniz.” diye cevap verdi. Parks tamda o gün haklı bir direnişte bulunarak tüm siyahilerin bundan sonraki hayatını etkileyecek bir zafere adım atmıştı. Rosa Parks’ın yaptığı bu hareket tabi ki Montgomery şehrindeki toplu taşıma sisteminde uygulanan ırkçılık politikasına aykırıydı.
Montgomery Otobüsü
Rosa Parks o an tutuklanarak ve mahkemeye çıkarıldı. Bu durum kamuoyunda hızlı bir şekilde yayıldı. Böylece tüm siyahiler ve örgütleri bu durum üzerine çalışmalara başladı. Ardından Montgomery otobüs boykotu adı altında bir çalışma yapıldı ve Martin Luther King bu boykotun başkanlığına seçildi. Montgomery bölgesinde oldukça tanınan ve sevilen bir kişi olan Parks’ın yaşadığı bu olay oldukça ses getirmiş. Böylece birçok insanın tepkini çekmişti. Boykot umulmadık şekilde ses getirdi. Boykot süresince siyahiler işlerine kimi zaman yürüyerek kimi zaman bisikletle gittiler. Böylece otobüs kullanımı oldukça azaldı ve sonunda eylem olumlu sonucunu verdi. Olaydan 382 gün sonra otobüs firmaları bu ayrımcı uygulamayı kaldırdıklarını ilan ettiler. Olayların çıkış yeri olan Montgomery otobüsü şu anda Henry Ford Müzesinde sergilenmektedir.
Rosa Parks
1913 yılında Alabama Tuskege’de dünyaya geldi. Annesi öğretmen babası ise marangozdu. Annesi Parks’a çok küçük yaşlarda okuma yazmayı öğretmişti. Anne ve babası ayrıldıklarında Rosa annesi ile Montgomery’e yerleşmişti. 1932 yılında Raymond ile evlenerek Parks soyadını aldı.
Rosa Parks adına kütüphane ve müzeler açılmıştır. 2002 yılında Parks’ın yaşadığı bu olayı anlatan The Rosa Parks Story adlı film yayınlanmıştır. Ayrıca Parks hayattayken birçok ödüle layık görülmüştür.
Rosa Parks’ın Montgomery Otobüsü’ndeki Direnişi
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!