Son Zamanların Trendi; Sessiz İstifa
Son Zamanların Trendi; Sessiz İstifa
2020 yılından beri dünya kendi kabuğundan sıyrılırcasına yeni bir düzene doğru gidiyor. İnsanların beslenme, sosyalleşme hatta çalışma hayatındaki alışkanlıklar da temelden sarsılıyor.
İnsan hayatını uzun bir kısmını kapsayan kariyer unsuru artık eski önemini yitiriyor. Bunun en net göstergesi Sessiz İstifa trendinin yavaş yavaş iş dünyasında hissedilmesi.
Peki Sessiz İstifa Nedir?
Sessiz istifa bir çalışanın işini bıraktığı anlamına gelmez, bunun yerine daha uzun saatler çalışmaktan kaçınmak için görevlerini kesinlikle iş tanımları dahilinde sınırlamıştır. İşi bitirmek için minimum şeyi yapmak ve iş-yaşam dengesini iyileştirmek için net sınırlar koyar. Bu çalışanlar halen görevlerini yerine getirmektedirler ancak kariyerlerine yön vermek ve üstlerine karşı öne çıkmak için ‘iş hayattır’ kültürünü benimsememektedirler.
Çalışanlar neden sessizce işi bırakıyor?
Sessiz bırakma popüler bir terim olabilir, ancak bu uygulama yeni değil. İşçiler, düşük maaş, yönetilemeyen iş yükü, tükenmişlik sendromu veya büyüme fırsatlarının olmaması nedeniyle yeni bir işaramak için yıllarca sessizce işlerine devam ediyorlar.
Asana’nın 2022 Anatomy of Work raporuna göre, geçen yıl 10 çalışandan yedisi tükenmişlik sendromu yaşadı. Raporun bulguları ayrıca, tükenmişlikten mustarip çalışanların odaklanamadıklarını, daha fazla hata yaptıklarını, şirketten ayrıldıklarını gösterdi
Gallup’un 2021’de yaptığı bir anket, insanların yalnızca %36’sının işleriyle meşgul olduğunu bildirdi. LinkedIn tarafından yapılan bir ankete göre, bazı insanlar işlerinde kalıyor ve düzenli bir maaşlarını alırken diğer ek hizmetlerden faydalanırken başka bir iş aramaya devam ediyor
Evden çalışma, kültürünün artması da iş yerinin dinamiklerini de değiştirdi. Çünkü çalışanlar ve yöneticiler, Zoom veya Teams gibi platformlardaki çevrimiçi toplantılar aracılığıyla farklı şekillerde iletişim kuruyor. Bu etkileşimler, ofiste gerçekleşen sohbet oturumlarından daha resmi ve planlı olabiliyor. Bu durum zamanla iletişim kopukluğu yaratıp çalışanlara kendilerini değerli ve bağlı hissettiren duygular kaybolabiliyor.
Sessizce işi bırakma belirtileri
Sessizce işi bırakma belirtileri, çalışanın işten geri çekilmeyi isteme nedenlerine bağlı olarak çeşitli şekillerde olabilir. Bir çalışan gerçekten mutsuzsa, işaretler daha iyi bir iş-yaşam dengesi istemek gibi basit bir amacı olan birinden çok daha belirgin olabilir.
Sessizce bırakmanın bazı belirtileri şunlardır:
Bir çalışan gerçekten mutsuzsa, işaretler daha iyi bir iş-yaşam dengesi istemek gibi basit bir amacı olan birinden çok daha belirgin olmaktadır.
- Toplantılara katılmamak
- Geç gelmek veya erken ayrılmak
- Verimlilikte azalma
- Ekip projelerine daha az katkı
- Tutku veya coşku eksikliği
Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda bunun farklı bir versiyonu işverenler içinde geçerlidir.
Tıpkı sessizce işten ayrılma gibi, sessiz işten çıkarma da yıllardır devam eden ve işveren-çalışan ilişkisinin diğer tarafına hitap eden bir olgudur. Sessiz işten çıkarma, yöneticilerin bir işi atıl hale getirmesi veya bir çalışana kötü davranması anlamına gelir. Bu şekilde kişi kovulmak yerine istifa eder. Sessiz işten çıkarma sırasında bir işverenin bir çalışana nasıl davranabileceğine ilişkin örnekler şunları içerir:
- Yükseltme imkanlarının kapatılması
- Sınırlı izin
- İş yükünde artış olması ancak ücrette artışın olmaması
- Mesai saatleri dışında çalışma talebi
- Çalışanı döngüye dahil etmemek veya döngünün dışında bırakmamak;
- Çalışanı görmezden gelme
- Saygısızlık
Son Zamanların Trendi; Sessiz İstifa
Avukatlar İçin En İyi 5 Ücretsiz Not Alma Uygulamaları – adlı yazımızı okumak için tıklayınız
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!