Suç Davranışını Etkileyen Faktörler
Suç Davranışını Etkileyen Faktörler
Suç Davranışını Etkileyen Faktörler; Dünyada pembe dizilerden sonra belki de en çok bölümü yayınlanan diziler suç dizileridir.
Neredeyse Amerika’nın her eyaleti için yapılmış olan Criminal dizilerin ortak noktası her seferinde suçlunun yakalanması ve suçlunun suç işleme motivasyonunun hikayeleştirilmesi olmuştur.
Peki bir insanı suça iten psikolojik davranışlar nedendir?
Ya da herkes doğarken gerçekten masum mudur? Yoksa genetik faktörlerde insanın suç eğilimini etkiler mi?
Eskiler, ailesinde suçlu olanlara kız alıp verme konusunda kati kurallara sahipti. Bu geleneksel yapının biyolojik bir dayanağı var mıydı?
Medeniyetin başlangıcından beri var olan suç konusu, modern zamanlara geldiğimizde bu soruların cevaplarını bilimsel yaklaşımlarda buldu.
Şimdi bireyi suça iten faktörleri inceleyelim.
1-Biyolojk Risk
Öncelikle Biyolojik olarak suça eğilimli olma teorisi hala tüm otoritelerce kabul edilmiş değil.
Çünkü bunun kabul edilmesi, zamanında bu konuyu senaryolaştırılmış Azınlık Raporu filminin gerçeğe dönmesine yol açabilir.
Ayrıca hepimiz bebeklerin masum olduğuna inanmak isteriz. Gelelim biyolojik risk faktörüne;
Bazı kriminologlar biyolojimizin bizi suça yatkın hale getirebileceğine inanmaktadır. Bireydeki Otonom uyarılma, Nörobiyoloji ve nöroendokrin işleyişindeki farklılıklar suç eylemlerine eğilimi arttırmaktadır.
2-Olumsuz Çocukluk Deneyimleri
Genetiğimizi seçemediğimiz gibi ailemizi de seçemiyoruz. Bazı insanlar anne ve babalarının sevgisiyle sarmalanırken bazıları çok kötü koşullarda büyüyebiliyor. Devamında da ergenlik ve yetişkinlik yılları suç davranışına eğilim artabiliyor. Yapılan araştırmalarda hüküm giymiş suçluların, suçlu olmayanlara göre dört kat daha fazla olumsuz çocukluk olayı yaşamış olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.
Tabi istisnai pek çok durum var. Ted Bundy örneğinde baktığımızda saygın bir aile de sevgi dolu yetiştirildiğini görüyoruz.
3-Olumsuz Sosyal Çevre
Jim Rohn “Çevrendeki beş kişinin ortalamasısındır “diyerek hayatımıza aldığımız kişileri ve doğru çevre seçiminin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
Sadece suç oranının yüksek olduğu bir mahallede yaşamak bile suça eğilim şansımızı yükseltebilmektedir. Ancak çevremizin davranışlarımızı etkilemesinin tek yolu suçluların yanında olmak değildir. Araştırmalar, sadece yoksulluk içinde yaşamanın bile hapse düşme olasılığını artırdığını ortaya koyuyor. Geçimimizi sağlamakta sorun yaşadığımızda, yoğun stres altındayız ve suça başvurma olasılığımız ne yazık ki daha yüksek.
4-Madde Bağımlılığı
Alkol her kötülüğün anası mıdır? Sanırım öyle hem de sadece alkol değil uyuşturucu da insanların suça eğilimini arttıran faktörlerden biri. Amerika’da hapishane nüfusunun %85’i uyuşturucu veya alkolü abartılı şekilde kullanmıştır. Ayrıca, kişilerin, tutuklandıkları sırada yasadışı uyuşturucu testi pozitif çıkma oranı %63 ‘tür. Alkol gibi bazı sarhoş edici maddeler çekingenliğimizi azaltırken, kokain gibi diğer maddeler sinir sistemimizi aşırı uyarır. Her durumda, sarhoş edici maddelerin neden olduğu fizyolojik ve psikolojik değişiklikler, öz kontrolümüzü ve karar vermemizi olumsuz etkiler ve doğrudan bir suç eyleminin işlenmesine yol açar. Ek olarak, sarhoş edici maddelere bağımlı olanlar, alışkanlıklarının bedelini ödemek için de suça yönelebilirler.
Dolunay Sırasında Suç Oranı Artar Mı? konulu blog yazımız için tıklayınız.
Suç Davranışını Etkileyen Faktörler
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!