Themis Heykeli'ne Detaylı Bakış - 1

Themis Heykeli’ne Detaylı Bakış

Adalet kavramını somutlaştırmak isteseydik, adalet saraylarında ve hukuk bürolarında bir anda karşımıza çıkmasını hayal etseydik…Ya da adaleti hukuk fakültesinden henüz mezun olmuş genç avukatlara hediye edebileceğimiz bir şekle büründürseydik bu ilgi çekici bir şey olmaz mıydı?

Somutlaştırdığımız adaletin derin bir manası olsaydı ve göz alıcı bir görünüme sahip olsaydı tam olarak ne ile benzerlik gösterirdi dersiniz? Adaletin somutlaştırılmış hali zaten mevcut desek peki? Bugün sizlere adaletin en eski sembollerinden biri olan Themis Heykeli’nden bütün detaylarıyla söz edeceğiz!

Themis Heykeli’nin Ayrıntıları

Themis Heykeli'ne Detaylı Bakış - 2
Themis Heykeli’ne Detaylı Bakış – 2

Themis Heykeli’ni muhakkak birçok yerde görmüşsünüzdür. Heykelde ayrıntılı olarak gözleri tamamen bağlanmış, elinde kılıç ve terazisi bulunan güçlü bir kadın görüyoruz. Peki kimdir bu kadın? Kim olduğunu hiç merak ettiniz mi? Elindeki objelerin manası nedir? Neden adaleti temsil eden kişi odur? Tüm bu soruların cevabı için yazımızı okumaya devam edin.

Bakmamız gereken ilk yer Yunan Mitolojisi olacaktır. Themis aslında Gaia ve Uranüs’ün evladıydı ve en önemlisi de Themis bir tanrıçaydı. Evet, düzen ve adaletin tanrıçasıydı! Aynı zamanda Zeus’un ikinci eşiydi. Zeus’un tek gayesinin üzerinde bulunan adalet işlerinin zorluklarını Themis’ten yardım alarak hafifletmek istediği bilinirdi. Themis, hukuksal anlamda bir yasaydı ve bu yasa kalıcıydı. Düzeni sağlayan ve adaleti herkese eşit dağıtan bir tanrıçaydı o. Zeus’un alacağı önemli kararlarda hep yanında bulunur ve onu desteklerdi. Ona fikirler sunardı.

Themis kavramı klasik antik döneminden bugüne gelmiş ve hayatımıza girmiştir. Fakat günümüze gelene dek çeşitli değişikliklere uğradığını fark ediyoruz. Themis tanrıçası normalde evli biridir ama heykelde bekar ve bakire olduğu ifade ediliyor. Bu da asil olduğuna dikkat çekmek için düşünülmüş olan bir detay olarak biliniyor. Themis’in elinde yer alan terazi aslında adaleti ve onun bu adaleti eşit biçimde dağıtıyor olduğunu ifade ediyor. Öteki elinde yer alan uzun kılıç ise, adaletin ne kadar güçlü olduğunu ifade etmek için eklenmiştir. Themis Heykeli’ndeki göz bandı kullanımının nedeni adalet ve hukuk gibi kavramlarda sergilediği tarafsızlığı ifade etmek içindir. Bazı Themis heykellerinde ayağının alt kısmında yer alan kalın bir kitap görürüz. Ayrıca bacağına tamamen dolanmış bir yılan objesi de gözümüze çarpar. Kitap, Themis’in adalete dayanak oluştururken kurallardan faydalandığını ifade eder. Yılan ise olumsuz durumları betimler ve Themis bu yılanın başını ezer. Adalet Heykeli birçok yerde Adalet Terazisi ve Tarafsızlık Heykeli adlarıyla da bilinmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir